Începerea noului an școlar se află încă sub semnul întrebării. Raluca Turcan: Nu pot să vă anunț acum decizia, pentru că încă nu este luată

Începerea noului an școlar se află încă sub semnul întrebării. Raluca Turcan: Nu pot să vă anunț acum decizia, pentru că încă nu este luată

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a discutat în cursul vizitei sale de marți de la Botoșani și despre începerea noului an școlar, care se află la momentul actual sub semnul întrebării.

Deși mai este foarte puțin timp până atunci, Guvernul României încă nu a luat nicio decizie concretă privind începerea noului an școlar, existând mai multe scenarii posibile, în funcție de evoluția epidemiologică a noului virus.

“Guvernul Orban își dorește revenirea la normalitate din toate punctele de vedere inclusiv în ceea ce privește începutul de an școlar. Normalitatea ar însemna învățământul față în față, cu condiții de distanțare fizică pentru copii, respectând normele internaționale. Noi avem în evaluare mai multe scenarii iar învățământul față în față este scenariul pe care ni-l dorim. Scenariul cel mai nefast ar fi să rămânem în continuare pentru o perioadă de timp pe învățământul online, care este un proces extrem de greu pentru copiii din grădinițe, învățământul primar dar și pentru copiii din clasele terminale a VIII a și a XII a. Între aceste două scenarii mai există  variante intermediare și, în funcție de evoluția epidemiologică, vom lua și decizia”, a declarat viceprim-ministrul României, Raluca Turcan.

Cu privire la descentralizarea deciziei la nivel local privind evoluția anului școlar 2020-2021, oficialul a precizat că este foarte dificil de luat în condițiile în care există discrepanțe uriașe între numărul de elevi din mediul urban și cel rural.

“România este o țară a decalajelor iar situațiile nu sunt identice. Avem supraaglomerări uriașe în mediul urban și chiar un număr subdimensionat de copii în mediul rural. Decizia este foarte dificil de luat pentru că trebuie să ținem cont de aceste discrepanțe și în momentul în care iei în calcul reducerea numărului de elevi sau de ore sau distanțarea fizică la clasă trebuie să vezi și dacă infrastructura îți permite. Noi nu am luat niciodată decizii foarte importante pentru o mână de voturi. De aceea suntem într-o evaluare permanent pentru a ajunge la cea mai bună decizie. Nu pot să vă anunț acum decizia pentru că încă nu este luată”, a completat Raluca Turcan.

Oficialul a precizat că Guvernul României a lansat achiziția a 25.000 de tablete care urmează să fie livrate începând cu data de 10 septembrie.

 

Spune-ne opinia ta