"Tineretul se întoarce la agricultură"- Direcţia Agricolă Botoşani a demarat cel de-al doilea curs de specializare

39 de tineri botoşăneni au început duminică sesiunea de toamnă a cursurilor de formare în specializările de lucrător în cultura vegetală şi lucrători în creşterea animalelor.

"Tineretul se întoarce la agricultură"- Direcţia Agricolă Botoşani a demarat cel de-al doilea curs de specializare

Cursurile, susţinute de lectori ai Direcţiei Agricole, vor dura 360 de ore în care teoria va fi îmbinată cu practica, acestea având loc sâmbăta şi duminica. "Elevii" sunt tineri botoşăneni care au nevoie de aceste cursuri atât pentru a şti cum să se descurce într-o fermă sau cu o cultură agricolă dar şi pentru a putea accesa diverse tipuri de sprijin financiar pus la dispoziţie de mecanismele financiare europene.

"Este îmbucurător că la aceste forme de specializare vin tineri, am putea spune că tineretul se întoarce spre agricultură. Este îmbucurător şi pentru că aceşti absolvenţi vor accesa fonduri dar şi pentru specializarea lor în exploataţiile lor. Ca să faci agricultură, trebuie să ai noţiuni specifice, măcar de bază. Avem cursanţi din judeţul Botoşani dar şi din judeţul Iaşi, aşa cum s-a întâmplat în sesiunea anterioară, din primăvară, precum şi din Suceava", spune directorul Direcţiei Agricole Botoşani, Cristian Delibaş.

Ceea ce cursanţii apreciază la aceste cursuri este partea practică, dat fiind că, datorită colaborării cu femierii şi cu crescătorii de animale din judeţ, Direcţia Agricolă are posibilitatea să-i "plimbe" pe elevi prin exploataţiile agricole, acolo unde văd exact ce trebuie să se întâmple.

"Degeaba le spun eu de o raţie furajeră la vaci de lapte, făcându-le o schemă în power-point, şi nu îi duc în fermă să vadă vaca, să vadă cum se face o raţie, cum se face un amestec de furaje, cum se administrează şi apoi rezultatul. Sau în parcuri mecanizate- vorbim de combine, dar combina e în poză. Nu, avem o colaborare cu agricultori din judeţ care ne-au lăsat să vedem combinele, să urce în ele", adaugă Cristian Delibaş.

În noiembrie, proaspeţii cursanţi vor susţine examenele de promovare a cursurilor.




 

 

Spune-ne opinia ta