O grupare internațională care aducea în România pește stricat a fost destructurată. Cum acționau membrii rețelei!

O grupare internațională care aducea în România pește stricat a fost destructurată. Cum acționau membrii rețelei!

Saisprezece persoane au fost retinute dupa ce au facut parte din reteaua care se ocupa de pescuitul, transportul si vanzarea unor cantitati de peste care era impropriu consumului uman, iar alte cinci persoane, implicate in acelasi dosar, se sustrag urmaririi penale.

Potrivit unui comunicat al Politiei Romane, in urma investigatiilor desfasurate de IGPR, prin Directia de Ordine Publica, in cooperare cu autoritatile politienesti din Spania, Ungaria, Franta, Italia si Portugalia, au fost retinuti 16 membri ai unei grupari infractionale, care se ocupau cu activitati ilegale din domeniul pescuitului, achizitiei, transportului si comercializarii pestelui impropriu consumului.

Miercuri, cei 16, toti cetateni romani, au fost dusi in Centrul de Retinere si Arestare Preventiva Constanta, iar joi sunt prezentati Tribunalului Constanta cu propunere de arestare preventiva. Procurorii Parchetului Curtii de Apel Constanta spun ca alte cinci persoane, cercetate in acelasi dosar, se sustrag urmaririi penale.

Membrii grupului sunt banuiti de evaziune fiscala, comercializare de produse alterate, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, detinere/transport/comercializare de peste fara documente legale, fapte comise pe teritoriul Italiei, Spaniei, Frantei, Ungariei, Portugaliei si Romaniei.

Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta si, avand in vedere complexitatea cauzei, precum si caracterul transfrontalier, cazul a fost deschis la nivelul Eurojust, fiind efectuate anchete in Italia, Spania, Franta, Ungaria si Portugalia, coordonate direct de Eurojust si Europol.

Politia Romana aminteste ca, la mijlocul lunii mai a acestui an, politistii romani si cei din tarile vizate au pus in aplicare 169 de mandate de perchezitie domiciliara.

In Romania, au fost desfasurate 115 perchezitii, la care au participat si reprezentanti ai Politiei Nationale din Spania. Alte 26 de perchezitii au fost facute in Italia, 9 in Spania, 9 in Franta si 10 in Ungaria, la care au participat si politisti romani.

"Gruparea, formata din sute de persoane (romani, francezi, italieni si maghiari), ar fi creat un adevarat mecanism pentru procurarea ilegala a pestelui, din afara tarii, pentru transportul acestuia si, ulterior, pentru comercializarea lui in Romania. Ea nu functiona dupa un sistem piramidal ci, dimpotriva, actiona pe mai multe paliere, la nivelul carora erau constituite grupuri distincte, in functie de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfa / comercializare etc.)", arata Politia Romana.

Produsele piscicole erau obtinute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei si Frantei, unde pescuitul era interzis, pestele din acele zone fiind impropriu consumului.

Ulterior, cantitatea rezultata in urma braconajului piscicol era depozitata si transportata fara a avea autorizatie sanitar-veterinara, asa cum impune legislatia europeana si romana in domeniu.

"Aducerea in Romania a pestelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii gruparii efectuand achizitii intracomunitare, prin intermediul unor societati romanesti cu obiect de activitate in domeniul comercializarii produselor piscicole, special infiintate pentru a servi activitatii infractionale. Investigatiile comune s-au valorificat prin blocarea accesului pe piata romaneasca a 30 de tone de peste, impropriu consumului, a carui valoare s-ar fi ridicat la aproximativ 600.000 de lei", a mentionat sursa citata.

Cu sprijinul Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a fost distrusa intreaga cantitate de peste confiscata.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
259

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
432

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
134

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...