Meningita, simptome și tratament. De ce este esențial să mergi la medic de la primele semne!

Meningita este o inflamație a membranelor (meningelor) care înconjoară creierul și măduva spinării. Medicii atrag atenția că meningita virală este mai puțin severă decât cea bacteriană, dar tot trebuie să mergi la medic de la primele simptome pentru evaluare și tratament.

Potrivit Doctorul Zilei, cele mai multe cazuri de meningită virală sunt provocate de enterovirusuri care își fac de cap imediat ce afară este cald și frumos. Din păcate, boala poate să afecteze pe oricine.

De obicei, meningita este cauzată de virusuri sau bacterii precum Neisseria meningitidis (cunoscută și sub numele de meningococ) și de Streptococcus pneumoniae (pneumococul). Meningita însă mai poate să fie cauzată și de alte microorganisme, iar în cazuri foarte rare este provocată de fungi, paraziți, tuberculoză. Inclusiv boala Lyme poate provoca meningita.

Meningita virală este de cele mai multe ori provocată de enterovirusuri, dar poate să fie provocată și de virusul oreionului, virusul herpesului  dar și de virusul gripal.

Meningita virală se ia, fiind extrem de contagioasă, cei mai expuși fiind copiii mici, sub 5 ani dar și bătrânii care au sistemul imunitar slăbit. Boala se răspândește prin strănut, tuse. Un individ poate face boala de mai multe ori pe parcursul vieții.

Iată care sunt principalele simptome:

-dureri de cap,
-febră mare,
-greață, vărsături,
-sensibilitate la lumină,
-iritabilitate,
-somnolență,
-lipsa poftei de mâncare,
-convulsii,
-dureri musculare și articulare,
-piele palidă,
-gâtul este rigid

Simptomele inițiale ale meningitei virale sunt similare cu cele ale meningitei bacteriene. Cu toate acestea, meningita bacteriană este, de obicei, severă și poate provoca complicații grave, cum ar fi leziunile cerebrale, pierderea auzului sau dizabilitățile de învățare.

Meningita este diagnosticată numai prin efectuarea de teste specifice de laborator și numai după ce medicul a văzut pacientul.

În ce constă tratamentul:

De cele mai multe ori, nu există un tratament specific pentru meningita virală. Majoritatea bolnavilor se vindecă în decursul a 7-10 zile. Cu toate acestea, atunci când boala este cauzată de virusul herpesului sau cel al gripei, este nevoie de medicamente antivirale.

Atenție! Antibioticele nu ajută în cazul infecțiile virale, deci nu sunt utile în tratamentul meningitei virale. Cu toate acestea, antibioticele luptă împotriva bacteriilor, deci ele sunt foarte importante atunci când tratăm meningita bacteriană.

De aceea este esențial să mergi la medic de la primele simptome ca să primești un diagnostic cert al bolii și în consecință un tratament adecvat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dezvăluire tulburătoare: Românii care se întorc acasă ”între patru scânduri”!

astăzi, 11:57

O dezvăluire înfiorătoare făcută de directoarea unei companii de repatrieri funerare scoate în prim-plan viața grea pe care o trăiesc unii români plecați să muncească î...

(P) 8 Martie la Restaurant D.A.R. – O seară plină de eleganță și rafinament!

astăzi, 11:00

În data de 8 Martie, D.A.R. Events, Restaurant & Barn vă invită să sărbătoriți frumusețea, grația și bucuria de a fi femeie! Echipa Restaurantului D.A.R. a pregătit o seară de ne...

Zonele frecventate de tineri în atenția polițiștilor: Acțiune pentru siguranța cetățenilor din Botoșani! (Foto)

astăzi, 10:55

Polițiștii de imigrări din Botoșani, împreună cu colegii lor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Botoșa...