Simpozion dedicat Anului Centenar al Marii Uniri, la Seminarul Teologic Dorohoi

Simpozion dedicat Anului Centenar al Marii Uniri, la Seminarul Teologic Dorohoi

Marţi, 30 octombrie 2018, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Ioan Iacob", s-a desfăşurat Simpozionul "Biserica şi Armata în realizarea Marii Uniri - aspecte şi personalităţi moldave şi din zona Dorohoiului".

Evenimentul a fost organizat de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob”, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, care a acordat şi un grant financiar, Primăria Municipiului Dorohoi, Casa de Cultură a Municipiului Dorohoi, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Dorohoi şi Asociaţia „Cultul Eroilor”.

Lucrările primei sesiuni a simpozionului au început la ora 10:00. Au luat cuvântul ing. Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi, după care a urmat alocuţiunea domnului col.(r) dr. Sergiu Balanovici de la Muzeul de Istorie al judeţului Botoşani, intitulată „Aspecte din viaţa Armatei”.

Prof. Livia Ciupercă din Iaşi, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a prezentat câteva informaţii despre preotul Nicolae Hodoroabă, cel care „a mers pe teren şi a luat pulsul printre românii soldaţi în armata austro-ungară”.

Prof. dr. Vasile Adăscăliţei, în cuvântul intitulat „Participarea şi sacrificiul dorohoienilor din Regimentul 69 Infanterie şi Regimentul Dragoş 29 Infanterie - Oraşul Dorohoi în perioada 1916-1919”, a făcut o trecere în revistă a istoriei ţinutului Dorohoiului începând cu hrisoavele domnului Alexandru cel Bun referitoare la vama din Dorohoi.

Prof. Ilarion Mandachi a prezentat o serie de aspecte moldave ale Marii Uniri, iar în încheierea primei părţi, Corul psaltic AGNUS, al seminarului dorohoian, coordonat de pr. prof. Smeu Andrei-Paul, a intonat un colaj de cântece patriotice, secondat de membrii Cenaclului HARIS, coordonat de d-na prof. Cristina-Ionela Ignat, care au prezentat mai multe poezii, compoziţii proprii, dedicate Centenarului Marii Uniri. 5 elevi ai Grupului „Symbol”, coordonat de pr. Ionuţ Creţu, consilier educativ al seminarului, au interpretat apoi melodia „Copacul”.

Cea de-a doua sesiune a început cu o slujbă de pomenire săvârşită în Paraclisul cu hramul „Sf. Ioan Iacob” al seminarului dorohoian, după care elevul Dan-Dumitru Zăhărescu a făcut deschiderea expoziţiei de documente/fotografii/albume fotografice „Făuritorii nevăzuţi ai Marii Uniri”. Participanţii la simpozion au vizitat apoi expoziţia de pictură „Focul viu”, alcătuită din lucrările elevei Maria Alexandra Ursache.

Prof. Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, a prezentat referatul „Războiul şi Unirea - jertfa neamului” făcând o rememorare a evenimentelor din satele româneşti din vremea războiului. Eleva Loredana Agafiţei de la Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, coordonată de dna profesor Tania Amarinei, a prezentat un referat referitor la regimentele de infanterie din Dorohoi, apoi Anamaria Dorohoncianu, profesor de istorie la seminar, a prezentat un material intitulat „Ierarhi şi slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române - susţinători ai Marii Uniri”.

Colonel (r) Doru Pogoreanu a prezentat situaţia fiecărui stat participant la Primul Război Mondial şi tacticile folosite de Armata Română.

Înaintea expunerii concuziilor întâlnirii, referitoare la aportul seminarul dorohoian înfiinţat în anul 1923 privind şcolarizarea multor orfani de război din Bucovina de Nord, Basarabia şi Moldova, pr. Marius Onofrei, de la Parohia Strahova, comuna Şendriceni, a prezentat referatul „Chipuri de ierarhi şi preoţi în Război şi Unire”, amintind de suportul acordat în război de slujitorii Bisericii, mulţi activând şi ca asistenţi medicali. (Pr. Prof. Constantin Muha, Ziarul Lumina)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Prețurile proprietăților rezidențiale din România, în creștere. Botoșani, campion național la scumpiri!

Luni, 20 Mai 2019
310

În primul trimestru al anului în curs, proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat cu 0,8% față de ultimele trei luni din 2018. Potrivit celui mai nou recent raport de ...

Tehnici care îți pot salva viața. Așa supraviețuiești unui infarct dacă ești singur

Vineri, 17 Mai 2019
1595

Un atac de cord poate fi fatal în multe cazuri, însă dacă știi să ce să faci, ai putea să-ți salvezi viața. Este foarte important să știi cum să reacționezi atunci când a...

"Face vizita medicală! Nu mai este niciun secret". Se face mutarea momentului în Liga I

Vineri, 17 Mai 2019
911

Pe locul trei în clasamentul playout-ului, FC Botoşani visează să mai urce un loc. Este la şase puncte de ocupanta poziţiei a doua, Dinamo, iar vineri are meci cu liderul Gaz Metan Mediaş,...