Viața noastră e un cod de bare

Viața noastră e un cod de bare

Ne naștem și murim încadrați de cifre, fie că vrem, fie că nu. Mai întâi, ne conduce codul numeric personal. Cu timpul, devenim dependenți de seria din buletin, în vreme ce ne hrănim intens cu mii de coduri de bare, cu mii de numere de înregistrare. Până și moartea are codul ei, pe un certificat. Suntem prizonierii numerelor, pe care credem că le stăpânim. Adevărul e că noi suntem doar un radical dintr-o sumă, în baza Ascii sau poate într-o atotputernică matrice QR.

Nu supraviețuim fără bani. Iar banii cash s-au demodat. De fapt, i-au cam demodat statul, lenea, timpurile, nevoia de viteză. Ai card, ai PIN. Ai PIN, ai bani. Și dacă tot ai bani, logic e să îi și dai pe ceva. De aia s-au inventat facturile, ca să ne asigurăm că nu ne taie nimeni curentul, dacă nu punem banii pe o tejghea. Lucrurile devin mai simple dacă mai știi și codul pentru un transfer bancar, care te salvează din a mai coborî din pat. Nu existăm în social media fără conturi pe rețelele de spovedire. Dacă am pierdut calea de acces, ne rezolvă un cod primit pe telefon și suntem iar printre cei vii. Nu putem șofa fără o mașină pe care nu e gravată clar seria de șasiu sau de motor. Nici fără o serie de permis. Și nu merge nimeni fără un număr de înmatriculare. Nu ne îmbrăcăm, nu măncăm și nu bem, fără să fie scanate chestiile de care avem atâta nevoie. Casele de marcat sunt la fel de importante, dacă vrem să facem un retur sau să dovedim că nu suntem hoți. Folosim cartele, avem coduri. Fie că sunt de telefonie sau de interfon. Ne angajăm, avem un număr de înregistrare la ANAF. 

Avem un PIN și pentru cardul de sănătate, un număr de dosar, un altul pe certificatul de căsătorie, un altul pe actul de proprietate a casei. Dacă suntem norocoși, o bere gratuită vine și ea printr-un cod, sub capac. Și să nu uităm de toate celelalte oferte. Până și la loterie suntem nevoiți să ghicim un lanț de numere. Avem și coduri de abonați, avem și adrese IP, iar dacă certificatele noastre de deces nu au un număr de înregisrare, înseamnă că n-am murit și avem de plătit impozite în continuare. Avem coduri în poliție, în serviciile poștale, în cele bancare, în tribunale, în industrie, în orice implică vreo operație, ba chiar și sexul l-am denumit în cifre, știm noi. Ba, de când cu progresele uriașe din tehnologie, avem coduri de tot soiul în online. Dacă ești un pic de hacker, dintr-un lanț de cifre știi adresa și cu cine e neam dușmanul. Tot din coduri, s-au aflat și mari secrete ale lumii, tot prin coduri stau ascunse restul. Cifrele nu mai înseamnă doar bani. Cifrele sunt informație, sunt putere directă. 

Codurile conduc lumea. De orice tip ar fi ele. Suntem îngropați în cifre, mai că le tragem pe nas, iar asta ne sperie prea puțin. 

Să ne imaginăm un imens cod de bare. Fiecare șir de cifre pe care l-am utilizat de-a lungul existenței, să fie reprezentat printr-o linie. Dacă ar exista un scanner universal și și-ar arunca lumina pe codul nostru, ar ști cu siguranță nu doar ce gândim, ci și dacă suntem trimiși în rai sau în iad.

(Doar o tabletă. Nr. 1/23.08.19/21.23. Am scris, ca să existe)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

DSP Botoșani: Șapte cazuri noi COVID, în ultimele 24 de ore

Marţi, 11 August 2020
1067

Șapte botoșăneni, respectiv cinci femei și doi bărbați, au fost diagnosticați cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (D...

Zădărnicirea combaterii bolilor. Dosarul diabetologului infectat cu Covid-19 a fost clasat

Marţi, 11 August 2020
941

Șapte dintre dosarele penale întocmite sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, privind fapte ale unor persoane din Botoșani, au fost clasate, până &i...

O botoșăneancă cu Covid-19 deplânge condițiile de la Infecțioase. „Nu este apă caldă, nu este igienă”

Luni, 10 August 2020
3833

O femeie în vârstă de 35 de ani, originară din municipiul Botoșani, diagnosticată cu virusul Covid-19, contestă igiena salonului în care a fost internată până luni, dece...