Ziua Imnului National al Romaniei, marcata la Botosani: "Partenerii Romaniei isi fredoneaza imnul cu lacrimi in ochi. Ar trebui sa le urmam modelul" - FOTO, VIDEO

Ziua Imnului a fost marcată, miercuri, și la Botoșani, în Piața Tricolorului din municipiu unde a avut loc un ceremonial militar și religios. La aceasta ceremonie au participat subprefectul Gelu Tiganuca, alaturi de presedintele Consiliului Judetean Gheorghe Sorescu, vicepresedintele Cristian Achitei, primarul Ovidiu Portariuc,  parlamentari, numerosi şefi de instituţii, oameni politici si cetateni ai municipiului Botosani. 

Imediat dupa ceremonialul religios, subprefectul Gelu Tiganuca, presedintele CJ, Gheorghe Sorescu, si primarul Ovidiu Portariuc au vorbit despre importanta Imnului National.

"Nu vreau să vă ţin o lecţie de istorie, deşi astfel de sărbători ne duc cu gândul la evenimentele care au dus la formarea şi modernizarea neamului românesc. Ziua Imnului de Stat al României este o sărbătoare pe care o marcăm de 17 ani, însă Deşteaptă-te române! este imn al României din anul 1990, după ce jumătate de secol a fost interzis de regimurile totalitare. Imnul românilor este parte a identităţii noastre ca naţiune, face parte din numele şi prenumele neamului nostru, este simbol al libertăţii pe care ne-o dorim, şi pentru care semeni de-ai noştri aumurit, sau au plâns dispariţia celor dragi. Dragi botoşăneni, vă rog astăzi să profitaţi de orice ocazie pentru a arăta celor care, poate,nu mai înţeleg, însemnătatea simbolurilor naţionale. Partenerii României de peste ocean îşi fredonează imnul cu lacrimi în ochi, pentru ei este ceva sfânt. Poate că ar trebui să le urmăm modelul şi astfel să fim mai mândri, mai conştienţi şi mai pretenţioşi cu ceea ce suntem. La Mulţi Ani România!", a spus subprefectul Gelu Tiganuca.

Mai apoi s-a intonat Imnul National al Romaniei, iar la final a avut loc defilarea Garzii de onoare. 

29 iulie a fost aleasă, în 1998, Ziua Imnului Național al României. "Deșteaptă-te, române!“ a fost cântat pentru prima dată în urmă cu 166 de ani în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. 

Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, cântecul a fost ales imediat după Revoluția din Decembrie 1989 drept imnul țării noastre. 

Acesta are 11 strofe, iar primele trei și ultima sunt cântate la ocazii festive. Toate compun poezia Un răsunet, scrisă de pașoptistul Andrei Mureșanu. Muzica poartă semnătura lui Anton Pann. 




























 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident la Todireni! Doi tineri au avut nevoie de îngrijiri medicale! (Foto)

astăzi, 00:25

Doi tineri de 15, respectiv 26 de ani, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina în care se aflau a fost implicată într-un accident rutier. Evenimentul s-a produs pe ...

Tineri și neliniștiți: Patru botoșăneni, condamnați la închisoare cu executare!

Friday, 22 November 2024

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Biroul de Investigații Criminale au identificat un bărbat de 41 de ani din municipiul Dorohoi, pe numele căruia era emis un mandat de ...

PSD Botoșani: Marcel Ciolacu președinte și PSD la guvernare reprezintă garanția creșterii veniturilor botoșănenilor!

Friday, 22 November 2024

Marcel Ciolacu va fi un președinte al tuturor românilor, indiferent de orientările lor politice sau de categoriile sociale din care fac parte, care propune unirea românilor în juru...