Vicii de construcţie descoperite de expert la blocul în care s-a produs explozia FOTO

Rezultatul expertizei blocului în care a avut loc explozia de vineri va ajunge la municipalitate în 48 de ore, şi anume vinerea viitoare. Acesta este termenul oferit de expertul tehnic atestat, care miercuri a ciocănit toţi pereţii din scară, depistând însă şi vicii ascunse.

Vicii de construcţie descoperite de expert la blocul în care s-a produs explozia FOTO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Timp de câteva ore, expertul tehnic atestat, prof. Dorel Plătică, a verificat toţi pereţii şi structurile de rezistenţă din scara blocului în care s-a produs explozia vineri şi a discutat ulterior cu conducerea Primăriei despre ce a găsit.

"Se pare că a descoperit nişte vicii ascunse, din construcţie, o construcţie făcută până în 1980, şi atunci analizând toate lucrurile astea va da soluţia. S-ar putea că blocul nu a fost construit la vremea respectivă aşa cum spuneau normele şi stasurile de atunci, nu sunt opt puncte de susţinere a unei grinzi ci doar patru - asta e ce a constatat el acum. Dacă vrem să facem un lucru serios, ar trebui să facem lucrările de construcţie astfel încât să intre pe normativele actuale. După ce expertul ne dă soluţia, facem o mică parte de proiectare cu care să mergem în paralel cu partea de construcţie a consolidării", susţine primarul Cătălin Flutur.

Joi va avea loc şedinţa extraordinară a Consiliului Local în care se va supune dezbaterii rectificarea de buget în aşa fel încât municipalitatea să poată acorda, în urma anchetelor sociale, ajutoare financiare pentru lucrările necesare în apartamente.

"Noi mâine o să facem rectificarea de buget pentru a le da oamenilor cât ne permite legea şi, la rândul nostru, vom face un apel la cei care vor să ajute. Desigur, şi statul, prin AJPIS, poate aloca nişte bani, ce mai are şi asociaţia- ideea este să ne descurcăm cât mai repede. Noi ajutăm şi suntem hotărâţi să ajutăm cât putem de mult şi mai mult decât atât, prin apelul pe care îl vom face pentru găsirea de fonduri cu care să-i ajutăm pe oamenii care acum au o problemă deosebită", a adăugat oficialul.

Potrivit primarului Cătălin Flutur, este important ca acum locuitorii din blocul afectat de explozie să înţeleagă faptul că dacă expertul va decide că se impune consolidarea blocului, acest lucru să se întâmple, pentru a preîntâmpina probleme ce ar putea apărea în viitor.

"Sperăm să ne mişcăm cât de repede, chiar ne interesează lucrul ăsta, îmi închipui ce e pentru ei să nu ai unde să stai. În cel mult 48 de ore vom primi raportul final. Am întrebat şi dacă va fi nevoie de consolidare sau de reparaţii, expertul estima undeva la 100.000 de lei partea de consolidare, plus- minus, chiar nu ştim să spunem asta. Important este să găsim ulterior, prin Asociaţia de Proprietari, o firmă care să poată face această lucrare, nu lucrăm la betoane, ci mai mult partea metalică. Dar până nu vedem expertiza... Deci partea de consolidare o punem la 100.000 de lei, apoi să vedem părţile uşoare, un perete, fiecare în parte poate să lucreze să meargă mai repede. Noi vom da autorizaţii fără nicio problemă", a adăugat Cătălin Flutur.

În acest timp, în bloc, proprietarii primesc vizita poliţiştilor care au declanşat cercetări în cadrul dosarului penal deschis, ce priveşte faptele de distrugere calificată şi vătămare corporală. Poliţiştii au mers din apartament în apartament, au făcut fotografii, au filmat şi au stat de vorbă cu proprietarii. Ancheta este coordonată de un procuror din Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani.



 

 

Spune-ne opinia ta