Botoșani: Adolescentă diagnosticată cu meningită meningococică

Botoșani: Adolescentă diagnosticată cu meningită meningococică

O adolescentă a fost internată vineri în Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean din Botoşani, cu suspiciunea că ar fi contactat meningita meningococică. După efectuarea testelor specifice, luni a fost confirmată suspiciunea. 

Fata de 16 ani, cu domiciliul în Italia, se află în vizită în oraș, potrivit informațiilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Botoşani. Adolescenta se află sub tratament cu antibiotice şi răspunde bine la acesta. "Avem o suspiciune în investigaţie, care nu face parte dintr-o comunitate locală. Este o persoană venită în vizită şi este în investigaţie. Este cetăţean român, dar nu este rezident în România, aşa că nu se pune problema unui focar local. Au fost identificaţi toţi contacţii, s-au luat toate măsurile necesare", a spus un reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani. 

Întrucât fata diagnosticată la Botoșani locuiește cu familia în Italia, a fost declanșată o alertă europeană. Adolescenta a venit la Botoșani pentru a petrece vacanța de Paști. Ministerul Sănătății a solicitat lista călătorilor care s-au aflat în același avion cu care fata a venit în România, pe data de 18 aprilie, pentru ca toți cetățenii care au intrat în contact cu pacienta să fie supuși unor investigații medicale.

Cazul de la Botoşani vine după ce, săptămâna trecută, o elevă de 18 ani de la Colegiul Naţional ''Gheorghe Lazăr'' din Bucureşti a murit în doar câteva ore, diagnosticul fiind meningită meningococică. 

Sorina Pintea a fost întrebată luni, într-o conferință de presă la Bistrița, dacă se impune introducerea vaccinării obligatorii împotriva meningitei, având în vedere ultimul deces survenit în cazul unei eleve de 18 ani de la Colegiul Național 'Gheorghe Lazăr' din București. Ministrul Sănătății spune că nu este necesară introducerea vaccinului în programul național de imunizare, numărul de îmbolnăviri fiind mic. 

"A fost o isterie nejustificată. Există meningită și meningită meningococică, care, la fel, este de două tipuri. Tipul acelei meningitei meningococice de care a decedat, din păcate, acea tânără se întâlnește rar. Avem aproximativ 2 - 5 cazuri pe an din acel tip. În 2017, de exemplu, am avut 63 de cazuri de meningită, 13 soldate cu deces și nu toate erau din acest tip. Vreau să vă spun că nu intenționăm în perioada următoare să introducem acest vaccin în programul național de vaccinare pentru că se introduce un vaccin nou la solicitarea comisiei de specialitate al Ministerului. Deci, medicii sunt cei care decid. Anul trecut a fost introdus vaccinul pneumococic care, din păcate, a rămas pe stoc și nu este utilizat, deși s-au făcut campanii. L-am întrebat, în momentul în care cazurile ajuns la cabinet, pe președintele comisiei dacă se impune introducerea în programul național obligatoriu și a spus că în acest moment nu, având în vedere numărul mic de cazuri. Pe de altă parte, mai avem un caz la Botoșani, o pacientă de 18 ani, venită din Italia, tot meningită meningococică, dar nu acel tip. Este tratată cu antibiotice și este bine în acest moment", a afirmat luni Sorina Pintea, citată de Mediafax.
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

După 20 de ani, coșmarul unui infirm obligat să cerșească și în Botoșani s-a terminat! (Video)

astăzi, 07:25
44

Un individ cu dublă cetățenie, română și moldovenească, este suspectat că a forțat o persoană vulnerabilă, cu infirmități grave, să cerșească timp de mai mulți ani.A fost pla...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

astăzi, 06:58
15

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al 3-lea şi începutul celui de-al 4-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă...

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
148

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...