Cantităţile de precipitaţii înregistrate la nivelul judeţului Botoşani, binevenite în culturile agricole

Precipitaţiile înregistrate în ultimele ore înseamnă mai mult decât o gură de oxigen pentru culturile timpurii din judeţul Botoşani. Cantitatea de apă acumulată nu este suficientă dar la seceta pedologică extremă instalată la nivelul judeţului, orice picur de apă ajută culturile.

Măsurătorile efectuate în peste 22 de puncte din judeţul Botoşani arată că precipitaţiile din ultimele ore au fost consistente, chiar dacă nu rezolvă deficitul extrem de apă din sol.

43 de litri pe metrul pătrat s-au înregistrat la Oroftiana, iar cel mai puţin la Horodiştea- 13, 8 litri pe metrul pătrat dar în zonă plouase şi anterior.

"Pe centrul judeţului (acolo unde seceta era cea mai puternică, n.r.) avem 28, 29, 32, 31 de litri pe metru pătrat, mă refer la Curteşti, Cătămărăşti, Botoşani, Cristeşti, Nicolae Bălcescu, Dracşani, Todireni, Răuseni, la Mileanca- 28,5 de litri, la Havârna- 30 de litri. E foarte binevenită această cantitate de precipitaţii pentru pregătirea patului germinativ pentru culturile deja înfiinţate, mă refer la rapiţă. Rapiţa se înfiinţează începând cu luna august", spune ing. Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.

Potrivit oficialului, comparativ cu ultimii doi ani agricoli, situaţia prezentă de la nivelul judeţului este mai bună, dar este loc şi de mai bine. "Condiţiile pedo- climatice sunt în continuă schimbare, de asta recomandăm producătorilor agricoli să folosească tehnologii avansate, să folosească hibrizi aclimatizaţi, rezistenţi la secetă, cu perioadă scurtă de vegetaţie şi vor avea şanse pentru că secetă a fost, este şi va fi, este un fenomen frecvent", susţine Cristian Delibaş.

 

Spune-ne opinia ta