Beţivii dau de furcă cadrelor medicale de la Spitalul Judeţean Mavromati!

Confuzi, palizi, cu o respiraţie lentă, în unele cazuri chiar agresivi sau măcar recalcitranţi. Aşa apar pe uşa unităţilor sanitare botoşănenii intoxicaţi cu alcool. Cazurile sunt tot mai multe, tot mai grave şi afectează atât femei cât şi bărbaţi, cu toţii având nevoie de îngrijiri medicale de specialitate.

Beţivii dau de furcă cadrelor medicale de la Spitalul Judeţean Mavromati!

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Măcar o dată pe zi, de la începutul anului şi până acum, cadrele medicale din Unitatea de Primire a Urgenţelor au înregistrat un caz de intoxicaţie cu alcool. Statisticile unităţii arată de la începutul anului, adică în 128 de zile, s-au acordat îngrijiri medicale pentru 198 de bărbaţi şi 20 de femei, toţi cu acelaşi diagnostic.

"Cele mai multe femei tratate, zece la număr, sunt din grupele de vârstă 20- 29 de ani, respectiv 30- 39 de ani, câte cinci din fiecare. Există însă şi câte un caz la grupa de vârstă 60- 69 de ani şi 70- 79 de ani. În cazul bărbaţilor, cei mai mulţi fac parte din grupa de vârstă 40- 49 de ani, dar sunt şi opt vârstnici de 70- 79 de ani care au avut nevoie de ajutor medical", spune medicul Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati.

După tratamentul iniţial, pacienţii ajung la Secţia de Psihiatrie unde continuă tratamentul de dexintoxicare.

"Cazurile de intoxicaţii alcoolice consumă multe resurse, atât financiare cât şi medicale. Ai pe hol o mulţime de pacienţi şi tu, alături de alţi colegi, te ocupi de un nene care nu s-a oprit din băut. Se întâmplă să mai fie diagnosticat cu alte afecţiuni, unele cauzate chiar de alcool, astfel că se pierde mult", spune un cadru medical.

Nici adolescenţii nu "duc la ureche". Tot de la începutul anului, în Compartimentul de Primiri Urgenţe al Secţiei de Pediatrie au ajuns nouă pacienţi cu intoxicaţii cu alcool- şase dintre ei având vârsta de 15 ani, doi fiind de 16 ani şi unul de 17 ani. "De regulă sunt elevi care bravează în faţa grupului, a găştii şi vor să dovedească cum şi cât pot bea. Sunt aduşi de amici, după ce li se face rău şi li se rupe filmul. Înainte le mai era ruşine, dar acum vin părinţii să-i ia acasă şi nu au nicio jenă", povesteşte un asistent din CPU.

Spre deosebire de mâncare sau de alţi nutrienţi, alcoolul ajunge într-un interval de timp destul de scurt la nivelul organismului, fiind absorbit în fluxul sanguin, precum şi de către stomac şi intestinul subţire. În cazul în care consumul de alcool se produce pe nemâncate, în jur de 20% din cantitatea de alcool băută este asimilată la nivelul acestui organ, de unde ajunge la nivelul creierului în mai puţin de un minut.

Cel mai des, intoxicaţia alcoolică apare în urma consumării a mai mult de cinci pahare de băutură unul după altul, fără pauza necesară organismului pentru a asimila o cantitate atât de mare. La aproximativ 24-48 de ore de la întreruperea bruscă a consumului de alcool persoana alcoolică poate manifesta simptome de sevraj.

Cele mai frecvente simptome de sevraj sunt stare de indispoziţie, anxietate, nervozitate, iritabilitate, tremor al mâinilor sau al picioarelor, transpiraţie, stare de greaţă şi vărsături, dureri de cap şi tulburări de somn.

 

Spune-ne opinia ta