Simpozion dedicat Anului Centenar al Marii Uniri, la Seminarul Teologic Dorohoi

Simpozion dedicat Anului Centenar al Marii Uniri, la Seminarul Teologic Dorohoi

Marţi, 30 octombrie 2018, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Ioan Iacob", s-a desfăşurat Simpozionul "Biserica şi Armata în realizarea Marii Uniri - aspecte şi personalităţi moldave şi din zona Dorohoiului".

Evenimentul a fost organizat de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Ioan Iacob”, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, care a acordat şi un grant financiar, Primăria Municipiului Dorohoi, Casa de Cultură a Municipiului Dorohoi, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Dorohoi şi Asociaţia „Cultul Eroilor”.

Lucrările primei sesiuni a simpozionului au început la ora 10:00. Au luat cuvântul ing. Dorin Alexandrescu, primarul municipiului Dorohoi, după care a urmat alocuţiunea domnului col.(r) dr. Sergiu Balanovici de la Muzeul de Istorie al judeţului Botoşani, intitulată „Aspecte din viaţa Armatei”.

Prof. Livia Ciupercă din Iaşi, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a prezentat câteva informaţii despre preotul Nicolae Hodoroabă, cel care „a mers pe teren şi a luat pulsul printre românii soldaţi în armata austro-ungară”.

Prof. dr. Vasile Adăscăliţei, în cuvântul intitulat „Participarea şi sacrificiul dorohoienilor din Regimentul 69 Infanterie şi Regimentul Dragoş 29 Infanterie - Oraşul Dorohoi în perioada 1916-1919”, a făcut o trecere în revistă a istoriei ţinutului Dorohoiului începând cu hrisoavele domnului Alexandru cel Bun referitoare la vama din Dorohoi.

Prof. Ilarion Mandachi a prezentat o serie de aspecte moldave ale Marii Uniri, iar în încheierea primei părţi, Corul psaltic AGNUS, al seminarului dorohoian, coordonat de pr. prof. Smeu Andrei-Paul, a intonat un colaj de cântece patriotice, secondat de membrii Cenaclului HARIS, coordonat de d-na prof. Cristina-Ionela Ignat, care au prezentat mai multe poezii, compoziţii proprii, dedicate Centenarului Marii Uniri. 5 elevi ai Grupului „Symbol”, coordonat de pr. Ionuţ Creţu, consilier educativ al seminarului, au interpretat apoi melodia „Copacul”.

Cea de-a doua sesiune a început cu o slujbă de pomenire săvârşită în Paraclisul cu hramul „Sf. Ioan Iacob” al seminarului dorohoian, după care elevul Dan-Dumitru Zăhărescu a făcut deschiderea expoziţiei de documente/fotografii/albume fotografice „Făuritorii nevăzuţi ai Marii Uniri”. Participanţii la simpozion au vizitat apoi expoziţia de pictură „Focul viu”, alcătuită din lucrările elevei Maria Alexandra Ursache.

Prof. Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, a prezentat referatul „Războiul şi Unirea - jertfa neamului” făcând o rememorare a evenimentelor din satele româneşti din vremea războiului. Eleva Loredana Agafiţei de la Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, coordonată de dna profesor Tania Amarinei, a prezentat un referat referitor la regimentele de infanterie din Dorohoi, apoi Anamaria Dorohoncianu, profesor de istorie la seminar, a prezentat un material intitulat „Ierarhi şi slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române - susţinători ai Marii Uniri”.

Colonel (r) Doru Pogoreanu a prezentat situaţia fiecărui stat participant la Primul Război Mondial şi tacticile folosite de Armata Română.

Înaintea expunerii concuziilor întâlnirii, referitoare la aportul seminarul dorohoian înfiinţat în anul 1923 privind şcolarizarea multor orfani de război din Bucovina de Nord, Basarabia şi Moldova, pr. Marius Onofrei, de la Parohia Strahova, comuna Şendriceni, a prezentat referatul „Chipuri de ierarhi şi preoţi în Război şi Unire”, amintind de suportul acordat în război de slujitorii Bisericii, mulţi activând şi ca asistenţi medicali. (Pr. Prof. Constantin Muha, Ziarul Lumina)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Decizie în cazul mecanicilor români care schimbau piesele originale cu unele second-hand!

Marţi, 22 Ianuarie 2019
1313

O escrocherie folosită de angajaţii service-ului unei cunoscute reprezentanţe auto, care foloseau la reparaţii piese second-hand şi întocmeau facturi pentru produse originale noi, a fost de...

IMPORTANT: Relația între alimentație și cancer

Marţi, 22 Ianuarie 2019
588

Este cunoscut faptul ca stilul de viata ne poate influenta sanatatea. Dieta noastra include alimente benefice (care ne pot proteja organismul impotriva cancerului), cat si alimente nocive, ce cresc ri...

Supărarea unui polițist: "Am rămas categoria bugetară cea mai batjocorită de actualii guvernanţi"

Luni, 21 Ianuarie 2019
1184

Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor din România SNPR DECUS, Bogdan Bănică, a publicat pe contul său de Facebook doi fluturaşi de salariu din care reiese că, în ...