Botoșani, judeţul cu cele mai mici vânzări de cărţi. „Popa şi profesorul mai citesc, restul n-au ce mânca, nu le arde de ele”

Botoșani, judeţul cu cele mai mici vânzări de cărţi. „Popa şi profesorul mai citesc, restul n-au ce mânca, nu le arde de ele”

În lumea rurală din nordul extrem al Moldovei, cititul a devenit un moft practicat numai de câţiva intelectualii ai satelor, abia număraţi pe degete. Restul sătenilor mărturisesc fie că nu au citit niciodată o carte întreagă, fie, cei mai în vârstă, au amintiri doar cu lecturile din perioada comunistă.

Lumea satului se prăbuşeşte în nordul extrem al Moldovei. Comunele sunt bântuite de sărăcie, depopulare şi cel mai grav de lipsa de cultură. Iar rezultatele de la examenul de Evaluare Naţională din acest an vin să confirme situaţia gravă a educaţiei de la sate. În judeţul Botoşani, de exemplu, au fost şcoli, unde media generală a elevilor la Capacitate a fost de 2.80, adică niciunul nu a reuşit să obţină măcar nota 5, scrie Adevărul.

Totodată, o statistică a libris.ro, o librărie importantă din mediul online, arată că în 2019 la Botoşani, Olt, Călăraşi şi Teleorman au fost achiziţionate cele mai puţine cărţi. Conform aceleaşi statistici, la Botoşani s-au achiziţionat doar 26.000 de cărţi în 12 luni, la o populaţie de peste 300.000 de locuitori. Iar cei mai puţini cititori sunt, cum era de aşptat, în mediul rural.

„Aici la ţară, nu mai citeşte aproape nimeni. Ei să aibă de ţigări, băutură şi de o pâine, restul... sufletul! Sunt la 20 de ani care nu ştiu să scrie şi să citească”, mărturiseşte, nea Victor un sătean, trecut bine de 50 de ani din satul Coţuşca, judeţul Botoşani. 

„N-au ce mânca şi nu le arde de cărţi”

Motivele pentru eşecul şcolar dar şi pentru lipsa de cultură tot mai accentuată a sătenilor sunt diverse şi se împletesc realizând acelaşi cerc vicios în care se învârt majoritatea localnicilor. În primul rând este vorba de sărăcie, apoi de izolare prin lipsa infrastructurii, lipsă de perspectivă, mentalitate şi nu în ultimul rând sistemul educaţional. Tinerilor nu le arde de carte, adulţilor nici atât.

„Puţini citesc. Popa şi profesorul mai citesc, restul n-au ce mânca şi nu le arde de cărţi. Mai sunt şi elevi silitori care vor să facă ceva, dar sunt mai puţini decât restul”, spune un sătean din Băiceni, comuna Curteşti.

O altă femeie, Elena, din aceeaşi localitate, mărturiseşte că pe vremea lui Ceauşescu sătenii mai citeau de la biblioteca sătească, acum, deloc.  

„Greu cu cititul. Nu cumpără cărţi că nu au bani, dar nici nu le stă gândul la cărţi fiindcă muncesc mult la câmp, fie sunt plecaţi în afară sau cei care bat crâşmele se gândesc la pahar nu la roman foileton. Tinerii mai mult pe telefoane. De carte se lipsesc dar de telefon şi televizor nu”, mărturiseşte săteanca.

Un alt sătean, de aproximativ 70 de ani, nea Mircea, din Băiceni este şi mai tranşant în această privinţă.

„Domne, când eşti flămând şi sărac îţi mai arde de citit? Acum sincer!  Mulţi sunt săraci şi întâi caută să-şi asigure burta şi după aceea restul. De carte nu le mai rămâne timp. Asta-i ultima lor grijă. Întâi supravieţuirea. Îi pune la treabă de dimineaţă până seara, pe copii, când să mai citească? Taică-su sau mă-sa nu ştiu bine să citească şi l-a pune pe ăsta mic la deschis carte?”, spune săteanul.

Locuitorii recunosc că există o elită a satelor, dar din aceeaşi mulţi pleacă la oraş. 

„Sunt copiii silitori care mai vin numai în vizită, după ce termină şcoală, pleacă la oraş. Aici rămân pălmaşii”, adaugă nea Mircea.

Mulţi săteni spun că ultimele cărţi citite au fost în copilărie.

„Era una ”Puiu” în cartea de română. Am plâns la ea. În rest eu am muncit nu am mai avut timp de astea. Mai îmi plăcea şi Bubico”, mărturiseşte un tânăr de 38 de ani din Curteşti.

Un adolescent din Coţuşca recunoaşte că abia a terminat două-trei lecturi obligatorii. Este însă un caz fericit.

„Eu am mai citit aşa. Am avut la română şi iarna mai citeam, era urât afară şi am zis să-mi facă şi eu faţă la şcoală”, spune tânărul. 

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Botoşani recunosc că există o mare problemă în privinţa lecturii în mediul rural. Majoritatea elevilor nu citesc. Ada Macovei, directorul şcolar general adjunct spune că de vină sunt sărăcia dar şi mentalitatea părinţilor care-şi pun copiii la muncile câmpului în loc să-i lase să înveţe şi să citească.

„Din toate punctele de vedere mediul rural este o zonă defavorizată şi acolo trebuie să insistăm mai mult. Pe lângă condiţiile materiale sunt şi acele activităţi gospodăreşti la care sunt puşi copiii în detrimentul lecturii şi îi împiedică să iubească lectura”, spune Ada Macovei.

Puţini săteni  mai citesc cărţi FOTO Cosmin Zamfirache Totodată, reprezentanta Inspectoratului spune că se caută soluţii pentru a promova lectura în rândul acestor familii din satele botoşănene. Chiar şi sătenii recunosc că fără educaţie, nu văr un viitor în lumea satului.

„Societatea nu mai evoluează din mai multe puncte de vedere. Un copil care citeşte alături de altul care nu citeşte se cunoaşte, ca şi comportament, ca şi opţiuni. Cartea luminează mintea”, mărturiseşte Elena din Băiceni. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
273

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5297

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
207

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...