Anchetatori avertizaţi de instanţă pentru documentaţii incomplete

Judecătorii de la Tribunalul Botoşani nu au acceptat integral rechizitoriul şi probatoriul înaintat de anchetatori în cazul unei grupări considerate infracţionale, axată pe evaziune fiscală.

Judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Botoşani a admis excepţiile formulate de cei patru inculpaţi precum şi neregularitatea rechizitoriului în dosarul ce priveşte patru oameni de afaceri, foşti administratori ai unor firme din judeţ.

Concret, potrivit instanţei, procurorii DIICOT Iaşi, cei care au instrumentat dosarul, nu au indicat în cuprinsul actului de sesizare modalitatea normativă de comitere a infracţiunii de deturnare de fonduri. Mai mult, din rechizitoriu lipsea descrierea în detaliu pentru fiecare inculpat a contribuţiei la comiterea faptelor, neindicarea actelor materiale ce intră în conţinutul infracţiunilor continuate de evaziune fiscală şi spălare a banilor, a numărului acestor acte materiale, data săvârşirii acestora, precizarea prejudiciului defalcat pe fiecare inculpat.

Ca atare, magistratul a dispus remedierea neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei. Sentinţa de cameră preliminară nu este definitivă, putând fi contestată atât de anchetatori cât şi de către cei patru inculpaţi.

Cei patru botoşăneni au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT Iaşi, sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional în scopul comiterii de evaziune fiscală şi spălare de bani. Iulian Dumitru A., Dorin M., Tatiana E. şi Adrian Gabriel N. sunt bănuiţi că ar fi prejudiciat bugetul de stat în urma unor afaceri fictive. Implicate în afacere ar fi o firmă din Podul Iloaiei (Iaşi) şi alte două firme botoşănene cunoscute anchetatorilor, Carne Com SA şi Prodmarc SA.

Potrivit anchetatorilor, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu 2003, cei patru botoşăneni ar fi aderat la un grup infracţional organizat ce a acţionat coordonat şi care a avut ca scop diminuarea frauduloasă a obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin înregistrarea în contabilitate a unor operaţiuni fictive. În lanţul evazionist au fost folosite societăţi comerciale cu un comportament fiscal disimulat de tip fantomă, iar sumele provenite de la firmele beneficiare au fost transferate succesiv prin conturile respectivelor societăţi şi retrase în numerar, fiind supuse unui mecanism infracţional de spălare a banilor.

"Afacerea" a fost descoperită în 2005, în urma unor inspecţii fiscale, după ce firma din Podu Iloaiei nu a depus raportul fiscal şi nici nu a plătit TVA. La controlul fiscului, firma nu a fost găsită la sediul declarat, astfel că a fost sesizat DIICOT.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ATOP Botosani: În atenția persoanelor care circulă pe trotinete!

Tuesday, 1 July 2025

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Botoșani solicită Inspectoratului de Poliție Județean luarea de măsuri împotriva celor care încalcă prevederile legale. În...

Expoziția de grafică și pictură „Petra”, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani!

Tuesday, 1 July 2025

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-14 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică ”Petraˮ, cu lucrări de pictură și grafică se...

Ministrul Culturii, mesaj către profesioniștii din domeniu: Apel la răbdare și solidaritate!

Tuesday, 1 July 2025

Ca urmare a aprobării Ordonanței de Urgență privind plafonarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare la un nivel de maximum 300 de lei brut, Ministerul Culturii transmite că a ...