Consiliul Judeţean nu reuşeşte să recupereze un prejudiciu imputat de Curtea de Conturi

De mai bine de doi ani luptă Consiliul Judeţean să recupereze un prejudiciu de peste 200.000 de lei, depistat de Curtea de Conturi în 2012, după un sezon de deszăpezire. Şansele sunt tot mai reduse însă.

Consiliul Judeţean nu reuşeşte să recupereze un prejudiciu imputat de Curtea de Conturi

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Slabe sunt şansele ca judeţul Botoşani să mai recupereze prejudiciul depistat de inspectorii Curţii de Conturi după sezonul de deszăpezire 2011- 2012. Şi asta după ce judecătorii au respins, pentru a doua oară, solicitarea Consiliului Judeţean de a atrage răspunderea foştilor responsabili de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri.

Mandatul lui Florin Ţurcanu la conducerea Consiliului Judeţean, obţinut după alegerile din 2012, a început cu reproşuri la adresa conducerii de atunci a Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri, reprezentată de Romeo Caciuc. Şi asta deoarece un raport al Curţii de Conturi depistase că DJDP decontase nejustificat, peste prevederile contractuale, material antiderapant în valoare de peste 200.000 de lei.

Cum se întâmplase asta? În contractul încheiat în noiembrie 2011 cu Transporturi Auto, se prevedea utilizarea a cel mult 12.000 de tone de material antiderapant, împărţit în cele patru baze de la acel moment: Botoşani, Dorohoi, Săveni şi Truşeşti. Numai că DJDP a decontat cu peste 1.200 de tone mai mult decât prevedea contractul, însemnând aproape 215.000 de lei, fără ca drumarul să fi cerut acest lucru şi fără nicio justificare. Responsabili de această "scăpare" au fost găsiţi directorii DJDP, Romeo Caciuc şi Cătălin Gheorghian, precum şi inginerii DJDP care răspundeau de fiecare bază în parte. Cum indicaţiile Curţii de Conturi în privinţa recuperării prejudiciilor trebuie respectate, în 2014 Consiliul Judeţean a deschis acţiune în instanţă pentru recuperarea prejudiciului de la persoanele responsabile (şi nu de la instituţie).

Aşa s-a ajuns ca dosarul să fie "spart" în două acţiuni: una în răspundere delictuală şi una prin care se cer despăgubiri. Tribunalul a respins acţiunile, astfel că s-a ajuns la Curtea de Apel Suceava, care a decis retrimiterea cauzei la Tribunalul Botoşani. Judecătorii Tribunalului însă au respins şi acţiunea în răspundere delictuală. Sentinţa nu este însă definitivă.

Mai trebuie spus că imediat ce s-a schimbat puterea, în vara lui 2012, Romeo Caciuc a demisionat de la conducerea DJDP. Ulterior, a devenit şef de district la Drumurile Naţionale, iar în aprilie 2016 a avansat în funcţia de şef al Secţiei Drumuri Naţionale Suceava. Cătălin Gheorghian a rămas director adjunct la DJDP, acum având atribuţii de director executiv, după demisia din funcţie a lui Sorin Clim.

 

Spune-ne opinia ta