Se întâmplă în România: Femeie condamnată la închisoare pentru că nu a declarat veniturile din chirii. Prejudiciul este de 290 lei!

Se întâmplă în România: Femeie condamnată la închisoare pentru că nu a declarat veniturile din chirii. Prejudiciul este de 290 lei!

O femeie a fost condamnată recent la opt luni de închisoare cu suspendare pentru că nu și-a declarat veniturile din chirii la organele fiscale, potrivit unei hotărâri judecătorești. Femeia prejudiciase statul cu o sumă de 290 de lei, pe care ar fi trebuit să-i plătească Fiscului pentru cele cinci luni în care și-a închiriat apartamentul. Organele de poliție au ajuns să o cerceteze pe femeie de evaziune fiscală după ce aceasta a fost pârâtă de vecini.

Potrivit Avocatnet.ro, o serie de informații au apărut recent în presă cu privire la condamnarea unei persoane la opt luni de închisoare cu suspendare pentru că nu a declarat la organele fiscale veniturile obținute din chirii pe o perioadă de câteva luni de zile.

Deși poate părea incredibil la prima vedere, povestea este cât se poate de adevărată: potrivit hotărârii rămase definitive, o femeie de 58 de ani a fost într-adevăr condamnată la această pedeapsă și obligată să presteze muncă în folosul comunității pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

La momentul cercetărilor penale, femeia datora Fiscului 290 de lei (bani pe care i-a achitat în timpul procesului), pentru chiriile pe care le-a încasat pe o perioadă de cinci luni de zile în anul 2015 și pentru care nu a plătit impozitul datorat potrivit legii. Din datele hotărârii penale aflăm că femeia, ca proprietar al apartamentului, nu încheiase contract cu chiriașii săi, iar pentru plata chiriilor nu fuseseră emise chitanțe.

"ANAF - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice B. a comunicat că A. M. datorează bugetului consolidat al statului, pentru veniturile încasate din cedarea folosinţei locuinţei, sumele de 216 lei - reprezentând impozit pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor - şi 74 de lei - reprezentând contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor - totalizând suma de 290 lei", după cum se menționează în hotărâre.

Conform hotărârii, spusele vecinilor ar fi fost cele care au adus-o pe proprietară în vizorul organelor de poliție. Astfel, inspectoratul județean de poliție s-a sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Confruntată cu acuzațiile organelor, femeia a recunoscut fapta, iar dosarul său a ajuns în fața judecătorului.

Între timp, femeia și-a plătit suma datorată la Fisc, respectiv 290 de lei, însă acest lucru nu a scăpat-o de condamnare și nici faptul că și-a recunoscut vina, ci i-au adus doar o pedeapsă mai ușoară, potrivit informațiilor din hotărâre. Pentru infracțiunea de evaziune fiscală, Legea nr. 241/2005 impune o pedeapsă cu închisoarea între doi și opt ani de închisoare, iar femeia fost condamnată la opt luni de închisoare cu suspendare, dar și 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Proprietarii sau alți deținători ai imobilului închiriat trebuie să facă un contract cu chiriașii pe care să-l înregistreze la Fisc în termen de 30 de zile de la încheiere. Impozitul datorat în acest caz este de 16%, potrivit legislației fiscale. Așa cum o demonstrează situația de față, nedeclararea acestor venituri nu ne poate aduce doar probleme cu organele fiscale, ci și antecedente penale, relatează sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...