PERICOL MAXIM la doar câţiva metri de graniţa cu judeţul Botoşani!

Autorităţile din judeţul Botoşani sunt în alertă maximă iar mai multe localităţi sunt atent supravegheate după ce la doar câţiva metri de graniţa cu judeţul nostru a fost confirmat un focar de pestă porcină africană

PERICOL MAXIM la doar câţiva metri de graniţa cu judeţul Botoşani!

Membrii Comietului Local de Combatere a Bolilor s-au întrunit, miercuri, la Instituţia Prefectului, pentru a adopta planul de măsuri ce trebuie aplicate în zona de supraveghere fiind vorba de localităţile Horodiştea, Eşanca, Bajura, Conceşti, Cuza Vodă, Păltiniş, Slobozia, Cuzlău şi Darabani. Apariţia unui focar de gripă porcină africană pe teritorul României ar însemna o catastrofă pentru economie, după cum susţin autorităţile sanitar-veterinare.

La şedinţa Comitetului Local de Combatere a Bolilor au fost invitaţi să participe şi primarii, fiind extrem de importantă implicarea autorităţilor locale, dar niciunul nu a dat curs invitaţiei, fiind trimişi puţini reprezentanţi.

“Focarul este la 300 de metri de granița cu județul Botoșani, foarte aproape de localitatea Darabani. Este un focar care a avut 127 de porci în exploatație, o exploatație nonprofesională. Acest focar implică România prin faptul că zona de protecție și de supraveghere intră pe teritorul României, ca și cum practic noi am fi sub incidența acestui focar datorită acestei apropieri foarte mari de granița României. Impunem anumite măsuri, având în vedere că noi de un an și opt luni ne aflăm în alertă maximă pe pestă porcină africană, nu înseamnă că am făcut rabat la măsurile de restricție și de informare, dar când vorbim de zona de supravgehere, zona de protecție înseamnă alte măsuri și înseamnă o atenție sporită și fortuită pe situația respectivă. În zona Darabani avem două abatoare cu sacrificare porc, unul doar din exploatații profesionale, celălalt profesionale și non-profesionale. Am anunțat toate primăriile implicate pentru că dumnealor trebuie să se întrunească să ia anumite măsuri. Nu cunoaștem foarte multe despre acest focar, pentru că nu avem o comunicare cursivă cu Ucraina, nu fac parte din Comunitatea Europeană, și atunci se mai întrerupt comunicările. Carnea de porc cu pestă porcină africană nu îmbolnăvește omul în schimb provoacă pagube economice foarte mari, un focar pe teritoriul țării noastre nu poate să ducă decât la interdicții economice, decât la sacrificare sau să ne aflăm într-o situație în care să uităm ce a fost cu carnea de porc cândva”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani.


Grav este că la ora actuală niciuna dintre unităţile administrativ-teritoriale unde sunt localităţi aflate în zona de supraveghere nu au un  spaţiu identificat unde pot fi incinerate animalele dacă apare un focar de pest porcină africană pe teritoriul judeţului Botoşani deşi DSVSA a făcut numeroase solicitări în acest sens.

DSVSA a transmis notificări către cele două puncte de trecere a frontierei Stânca-Costeşti şi Rădăuţi Prut, către Direcţia Silvică, AJVPS, toate fondurile de vânătoare, exploataţii de porcine, Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi Direcţiei de Sănătate Publică.

În punctele de trecere a frontierei vor fi intensificate controalele în ceea ce priveşte bagajele călătorilor şi bagajele personale ale şoferilor de camioane în vederea confiscării şi distrugerii tuturor produselor de origine animală. De asemenea, şi poliţiştii vor efectua controale mixte în vederea identificării transporturilor de carne şi produse din carne, dar şi în târguri în vederea identificării şi interzicerii comercializării animalelor.

Pentru zona de supraveghere se interzice organizarea partidelor de vânătoare pentru 30 de zile.

Reprezentanţii DSVSA, împreună cu prefectul Dan Şlincu, au plecat, miercuri, în judeţ, în zonele aflate în aria de supraveghere pentru a discuta cu primarii.

Orice semn de boală pe care cetăţenii îl observă la porcii din exploataţii trebuie să îl aducă de îndată la cunoştinţa medicilor veterinari.

Pesta porcină africană nu este transmisibilă la om însă poate produce adevărate dezastre economice. Apariţia unui singur caz pe teritoriul ţării ar însemna interdicţia exportului de carne şi produse de origine animală timp 12 ani.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Simptomele pestei porcine africane sunt febră ridicată de 40 - 42 grade, înroşirea pielii, scăderea apetitului, apatie, cianoză, lipsa de coordonare motorie şi moartea subită a animalelor.

 

 

 

Spune-ne opinia ta