Casa noastră

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:

Cunoașterea și rațiunea

Lumea va merge înainte dacă cei mai pricepuți dintre oamenii acestei planete vor ști să-și negocieze sensibilitățile pentru a crea o inteligență colectivă capabilă să găsească soluții la această criză. Nu zbaterile ridicole ale celor care se opun vaccinării sau luării temperaturii ne vor face să mergem înainte, și nici conspirațiile tenebroase ale celor slab educați și prostiți că au acces la vreun adevăr privilegiat pe care l-ar ascunde savanții și guvernele.

Șansa acestei umanități rămâne cunoașterea științifică pusă în slujba unui sens superior al existenței umane și al conviețuirii tuturor formelor de viață pe planetă. Niciun conspiraționist nu are acces la vreun mare adevăr, ci doar la forme mai rafinate ale minciunii și manipulării.

Egalitatea

Societatea românească, la rândul ei, va putea progresa dacă va înceta să producă zone de excepție și de inegalitate. Vom rămâne captivii propriilor noastre frici și vom continua să ne supunem oricui va încerca să ne domine dacă nu vom înțelege, de la vârful guvernului până la ultimul cetățean, că suntem egali – toți și tot timpul – în fața legii, că dacă există o lege, chiar și excepțională, ea trebuie respectată la fel și de șefii opoziției care sfidează legea nepurtând mască, dar și de organizatorii unei înmormântări cu derogare „de sus”. Pentru că acolo unde nu ajunge brațul legii juridice, ajunge coasa legii biologice.

Solidaritatea

Refuzul de a purta mască este refuzul de a avea grijă de celălalt. Admițând că nu se știe în acest moment cu precizie dacă și cum se transmite acest virus virulent, în asemenea situații de incertitudine prevalează principiul precauției: nu știu dacă sunt bolnav sau nu - și nu știu dacă pot îmbolnăvi pe altcineva.

De aceea, soluția practică la incertitudine nu este teribilismul în fața magazinului, ci precauția, respectul și grija pentru celălalt: dacă există doar 1 la un milion șanse să-l infectez pe celălalt, atunci tot trebuie să port mască. Dacă există 1 la un milion șanse să am febră și febra să se datoreze infectării mele, atunci grija mea majoră e grija să nu transmit celuilalt infecția mea.

Pentru că din cauza unor asemenea vitejii criminale au murit medici și asistente în spitale. Iar felul în care putem fi solidari cu corpul medical este să-i ferim pe cei din jurul nostru de a deveni pacienții unui personal medical expus și extenuat. Aceasta e azi forma primă a solidarității.

Încrederea

Întrebați dacă pot avea încredere unii în ceilalți, suedezii au răspuns afirmativ în proporție de 60%. Italienii, 30%. Românii 7%. Încrederea este cimentul care ține laolaltă cărămizile edificiului care se numește societate.

Acum imaginați-vă că atunci când vă construiți o casă, îi spuneți zidarului să pună doar 7% din cimentul necesar. Sau să completeze cu apă ori cu nisip. După care mutați-vă și trăiți fericiți în această casă alături de cei dragi. Ei bine, România este azi o casă în ai cărei pereți locuitorii ei au pus doar 7% ciment.

Dacă vrem să nu se prăbușească peste noi această casă la orice adiere, trebuie să completăm restul de 93% din încrederea în cunoaștere și rațiune, egalitate în fața legii și solidaritate cu cei care ne salvează viețile.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi usturătoare pentru cei care vor să folosească, în perioada următoare, articole pirotehnice interzise!

astăzi, 13:20

Conform legislației în vigoare, persoanele fizice nu au dreptul să dețină şi să utilizeze articole pirotehnice dacă nu fac dovada calității de artificier, respectiv de pirotehnician aut...

În Suceava: Un bărbat a vrut să își dea foc și s-a ales cu dosar penal. Intervenție cu negociator chemat în regim de urgență! (Video)

astăzi, 12:20

La data de 28 decembrie,  in jurul orei 08:45, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată prin 112 cu privire la faptul că în parcarea din proximitatea Primăriei Municipiului Suceava ...

Festivalul „Datini și Obiceiuri de Iarnă pe Valea Jijiei”. Ansambluri și Colindători pe Străzile din Plopenii Mari și Săveni!

astăzi, 11:15

Sâmbătă, 28 decembrie 2024, în cadrul Festivalului Internațional „Datini și Obiceiuri de Iarnă pe Valea Jijiei”, ansambluri folclorice, colindători și urșii de la Comă...