Proiectul blocului explodat, căutat în arhivele Consiliului Judeţean Suceava

Nu atât distrugerile cauzate de explozia de vinerea trecută, cât viciile ascunse ale construcţiei ce trebuie remediate vor cântări mai mult în costurile totale ale reparaţiilor. Expertiza specialistului venit de la Iaşi va stabili însă tot ce trebuie făcut pentru ca blocul să poată fi locuit în continuare.

Proiectul blocului explodat, căutat în arhivele Consiliului Judeţean Suceava

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Mihai Platon, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Botoşani, a cerut ajutorul autorităţilor judeţene de a lua legătura cu cei de la Consiliul Judeţean Suceava, deţinătorul arhivei Institutului de Proiectare Suceava, care a proiectat blocul din Primăverii 18, în care se găsesc şi documentele referitoare la construcţia blocului.

"Toată arhiva de la fostul Institut de Proiectare se află la Consiliul Judeţean Suceava şi dacă aţi avea posibilitatea să interveniţi să fie căutate un pic mai repede în arhivă acele documente. Nu e vorba de piedici, ci pur să simplu să se mişte un pic mai repede. Blocul a fost proiectat în 1978 şi dat în folosinţă în 1980", a spus Mihai Platon.

Potrivit acestuia, Inspectoratul de Stat în Construcţii nu putea oferi o expertiză asupra daunelor produse de explozie, singurul în măsură să facă acest lucru fiind expertul atestat.

"Acesta stabileşte şi întocmeşte acel raport tehnic de expertiză. Sunt nişte probleme destul de grave referitoare la execuţia acelui bloc şi cred că va fi nevoie de consolidări de amploare, nu neapărat efectul exploziei să impună o anumită consolidare ci mai ales defectele de execuţie", a adăugat Mihai Platon, şeful ISC.

Cu o zi înainte, primarul Cătălin Flutur spunea că expertul tehnic atestat, prof. Dorel Plătică, ar fi descoperit nişte vicii de construcţie, ascunse.

"S-ar putea că blocul nu a fost construit la vremea respectivă aşa cum spuneau normele şi STAS- urile de atunci, nu sunt opt puncte de susţinere a unei grinzi ci doar patru - asta e ce a constatat el acum. Dacă vrem să facem un lucru serios, ar trebui să facem lucrările de construcţie astfel încât să intre pe normativele actuale", susţinea primarul.

 

Spune-ne opinia ta