Mama lui Emanuel, medicul din Darabani mort la 28 de ani: „Mi-am dat copilul jertfă sistemului sanitar din România. Dacă se năștea în altă țară, trăia!”

Mama lui Emanuel, medicul din Darabani mort la 28 de ani: „Mi-am dat copilul jertfă sistemului sanitar din România. Dacă se năștea în altă țară, trăia!”

   Foto: Ziarul de Iași

Familia din Darabani acuză că Emilian Mirel Luca avea un program infernal, nu mai fusese pe-acasă de jumătate de an și că se simțea din ce în ce mai epuizat fizic și psihic. Acuzațiile părinților întăresc multe dintre plângerile anonime ale medicilor rezidenți de la unitatea medicală din Iași, apărute după decesele a doi tineri medici.

Sâmbătă, pe 12 aprilie 2025, Emanuel Mirel Luca, de 28 de ani, din Darabani, județul Botoșani, a fost găsit fără viață în apartamentul în care locuia în chirie din Iași. Emanuel a fost găsit lângă fereastră, încercând probabil să o deschidă ca să poată respira.

 

Ziarul de Iași a luat legătura cu familia lui Emanuel Mirel Luca, rezidentul de 28 de ani, din Darabani, de la Institutul de Gastroenterologie de la Spitalul „Sf. Spiridon”, care s-a stins din viață în condiții încă neclare, la două săptămâni după moartea unui alt coleg de 31 de ani.

A intrat la UMF fără nicio oră de pregătire, visa de la 8 ani să fie medic

Familia lui Emanuel crede că moartea lui Emanuel a fost cauzată de epuizarea acumulată în anii de rezidențiat.

Maria Luca, mama tânărului, a povestit că, în cei trei ani de rezidențiat, fiul ei a avut doar aproximativ trei săptămâni de concediu.

Conform acesteia, de fiecare dată când încerca să își ia câteva zile libere pentru a se odihni, cererile lui Emanuel nu erau aprobate. Familia l-a simțit pe tânăr din ce în ce mai obosit cu trecerea anilor, dar nu era vorba doar de oboseala unui program prea încărcat, cum se întâmplă în cazul multor medici rezidenți. Emanuel s-a plâns părinților, de la începutul anului, că se simte din ce în ce mai epuizat, atât fizic, cât și psihic, și că nu mai face față.

„Mi-am dat copilul jertfă sistemului sanitar din România! Copilul meu, dacă se năștea în altă țară, era un medic renumit, trăia”, a spus Maria Luca, mama tânărului.

Aceasta spune că Emanuel și-a dorit să devină medic încă de la 8 ani și că a muncit foarte mult pentru visul lui. A intrat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași fără nicio oră de pregătire, doar cu ce învățase singur. Părinții îl descriu ca fiind un băiat cu mult bun simț, cald, sufletist și educat. L-au încurajat să plece în Austria, să muncească acolo, dar el a spus mereu că nu vrea să plece din țară și că vrea să lucreze aici. Știa că după rezidențiat va fi greu să-și găsească un loc de muncă și, ca să nu fie o povară pentru familie, strângea bani din timp. Părinții lui Emanuel sunt convinși că fiul lor era sănătos, dar oboseala acumulată l-a adus în pragul morții.

„Copilul meu a ieșit în prima serie de rezidenți. Putea să aleagă orice. I-a plăcut să se ducă la «gastro». Copilul meu a muncit până a murit… De atâtea ori mi-a spus: «mama, nu mai pot, mamă, sunt epuizat…». I-am spus sa se ducă la altă specializare. Mi-a spus: «mama, aici îmi place». Au profitat de bunătatea lui. N-a fost un copil, a fost o comoară. Nu pot trăi fără el. Nu pot, n-am cum. Vreau acum să i se respecte memoria, să se spună adevărul despre moartea lui. Nici atât nu merită?”, a declarat mama tânărului.

Cu câteva zile înainte de moarte a făcut un CT la plămâni care a arătat că era sănătos

Cornel Luca, tatăl lui Emanuel, povestește că fiul său se simțea din ce în ce mai obosit și, din acest motiv, a făcut analize și investigații. Printre acestea, cu câteva zile înainte de a muri a făcut un CT la plămâni, iar medicul care l-a consultat i-a spus că era sănătos, iar analizele efectuate nu indicau nicio cauză iminentă ce ar fi putut să îi fi provocat decesul. Totuși, Emanuel continua să se simtă extrem de obosit.

„Medicul a spus că la computerul tomograf i-au ieșit trei noduli și mici semne nesemnificative de 2-3 mm, care îți pot ieși de la o răceală veche. Practic, din ce înțeleg, nu poți muri așa”, a explicat Cornel Luca, tatăl lui Emanuel.

Mama lui Emanuel povestește că, în cei trei ani de rezidențiat, fiul ei nu a avut nici măcar trei săptămâni de concediu. Se întreabă cum ar putea să lucreze cineva în asemenea condiții: 24 de ore de gardă, iar apoi să rămână și a doua zi până la 15-16, pentru a-și termina treaba. Într-o zi, Emanuel i-a spus mamei lui că și-a împlinit visul de a deveni medic, dar în rest nu mai simțea nicio satisfacție.

Citește integral în Ziarul de Iași…

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Mai aproape de oameni într-o noapte de mai”: Noaptea Muzeelor 2025 la Memorialul Ipotești!

astăzi, 15:40

„Mai aproape de oameni într-o noapte de mai” este genericul ediției 2025 a Nopții Muzeelor, organizate de Rețeaua Națională a Muzeelor, cu sprijinul Ministerului Culturii. Memor...

Cum a ajuns o femeie să reclame că i s-au furat din casă trei sticle de whisky pe care și un supermarket le declarase furate!

astăzi, 13:49

Poliţia Municipiului Rădăuţi a fost sesizată, luni dimineaţa, prin apel la 112 de o femeie de 47 de ani, din comuna Horodnic de Jos, care a reclamat că un bărbat a pătruns fără drept î...

FC Botoșani vrea să „sufle” un jucător de sub nasul FCSB-ului! Valeriu Iftime: „Foarte bun!”

astăzi, 12:45

Un nume important de pe lista moldovenilor este Andrea Padula, fundașul stânga de la FC U Craiova 1948, jucător dorit și de FCSB. Padula, în vârstă de 29 de ani, va fi liber d...