Ministrul Teodorovici: Mecanismul de transfer al pensiei de la Pilonul II la I va ajunge la Guvern pana la jumatatea anului

Ministrul Teodorovici: Mecanismul de transfer al pensiei de la Pilonul II la I va ajunge la Guvern pana la jumatatea anului

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anutat miercuri ca spera ca pana la finalul primului semestru din acest an sa ajunga pe masa Guvernului o propunere de mecansim privind transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I.

El a precizat ca va exista o concurenta intre sistemul de stat de pensii si cel privat. Intrebat daca este corect sa fie acordate stimulente celor care trec la Pilonul I de pensii, asa cum a anuntat recent, Teodorovici a spus ca totul va fi transparent si ca este vorba despre o concurenta loiala.

"Sper ca in primul semestru sa avem pe masa Guvernului o propunere de mecanism, un nou principiu, o alta abordare. Se creeaza un mecanism transparent, optional, pentru ca aceia care doresc sa mearga din Pilonul II catre Pilonul I sa poata sa o faca avand toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face in zona privata. Fiecare sa stie pe ce sa se poata baza, sa poata fi sigur ca un randament mai bun il poate gasi in aceasta zona a Pilonului II si nu in alte zone.

Este o concurenta, un mecanism transparent si logic. Cand lansam in piata un astfel de mecanism, va fi totul analizat si nu va fi nicio opreliste pentru administratorii de fonduri sa ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeana, logica si normala", a declarat ministrul de Finante.

Teodorovici a precizat ca statul a dovedit de multe ori ca nu poate fi un administrator mai bun decat privatul, precizand ca nu este vorba, neaparat, despre sectorul de pensii.

"In multe zone a dovedit ca statul nu poate sa fie un administrator mai bun decat privatul, dar poate sa fie. Vorbesc la modul general, nu neaparat la pensii", a mai aratat Teodorovici.

Saptamana trecuta, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca vrea sa stimuleze romanii sa treaca la pilonul I de pensii, adica cel de stat, astfel incat Pilonul II de pensii private sa devina optional.

"Vizavi de Pilonul II - este o normalitate, dar ca oamenii sa vina catre Pilonul I trebuie sa ne asiguram ca stat - privind transparenta contributiei fiecarui contribuabil la Pilonul I- omul sa stie cat acumuleaza, ca banii exista, sunt folositi eficient. Trebuie sa gasim si un mecanism de a stimula trecerea de la Pilonul II la I. Eu va spun ca principiii, oamenii sa opteze intre Pilonul I si II", a afirmat Eugen Teodorovici.

Multi romani s-au trezit la finalul lunii martie ca sumele virate la Pilonul II de pensii au scazut in ianuarie 2018, fata de cele din decembrie 2017, in ciuda asigurarilor date de guvernanti ca modificarea procentului contributiei nu va diminua valoarea nominala a acesteia.

Contributiile nominale la Pilonul II de pensii NU se reduc, ne asigura, la finalul anului trecut, ministrul Muncii Olguta Vasilescu, dupa ce a anuntat ca va scadea procentul virat de stat, de la 5,1% la 3,75%.

Explicatia era ca procentul redus se va aplica la o baza mai mare, prin trecerea contributiilor de la angajator la angajat si, astfel, valoarea virata va ramane aceeasi ca pana la modificarile fiscale decise de guvernul PSD - ALDE.

In timp ce autoritatile incearca sa induca ideea ca nu scaderea procentului de contributii la fondurile private este de vina, ci orice altceva, consultantii fiscali au explicat ca, in realitate, scaderea este cauzata exclusiv de reducerea procentului de plata catre Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%.

ziare.com.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...