A ajuns in Romania lapte praf contaminat cu salmonella? Ce spun ministrul Daea si ANSVSA

A ajuns in Romania lapte praf contaminat cu salmonella? Ce spun ministrul Daea si ANSVSA

Dupa ce Franta a cerut retragerea de pe piata a unor produse alimentare pentru copii fabricate de Lactalis in care s-a descoperit bacteria salmonella, ministrul Agriculturii de la Bucuresti sustine ca "deocamdata nu exista nicio problema pentru Romania".

Autoritatile franceze au interzis vanzarea si au cerut retragerea unor formule de lapte praf si produse alimentare pentru copii fabricate de gigantul francez Lactalis, dupa ce a fost descoperita bacteria salmonella in continutul acestora, relateaza ziare.com. Rechemarea vizeaza inclusiv produse exportate in Romania.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, sustine ca "a vazut informatia", dar ca nu exista nicio problema pentru tara noastra.

"Am vazut informatia, dar daca era o problema, sistemul rapid de alerta intra automat in functiune si atunci, in cateva minute, stia Europa toata ce se intampla. Am luat legatura cu presedintele ANSVSA (Autoritatea Sanitara Veterinara - n.r.) si l-am rugat sa ia legatura cu omologul din Franta si a facut demersul necesar.

Deocamdata nu exista nicio problema pentru Romania si iata o dovada in plus ca trebuie sa producem si sa mancam produsele noastre, care cu siguranta le cunoastem si le pastram in siguranta deplina", a spus ministrul Agriculturii.

Romania nu a primit inca o confirmare oficiala din partea autoritatilor franceze, sustine Petre Daea.

"Nu pot sa dau amanunte, pentru ca este pe teritoriul altui stat, iar autoritatile romane nu au, la aceasta data, o confirmare oficiala la care noi sa facem referire. Este o informatie din presa pe care am luat-o si noi cu rapiditatea cuvenita si cu interesul major pentru tara, in asa fel incat lucrurile sa fie sub control", a adaugat ministrul.

Intrebat de controalele efectuate asupra produselor care intra in Romania, Daea a replicat: "Tot timpul facem controale pe tot ceea ce intra in tara, in toate punctele de frontiera, pe lantul de productie si de distributie, in asa fel incat sa prevenim de vreun caz neplacut consumatorul roman.

Noi facem tot timpul, dar mai abitir in aceasta perioada, pentru ca viteza de miscare este mai mare, iar dorinta de cumparare este crescuta.

In viteza aceasta de a te aproviziona si din dorinta de castig a unora, este posibil sa apara si intentii mai putin pregatite din punct de vedere al securitatii alimentare, motiv pentru care tot aparatul MADR, sectiunea de inspectii, ANSVSA, ANPC sunt in pozitie de lucru: controleaza, verifica, previn, dar mai ales acum", a subliniat ministrul Agriculturii, citat de Digi24.

In acest context, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a facut anumite precizari privind laptele praf (formula pentru bebelusi) produs de firma Lactalis.

Intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul institutiei, se precizeaza: "Punctul National de Contact al Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje din Romania (PNC SRAAF RO) nu a primit nicio notificare oficiala din partea Comisiei Europeane sau din partea structurii omoloage din Franta, cu privire la distributia pe teritoriul Romaniei a produselor incriminate".

ANSVSA a solicitat Frantei si Comisiei Europene informatii suplimentare.

"Loturile incriminate si tarile comunicate public de catre autoritatile franceze sunt date preliminare si nu inseamna ca aceste produse contaminate au fost distribuite sau comercializate in aceste tari", se mai arata in comunicatul citat.

Ancheta la nivelul Frantei, cat si la nivelul Comisiei Europene este in curs de desfasurare.

In Romania, Lactalis este lider de piata, dupa ce a cumparat brandurile de lactate LaDorna, Albalact si Covalact.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...