Despre ignoranță și dezorientare morală

Despre ignoranță și dezorientare morală

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:

Ignoranța și dezorientarea morală fac ca azi oameni din cei mai diverși să se regăsească în fantasmagorice acte de nesupunere civică și de contestare a pandemiei. Acești oameni, cu grave carențe de cultură generală, de cultură civică sau pur și simplu de cinste, agită confuz drapele, cărți de rugăciuni și mesaje stupide, fără a înțelege nimic din ce se întâmplă în societate.

Numai că realitatea ne plesnește zilnic peste figură.

În același timp, continuă angajările dubioase la stat pentru apropiații celor care se află la putere. A venit rândul cosmeticienelor și patronilor de pompe funebre să se ocupe de sănătatea publică.

În același timp, se înmulțesc mărturiile despre abuzurile violente ale autorităților locale, aflate în cârdășie cu rețelele infracționale. Mărturiile publice din Suceava sunt doar o mică parte din ceea ce se întâmplă cu adevărat într-un județ terorizat de clanuri și rețele. Și acesta e doar un județ.

În același timp, un cetățean este arestat pe stradă pentru ceea ce urma să facă, nu pentru ceva ce nu a făcut. Iar mii de oameni sunt tratați ca vitele în vamă.

În același timp, toate mizeriile făcute de PSD și acoliții lui în anii în care marea majoritate a societății a rămas pasivă, dopată fiind cu măriri de salariu și minciuni populiste, încep să își facă efectele. Azi, aceiași gropari ai democrației încalcă din nou Constituția pentru a prelungi mandatele primarilor. Iar acțiunile acestei sinistre coaliții politice împotriva României sunt tot mai virulente și lipsite de scrupule.

În același timp, guvernul ne îndeamnă să fim responsabili și să ne avem de grijă, pentru că el nu poate sau nu vrea să răspundă pentru nimic. Așa cum bine spune Cătălin Teniţă, autoritățile sunt incapabile să răspundă pentru felul în care se cheltuie banii publici, sunt incapabile să comunice coerent, să spună cum sunt numite zeci de prieteni și rude ai miniștrilor în funcții publice, să asigure încrederea populației și echitatea atribuirii resurselor.

Se prea poate ca multe din cele ce se întâmplă acum să-și arate efectele dezastruoase pentru societate peste un an, doi sau trei, tot așa cum ticăloșiile găștii lui Dragnea, intactă în parlament și în teritoriu, lovesc azi din plin ceea ce pare a fi un stat de drept și o democrație în România.

Continuarea pandemiei și prelungirea măsurilor excepționale sunt, indirect dar neîncetat, o amânare pe termen tot mai lung a instaurării dreptății și cinstei în România.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mesaj emoționant transmis absolvenților laurieni de conducerea Colegiului: „Veți pleca fără prea multe fotografii de final de an, dar noi credem că nu plecați fără nimic”

astăzi, 15:41
351

După săptămâni întregi de studiu online, elevii claselor a XII a au încheiat vineri, 29 mai, un nou capitol din viața lor, îndreptându-și pașii, ușor dar sigur, sp...

Încă 11 botoșăneni vindecați de coronavirus. Numărul celor autoizolați crește

astăzi, 15:23
154

Până sâmbătă, 30 mai, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani, dintre cele 750 de persoane au fost testate pozitiv cu C...

La Curtești a început campania electorală? Șeful ARR Botoșani, Florin Plian, acuzat că folosește mașina de serviciu pentru a-și rezolva problemele la păstrăvărie

astăzi, 15:22
306

Noul director al filialei locale ARR, Florin Plian, pare să fi devenit ținta preferată a fotografilor amatori de la Botoșani.La nici o săptămână de la data la care a fost numit &icir...