Un academician cere Parlamentului sa schimbe imnul: Inspira tristete! Insulta, denigreaza neamul romanesc

Un academician cere Parlamentului sa schimbe imnul: Inspira tristete! Insulta, denigreaza neamul romanesc

 ADRIAN TOADER  

Un academician clujean care a realizat trei variante de imn cere Parlamentului, Guvernului si Presedintiei constituirea unor comisii speciale pentru inlocuirea imnului "Desteapta-te romane!", pe motiv ca imnul actual "inspira tristete", "ba chiar insulta, denigreaza neamul romanesc".

In ceea ce priveste stabilirea altei date pentru Ziua Nationala a Romaniei decat 1 Decembrie, academicianul clujean propune identificarea unei zile cu reverberatii nationale in alt anotimp, cand vremea este mult mai favorabila.

Pentru Ziua Marinei, care se sarbatoreste in 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, Adrian Toader propune 8 septembrie, ziua Nasterii Maicii Domnului.

In legatura cu imnul national, Adrian Toader a declarat ca linia melodica a actualului imn "Desteapta-te romane!" se afla intr-o gama minora ce inspira tristete, iar textul este demodat, nu face cinste, "ba chiar insulta, denigreaza neamul romanesc, iar mai nou nu respecta directivele CE".

"M-am adresat, joi, prin scrisori, Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei, Guvernului si Presedintiei Romaniei, solicitand formarea unor comisii de specialitate atat pentru adoptarea unui nou imn de stat, cat si pentru adaugarea unei steme adecvate pe drapelul national, precum si pentru stabilirea altor date de sarbatorire a Zilei Nationale a Romaniei si a Zilei Marinei.

Am propus initierea procesului de schimbare a imnului de stat al Romaniei cu unul care nu se demodeaza odata cu schimbarea regimurilor politice, cu trecerea vremii. (...) Linia melodica se afla intr-o gama minora ce inspira tristete, iar textul nu ne face cinste, ba chiar insulta, denigreaza neamul romanesc, iar mai nou respecta directivele CE", a spus Toader.

Potrivit acestuia, melodia actualului imn "Desteapta-te romane!", un cantec patriotic, a avut valoarea sa in 1848, "dar acum, odata cu emanciparea romanilor, acest cantec a devenit nu numai demodat, dar chiar jignitor, pe alocuri, pentru multe persoane".

"Consider ca actualul imn nu ne reprezinta ca neam, ca popor, ca natiune, cu atat mai mult avand in vedere faptul ca Romania este tara membra a Uniunii Europene. Cu ocazia protestelor din ultimii ani, populatia a demonstrat faptul ca e treaza, capabila, apta sa-si aleaga si sa-si determine viitorul ca natiune. Romanii cer respect, demnitate, autodeterminare, asigurarea unui viitor sustenabil pentru Romania", a mentionat academicianul clujean.

Adrian Toader a explicat ca, in opinia sa, inca din titlu si din prima strofa se observa, prin indemnul "Desteapta-te", trimiterea la ideea ca poporul roman are nevoie de desteptare, ca ar fi inapt, incapabil, adancit in "somnul cel de moarte", deci mort sau aproape mort.

"Cu primul cuvant, dar nu numai, in prima strofa se produce segregarea populatiei, aceasta fiind impartita in doua mari grupari, cei treji, cei care intoneaza imnul la un moment dat, pe de-o parte, si cei adormiti, respectiv audienta, de cealalta parte. Anume, nu se spune - sa ne desteptam romani -, incluzand aici si vorbitorul, ci - 'Desteapta-te'-, adica 'tu sa te destepti, ca eu sunt treaz din moment ce am realizat ca tu dormi'. Iata o prima sugestie de segregare destul de direct si agresiva care induce separatismul, de genul tu asa, eu altfel," a aratat acesta.

Concurs pentru un nou imn

Adrian Toader sustine ca textul actualului imn aduce aminte in strofa a 2-a de latinitatea neamului romanesc si pune accent pe aceasta atat prin versurile "sange de roman", cat si prin "un nume de Traian", lasand deoparte originea daca a poporului roman, in timp ce ridica in slavi un cotropitor al Daciei.

"Strofa a 3-ia, versul - 'un glas ei mai asteapta si sar ca lupi in stane'- sugereaza ideea ca am fi un popor salbatic, care ataca prin surprindere fiinte fara aparare, ingradite, pasnice. In strofa a 4-a remarcam faptul ca domnitorii nostri cu care ar trebui sa ne mandrim, sunt dositi undeva drept - marete umbre. Daca acestia ne sunt repere istorice, atunci necesita a fi vii in inimile noastre, amintiri calde cu care ne mandrim si exemple pe care le urmam si nicidecum sa intarim idea de umbre/strigoi, urmand cu - 'moarte striga toti'-. Neamul romanesc nu trebuie invatat sa urmeze umbrele, nu suntem adeptii aparitiei strigoilor cu care ne-am mandri, poate intr-un parc de distractii pentru copii, dar nu in simbolul nostru national si nu sa ne grabim spre moarte", a argumentat academicianul.

Acesta considera ca un popor cu pretentii de a fi european, civilizat, renunta la formulari injurioase precum cea din strofa a 6-a, "Si blastama cu lacrami in ochi pe orisicare" sau din din strofa a 7-a, "De fulgere sa piara, de trasnet si pucioasa".

In opinia acestuia, textul imnului induce si discriminarea bazata pe religie si credinta prin versul din strofa a 11-a, "Preoti, cu crucea-n frunte", "in conditiile in care nu toate religiile recunoscute din Romania au acest simbol, crucea".

"Tonul si, in general, atmosfera creata de catre mesajul imnului actual nu sunt favorabile pentru a inalta moralul si a chema la unitate nationala, ci, din contra, dupa cum am mai aratat. Textul contine prea multa vaicareala, plangere de mila, autovictimizare, blesteme, multa agresivitate si morbiditate. Nu dorim sa lasam o astfel de mostenire copiilor nostri. Nici unul dintre cele 198 de imnuri nationale ale lumii nu insulta propria natiune, poporul pe care-l reprezinta ca simbol national. Nu cred ca noi, romanii, dorim un simbol national care sa ne insulte ca natiune si popor, fie ca suntem romani din nastere sau am dobandit cetatenia romana, avem suflet, demnitate, indiferent de nationalitate si etnie. Fiind cetatean roman trebuie sa se identifice cu simbolurile nationale", a mai argumentat academicianul.

Acesta a propus, in scrisoarea adresata Parlamentului, Guvernului si Presedintiei, organizarea unui concurs pentru stabilirea unui nou imn, dar a inaintat si trei variante de imn la care a scris versurile: "Demnitate, suflet de roman!", pe muzica lui Petre Iordache, "Un suflet de roman", pe muzica lui Radu Goldis si "Un suflet mandru de roman" care pastreaza muzica actualului imn national.

Adrian Toader a realizat si un sondaj pe o retea de socializare din care rezulta ca 74% dintre respondenti au declarat ca nu se identifica cu si prin mesajul transmis de textul imnului "Desteapta-te, romane! " si se simt jigniti, iar textul nu le face onoare. Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
542

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
394

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2830

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...