Sistemele de irigaţii se reabilitează. “Pe 30 iunie sunt aici”, le-a promis ministrul Daea specialiştilor în îmbunătăţiri funciare FOTO- VIDEO

Staţia de pompare pentru irigaţii de la Manoleasa a fost verificată sâmbătă de ministrul agriculturii, Petre Daea, aflat într-un tur de forţă prin zona Săveni- Manoleasa. În condiţiile în care întreaga zonă a fost calamitată în urma secetei din anii anteriori, ministrul a avertizat că va veni din nou la sfârşitul lunii în control.

Sistemele de irigaţii se reabilitează. “Pe 30 iunie sunt aici”, le-a promis ministrul Daea specialiştilor în îmbunătăţiri funciare FOTO- VIDEO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

După întâlnirile cu producătorii de caşcaval de Săveni, reuniţi în Asociaţia "Caşcavalul de Săveni", şi cu legumicultorii din Cooperativa Agricolă "Legumele săvinenilor", în urma cărora ministrul Daea s-a pus la curent cu adevăratele problemele ale celor care încearcă- uneori chiar reuşesc- să acceseze programele de subvenţionare din domeniu, a urmat vizita de control la staţia de pompare pentru irigaţii de la Manoleasa.

Acolo îl aşteptau pe ministru directorul Punctului Botoşani al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, Florin Asaftei, specialiştii de la Staţie, precum şi mai mulţi agricoltori din zonă care i-au cerut ministrului să promită că va face tot ce poate pentru extinderea sistemelor de irigaţii. "Sunt doi constructori aici, sunt două lucrări: partea de pompe, câştigată de o firmă, şi partea de decolmatare a canalelor- alţii. Curăţim secţiunea de scurgere, canalul e bun", i-au spus specialiştii.

În schimb, un fermier din zonă se interesa dacă apa va ajunge până la staţia de la Mitoc, însă răspunsul a fost negativ- cât timp fermierii nu se organizează în asociaţii, nu vor putea beneficia de sisteme de irigaţii.

Pompele de la staţia de pompare sunt în reparaţii, staţia arată dezolant, însă ministrul este convins că peste 20 de zile, staţia va trimite apă în canalele din vecinătate pentru irigaţii. Ba chiar l-a chemat pe electromecanicul staţiei, să-i spună şi părerea lui dacă lucrările s-ar putea termina pe 25 iulie. "Depinde de dânşii. Domnul ministru, eu nu ştiu acum, pompele sunt duse la Dorohoi, iar axele la Bacău. Dacă ei se încadrează în timpul... Partea electrică funcţionează", i-a spus, spăşit, electromecanicul ministrului Daea.

Unul dintre specialiştii de la Staţie şi-a luat angajamentul ca până la finalul lunii iunie staţia să intre în funcţiune însă a ridicat o altă problemă: paza pe timpul iernii.

"Ne străduim să o dăm gata la sfârşitul acestei luni dar avem o mare problemă: locul e gol, antiefracţie nu este nimic, noi le punem, le puţuim, le aranjăm, merg şi după aceea, se termină sezonul de vară şi rămân în câmp, ce facem?", a întrebat acesta. "Continuăm, nu ne batem joc de lucrul statului, dar dăm drumul la apă. Când vin eu, dăm drumul la apă. Pe 30 sunt aici!", i-a spus Daea.A urmat apoi verificarea canalelor de irigaţii, aflate în proces de decolmatare. Aici ministrul era aşteptat de fermierii din zonă care au format o asociaţie care va intra în curând în legalitate- în sensul documentaţiilor necesare.

"Irigăm în jur de 150 de hectare cu bani proprii, dar având în vedere că se curăţă canalele iar noi am constituit organizaţia, vom iriga în jur de 800 de hectare şi ne vor ajuta foarte mult staţiile de repompare care se vor pune în funcţiune. După decolmatarea canalelor, se vor face lucrări de etanşeizare şi vom demara irigaţiile pe suprafeţele respective. Până acum am investit 200.000 de euro prin credite dar de acum, prin organizaţie, vom accesa fonduri europene şi va fi mai uşor", spunea Iurie Pleşca, fermier din zona Manoleasa.

Ministrul Daea a reafirmat faptul că în data de 30 iunie la reveni la Manoleasa pentru a verifica dacă promisiunile specialiştilor de la Staţia de pompare a apei pentru irigaţii se ţin de cuvânt şi dacă vor da drumul la apă în canalele de irigaţii.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Umilința eternă! Botoșani - Chindia 0-3!

Duminică, 22 Septembrie 2019
480

Botoșani și Chindia s-au întâlnit un etapa a 10-a a primei ligi, duminică, de la ora 17:30. Botoșani a avut lovitura de deschidere a meciului. Greșelile de arbitraj continua sa o deza...

Drum de 1,8 milioane de lei pentru o comună din județ

Duminică, 22 Septembrie 2019
952

Primăria comunei Corni a lansat procedura de achiziție publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor de refacere și modernizare ale unui drum sătesc, pe un segment de 1,65 km, proiect în ...

Viața bate filmul: în vârstă de 65 de ani, s-a pus la băut cu iubitul fostei amante, apoi a fost lovit cu toporul în cap

Duminică, 22 Septembrie 2019
1665

Un bărbat de 65 de ani din județ se zbate între viaţă şi moarte, după ce a fost bătut de iubitul fostei sale concubine.Incidentul a avut loc în satul Lupăria, din comuna Prăje...