Opt familii afectate de incendii, în minivacanța de 1 Decembrie

Opt familii afectate de incendii, în minivacanța de 1 Decembrie

În perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, pompierii botoşăneni au avut 224 de misiuni de protecţie a vieţii, mediului şi valorilor materiale, ceea ce înseamnă, în medie, 56 intervenții pe zi, informează Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență, printr-un comunicat de presă.

S-a intervenit pentru stingerea a opt incendii, acordarea primului ajutor și transportarea la spital a unui număr de 54 persoane rănite ori cu probleme medicale, inclisuv persoane suspecte sau confirmate Covid-19, prevenirea izbucnirii unor incendii în urma unor accidente rutiere, pentru transportul unor persoane supraponderale, deblocarea unor uși de acces în locuințe unde existau persoane care aveau nevoie de ajutor medical, dar și pentru salvarea unor animale din medii ostile vieții.

La aceste evenimente se adaugă 115 activități de informare preventivă a populației cu privire la măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 și 19 misiuni de decontaminare ale autospecialelor folosite la transportul persoanelor confirmate cu COVID- 19.

În contextul creșterii numărului de infectări cu COVID 19 la nivelul județului, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență au desfășurat,  75 activități de informare preventivă a populației cu privire la măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, cu precădere, în zone cu aflux de persoane (piețe, târguri, oboare, proximitatea spațiilor comerciale).

Opt familii afectate de incendii, în ultimele patru zile

În perioada 28 noiembrie – 01 decembrie, opt familii din municipiul Botoșani, satul Miorcani (comuna Rădăuți Prut), comuna Roma, satul Bobulești (orașul Ștefănești) și satul Teioasa (orașul Darabani) au fost afectate de incendii.

Cauzele care au generat evenimentele cu foc au fost: scurtcircuit, coș de fum necurățat de funingine sau neprotejat față de materialele combustibile, foc deschis în spații deschise și mijloc de încălzire în funcțiune lăsat nesupravegheat. Pentru stingerea celor opt incendii au intervenit, în total, 70 de pompieri militari și voluntari.

Cele mai mari pagube s-au înregistrat în urma incendiului produs în gospodăria unui localnic din comuna Roma, în noaptea de 30 noiembrie spre 01 decembrie . Alarma s-a dat la 03.28. Spre locul indicat s-au deplasat trei echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu trei autospeciale cu apă și spumă, dar și pompierii voluntari din comuna. La sosirea forțelor de intervenție, ardeau acoperișurile casei, garajului și adăpostului de animale, existând pericolul de propagare a flăcărilor la bunurile din interiorul clădirilor, dar și la alte două anexe (depozit de furaje și adăpost de animale). Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectectelor au intervenit, în total, 19 pompieri militari și voluntari, mai bine de cinci ore. Au ars: acoperișul casei pe o suprafață de 100 m.p., bunurile depozitate în mansardă, centrala termică, adăpostul de animale și garajul. Au fost salvate 45 de bovine, două cabaline, 12 porci și depozitul de furaje.

Cel mai probabil, incendiul a izbucnit în urma unui scurtcircuit produs în încăperea unde era centrala termică.

Tot din cauza unui scurtcircuit, în această dimineață, un atelier de tâmplărie din găspodăria unui localnic din Teioasa (orașul Darabani) s-a transformat în scrum. Incendiul a fost anunțat la 03.30. Două echipaje de pompieri de la Punctul de Lucru Darabani și Detașamentul de Pompieri Dorohoi, dar și pompierii voluntari din Darabani,  cu trei autospeciale cu apă și spumă au răspuns apelului de ajutor. Ajunși la fața locului, salvatorii au constatat că incendiul a cuprins atelierul de tâmplărie, dar și o anexă, existând pericolul ca flăcările să se extindă la casă și două anexe. Incendiul a fost stins după o oră și jumătate.

Evenimente ca cel descris anterior pot fi prevenite, dacă:

✔️ Nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

✔️ Nu interveniţi asupra contorului electric;

✔️ Nu utilizaţi receptoare electrice neomologate;

✔️Utilizaţi doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă;

✔️ Verificaţi periodic cablurile de alimentare ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

✔️Amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede; majoritatea accidentelor de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau în contact cu apă;

✔️Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului;

✔️Efectuaţi verificarea periodică a instalaţiei de utilizare, cu personal autorizat;

✔️ Orice modificare a instalaţiei de utilizare din gospodărie poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de personal autorizat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
283

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
491

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
145

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...