Bolnavi lăsaţi fără medicamente ieftine!
BOTOSANI

"Înainte de toate, guvernul trebuie să se asigure că pacienţii români au posibilitatea de a găsi în farmacii toate medicamentele de care au nevoie, apoi să voteze orice lege care să permită exporturile paralele"- este opinia unui farmacist botoşănean, confruntat deseori cu situaţia de a nu putea onora comanda de medicamente a unui bolnav.

Bolnavi lăsaţi fără medicamente ieftine!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Informaţia seacă spune că miercuri, Camera Deputaaţilor a aprobat, cu 154 de voturi "pentru", 78 "împotrivă" şi două abţineri, un proiect de lege care dă voie oricărei farmacii să facă şi vanzare engros, aşa numitul export paralel.

Ce este exportul paralel de medicamente? Un mecanism comercial legal, prin care un distribuitor scoate medicamentele de pe piaţa română, unde este obligat de legile scoase de acelaşi parlament să le vândă ieftin, şi să le vândă pe pieţele europene, unde preţurile sunt mult mai mari.

Concret, uzând de această lege, distribuitorii de medicamente reuşesc să îşi creeze pentru exportul paralel un mecanism legal şi extrem de greu de monitorizat de stat: un distribuitor îşi va putea deschide farmacii sau lanţuri de farmacii prin care să poată exporta engros medicamente.

Ce înseamnă pentru pacienţii botoşăneni?

Mecanismul exportului paralel dar mai ales beneficiul comercial stau în faptul că România are printre cele mai mici preţuri pentru medicamente, iar producătorii de medicamente produc cantităţi estimate în funcţie de numărul de bolnavi din acea ţară. Or, se ştie, românii sunt bolnavi. Aceasta cantitate relativ fixă de medicamente produse special pentru România, combinată cu scoaterea din ţară a unei părţi din producţie prin export paralel poate duce la lipsa de medicamente în farmaciile.

Despre asta vorbeşte farmacistul Maricica Cazacu, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România- Filiala Botoşani.

"Exportul paralel nu poate fi suprimat printr-o lege pentru că este împotriva liberei circulaţii a mărfurilor, dar în ceea ce priveşte medicamentele, exportul paralel practicat în România şi care implică nişte venituri realizate de companiile care practică acest export paralel datorită faptului că România poate cumpăra de la producători medicamente cu un preţ mic şi revinde ulterior unor ţări cu un preţ mult mai mare, lucru din care rezultă un beneficiu enorm. Cu cât s-au ieftinit medicamentele pe piaţa românească, cu atât beneficiul a fost mai mare", spune preşedintele Colegiului Farmaciştilor.

Potrivit farmacistului, chiar şi înainte de aprobarea acestei legi de către Camera Deputaţilor (proiectul fiind respins de Senat), au fost probleme cu lipsa unor medicamente din farmaciile botoşănene.

"Am suferit din cauza crizei de medicamente din două motive: din cauza acestui export paralel şi am văzut acest lucru la produsele ieftine, care au lipsit de pe piaţa românească, gen Lokren (beta-blocant ce diminuează anumite acţiuni ale sistemului nervos simpatic implicate în reglarea activităţii cardiovasculare, n.r.) - un produs pe care pacienţii îl caută, gen Concorn (medicament ce scade frecvenţa bătăilor inimii şi prin aceasta creşte eficacitatea pompării sângelui de către inimă, n.r.), produse ieftinite prin aceste reduceri succesive ale preţului şi care au generat o plus- valoare foarte mare pentru companiile exportatoare, deci lipsa aceasta de medicamente a fost generat de exportul paralel. Criza medicamentelor din România a fost generată, pe de altă parte, de aceste ieftiniri masive de medicamente, mă refer la produsele inovative despre care nu am ştiinţă că se exportă dar am ştiinţă că producătorilor le vine din ce în ce mai greu să le dea în piaţa românească pentru că nu îşi acoperă costurile. Medicamentele inovative nu pot fi ieftinite mai mult decât sunt acum, spun producătorii pentru că nu pot să justifice cheltuielile pe care le alocă pentru cercetare, producţie. Acestea sunt principalele motivel pentru care medicamentele lipsesc din piaţa românească. Ceea ce însă este nevoie este ca Ministerul Sănătăţii, Guvernul, prin legi, prin măsuri, trebuie să se asigure că piaţa farmaceutică românească, pacientul din România, are tot ce are nevoie ca medicament pornit de la medicul prescriptor, urmând ca ce mai rămâne să exporte”, explică Maricica Cazacu.

De cealaltă parte, recent, deputatul Costel Lupaşcu anunţa că Ministerul Sănătății are capacitatea tehnică de a monitoriza stocurile de medicamente din țară, precum și autoritatea legală de a bloca exportul paralel al medicamentelor ieftine.

"De la începutul anului am avut mai multe intervenții în Parlament pentru combaterea rechinilor farmaceutici care cumpără medicamentele ieftine din România pentru a le revinde în spațiul Uniunii Europene. Săptămâna trecută am primit confirmarea de la ministrul Sănătății, domnul Dorel Bodog, că în momentul de față Guvernul poate monitoriza stocurile de medicamente, inclusiv la nivel de județ și are cadrul legal de a interzice temporar exporturile acelor produse care riscă să devină deficitare", a declarat deputatul botoşănean.

 

Spune-ne opinia ta