În fiecare sfârșit de primăvară, la Botoșani se adună elita matematicii românești. Nu este o întâmplare, cum nu este nici o manifestare ce poate fi bănuită de gratuită condescendență. Este de ajuns să rostim numele a doi dintre cei mai mari matematicieni pe care i-a dat Botoșanii: Dimitrie Pompeiu și Octav Onicescu și nu mai avem nevoie de nicio justificare, în afara faptului meritoriu că în continuare universități de prestigiu din România și din lume primesc an de an studenți plecați de pe aceste meleaguri, din școala botoșăneană.
În perioada 11-14 mai 2017, un dublu eveniment se desfășoară la Botoșani. Este vorba despre cea de-a XXI-a ediție a Conferinței Anuale a Societății de Științe Matematice din România, oganizată de Filiala Botoșani a Societății de Științe Matematice din România, având ca parteneri Consiliul Judeţean Botoșani, Primăria Municipiului Botoşani, Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoșani şi Colegiul Naţional "A.T. Laurian" din Botoșani, cu participarea profesorilor din mediul preuniversitar, cât și din cel universitar, din toată țara, precum și din Republica Moldova și Franța. Momentul este dedicat aniversării a 125 de ani de la nașterea la Botoșani a matematicianului Octav Onicescu, absolvent al Colegiului Național "A. T. Laurian" din Botoșani. De asemenea, în aceeași perioadă, la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" și la Școala Gimnazială nr. 17 din Botoșani are loc cea de-a XVII-a ediție a Concursului Național de Matematică "Dimitrie Pompeiu", adresat elevilor din clasele III-XI, la care participă aproximativ 600 de elevi din 15 județe ale țării și din Republica Moldova. Președintele concursului este prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România, prof. Artur Bălăucă fiind președinte de onoare.
Vineri, în Aula Colegiului Naţional "A.T. Laurian" din Botoșani a avut loc festivitatea de deschidere a Conferinței Anuale a Societății de Științe Matematice din România, dar și a Concursului Național de Matematică "Dimitrie Pompeiu".
Au participat suprefectul Daniela Beclea, președintele Consiliului Județean Botoșani, Costică Macaleți, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Botoșani: insp. gen. adj. Paula Gavriluță, insp. de specialitate Daniela Vicol, insp. înv. primar Olguța Șchiopu. De asemenea, au fost prezenți senator Doina Federovici și deputat Marius Budăi.
Printre personalitățile de seamă, cei mai mulți membri ai Societății de Științe Matematice din România, au fost prezenți: prof. univ.dr. Radu Gologan – președintele Societății de Științe Matematice din România, prof. univ. dr. Doru Ștefănescu - Universitatea din București, prim-vicepreședinte al Societății de Științe Matematice din România, prof. Mircea Trifu, secretar al Societății de Științe Matematice din România, prof. Artur Bălăucă, președinte de onoare al Societății de Științe Matematice din România și inițiator al concursului de matematică, Academician Mitrofan Cioban - Universitatea de Stat din Tiraspol, prof. univ. dr. Sebastian Anița - Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași, prof. univ. dr. Liviu Florescu - Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași, prof. univ. dr. Vasile Berinde - Universitatea de Nord din Baia Mare, prof. univ. dr. Liviu Alexandru Sofonea - Comitetul de Istorie şi Filozofie a Ştiinţei şi Tehnicii al Academiei Române, Dan Goreac - Université Paris-Est Marne-la-Vallée, prof. Marcel Teleuca, Universitatea de Stat Tiraspol, Republica Moldova, asist. univ. dr. Alexandru Negrescu - Universitatea Politehnică București. Nu în ultimul rând, prof. Ioan Ciobanașu, președintele Filialei Botoșani a Societății de Științe Matematice din România.
Paula Gavriluță, inspector general adjunct, a salutat prezența la Botoșani a personalităților din lumea matematică. "Mă înclin cu respect în fața tuturor profesorilor, mai ales în fața celor de matematică, care au o minte logică, structurată, care îi învață pe copii și îi îndrumă în viață, care le dezvoltă gândirea logică, și asta este o realizare extraordinară. Dragi elevi, succes mult și să ne vedem cu bine, cu premiile luate".
Inspectorul de specialitate Daniela Vicol s-a adresat celor prezenți: "Ne emoționează prezența personalităților, dar și prezența micilor matematicieni aspiranți. Numitorul comun este pasiunea pentru matematică, dar și dragostea pentru afirmarea ființei umane. În spatele fiecărui copil de succes se află o investiție imensă, dar nevăzută. Dincolo de partea materială se află partea spirituală, multă devoțiune și muncă depusă din partea cadrelor didactice. Fie ca ceea ce urmează să stea sub semnul izbânzii și al succesului".
Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean Botoșani, a adus un elogiu personalităților care fac cinste Botoșanilor, pornind de la Eminescu până la Patriarhul Teoctist. "Ați venit în cel mai important județ al țării. Are cel mai mare număr de personalități din țară. Începând cu Enescu, Eminescu, Iorga. Este județul cu doi sfinți, Sf. Iacob Hozevitul, de la Horodiștea, cel mai nordic punct al țării, și Sf. Onufrie de la Schitul Voronei, acolo unde a ucenicit Patriarhul României, Teoctist. Este al doilea județ din țară ca luciu de apă dulce. Vă urez o ședere plăcută aici, la Botoșani, avem multe obiective de vizitat. Dacă vă uitați atent în arborele fiecăruia, sigur sunteți cu toții botoșăneni".
O scurtă istorie a concursului de matematică ce se desfășoară de 17 ani la Botoșani a făcut prof. Artur Bălăucă. "Concursul a fost înființat acum 17 ani. În perioada aceea și următoarea în Botoșani exista o emulație atât pentru profesori cât și pentru elevi, se obțineau rezultate remarcabile la diverse concursui județene, dar în special la olimpiada națională. Apoi am fost obligați să organizm și noi un concurs interjudețean care s-a dezvoltat, astăzi fiind pentru clasele III-XI. Mulțumesc autorităților locale care s-au implicat, nu este ușor, este probabil pentru prima dată în istoria Botoșanilor când sunt două activități foarte importante care se desfășoară simlultan, deci efortul este mult mai mare".
Ca de fiecare dată, asist. univ. dr. Alexandru Negrescu a oferit momentul de meditație al zilei, de această dată făcând un apel la valori și la respectarea modelelor. "Aceste evenimente reprezintă o gură de aer curat pentru învățământul românesc. Nu cred că se găsește în momentul de față o adunare mai mare de minți luminate. Și îmi asum declarația. De ani de zile, profesorul Bălăucă și profesorul Ciobănașu împrospătează mediul educațional și mediul cultural cu acest concurs și cu astfel de conferințe. În aceste vremuri este esențial să ieșim înainte cu valorile noastre. De fiecare dată se are în vedere să se scoată în evidență cei mai buni, cei mai pasionați, cei mai dedicați profesori botoșăneni. Ei sunt un model cultural pentru profesorii de matematică și sunt un model pentru toți. Aș vrea ca toți din societatea noastră să se dedice așa cum se dedică acești profesori de matematică".
De asemenea, asist.univ.dr. Alexandru Negrescu a omagiat memoria unui mare profesor român, a unui mare om, prof.univ.dr. Dan Brânzei, prezentând date importante despre cel care a fost primul președinte al Consursului, precum și fotografii din colecția familiei Brânzei. "Domnia sa a pus trup și suflet în Botoșani, prin inspecții, prin concursuri, conferințe. Aseară s-au împlinit cinci ani de când nu ami este în mijlocul nostru. Chiar dacă trăim în prezent și ne interesează viitorul, trebuie să luăm modele din trecut. Din păcate, în cazul acesta din trecut".
"De fiecare dată când mă aflu la Botoșani îmi revine în minte aceeași întrebare. Cum se face ca acest colț de țară românească, trecut prin multe vicisitudini ale istoriei, a produs asemenea intelectuali, în toate domeniile. Nu știu care este explicația. Am mai avut discuții pe tema aceasta cu domnul academician Solomon Marcus. Pe academicianul Octav Onicescu am avut onoarea să îl cunosc, pe când eram student, membru în consiliul facultății. Era un om deosebit. A fost în comisie când m-am înscris la doctorat, în 1978. Am rămas cu acea privire blândă, o alură de boier, înalt, frumos, cu o limbă moldovenească pe care nu o pierduse, deși cam toată viața a stat la București. Pe Dimitrie Pompeiu nu l-am cunoscut, dar știu că mereu prof. Ciprian Foiaș susținea că cel mai talentat matematician român a fost Dimitrie Pompeiu", a rostit în cuvântul său prof.univ.dr. Radu Gologan, președintele Concursului Național de Matematică "Dimitrie Pompeiu".
De asemenea, prof.univ.dr. Radu Gologan, care este și președintele Societății de Științe Matematice din România, a avut misiunea de a oferi trei distincții de excelență unor profesori botoșăneni care s-au remarcat de-a lungul timpului prin rezultate deosebite. Astfel, pentru anul 2016, Comitetul de acordare a diplomelor de excelență din cadrul Societății de Științe Matematice din România a decis ca ele să fie acordate profesorului Alexandru Funduianu, profesorului Nicolae Buzdugă și profesorului Ioan Băetu.