Salvați pensiile private - Nedreptate pentru 7 milioane de români

Salvați pensiile private - Nedreptate pentru 7 milioane de români

   Foto: Economica.net

Posibila naționalizare a pensiilor private este periculoasă pentru economie și pentru viitorul românilor și vine după ce guvernul a decis anul trecut că în 2018 contribuția din salariul brut al participanților să se reducă de la 5,1% la 3,75%.

Nedreptate pentru 7 milioane de români

În România sunt peste 7 milioane de participanți la fondurile de pensii private Pilon II, iar suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câștigul total din investiții a fost de peste 7 miliarde de lei.

Astfel, peste un milion de participanți au mai mult de 10.000 de lei în cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei.

Pilonul II a fost creat încă de la început drept o completare a venitului la pensionare. Începând cu anul 2030, sistemul public va putea oferi o pensie din ce în ce mai mică, odată cu creșterea numărului de pensionari față de salariați.

“Sistemul de pensii private contribuie în mod substanțial la dezvoltarea economiei românești”

Proiecțiile demografice arată că în 15-20 ani, un salariat ar trebui să susțină aproape doi pensionari, o matematică imposibilă pentru pilonul de stat. De aceea, Pilonul II trebuie să fie cel care completează veniturile la pensionare pentru cei care acum au până în 45 de ani.

Așadar, intervenția asupra Pilonului II reprezintă o iresponsabilitate a Guvernului Dăncilă față de salariații români.

Prin “amputarea” sistemului de pensii private, Guvernul anulează o sursă importantă de finanţare a investiţiilor în economia românească. “Sistemul de pensii private contribuie în mod substanțial la dezvoltarea economiei românești, investind este 90% din active pe piețele financiare din România. Atât statul român, prin investițiile fondurilor de pensii în titlurile de stat și prin companiile de stat, dar și firmele private, implicit milioane de cetățeni români, depind de fondurile de pensii private.

În plus, naționalizarea pensiilor private ignoră realitățile demografice cu care România se confruntă în prezent, respectiv imbătranirea accelerată a populației și amplificarea fenomenului de emigrare, în special în rândul tinerilor. Orientarea sistemului de pensii din România către pilonul 1 va conduce la imposibilitatea asigurării unor venituri decente la data pensionării generației active din prezent, în contextul în care evoluția demografică este una negativă. Astfel, România face parte din grupul celor zece tări a cărei populație va scădea cu mai mult de 15% pană în anul 2050. În același sens, piramida vârstelor publicată de Institutul Național de Statistică indică prezintă o bază ingustă, caracteristică populației imbătranite și o pondere semnificativă a persoanelor aflate în segmentul de varstă 40 – 50 de ani.

Pensiile pot fi lasate moștenire urmașilor în caz de deces

În cadrul Pilonului II de pensii acumularea contribuției are loc în conturile individuale ale angajaților, acestea fiind investite în conformitate cu prevederile legislației aplicabile în active financiare lichide care permit fructificarea sumelor acumulate. Alături de individualizarea contribuțiilor, care diminuează expunerea la riscuri cum ar fi politicile bugetare publice și evoluția demografică, fondurile de pensii administrate privat prezintă și particularitatea că sumele pot fi lăsate moștenire urmașilor în caz de deces.

Reamintesc că unul dintre obiectivele sistemului de pensii din România a fost dezvoltarea sectorului financiar și a pieței de capital. Piața de capital se bucură de o atenție deosebită și la nivelul Comisiei Europene, fiind în dezbatere multiple modificări legislative care să permită diversificarea surselor de finanțare pentru companii, reducerea costului mobilizării de capital, consolidarea și creșterea rezilienței sistemului financiar european.

Viitorul românilor este sacrificat, deși avem randamente foarte bune

Bunăstarea viitoare a actualilor angajați nu trebuie pusă în pericol printr-o abordare politică pe termen scurt, în condițiile în care Guvernul PSD-ALDE are probleme de finanțare. În acest context, Platforma România 100 apreciază că un alt efect ”distrugător” va fi asupra credibilitătii afacerilor pe termen lung în România și asupra nivelului de risc asociat țării noastre, inclusiv cu efecte semnificative asupra costurilor pentru noile împrumuturi necesare finanțării datoriei publice vechi și a celei noi.

Se impune transmiterea unui semnal de alarmă în contextul în care Guvernul Dăncilă “ingheață” un sistem care pensile private oferă cele mai mari randamente posibile, comparativ cu alte sisteme asemănătoare pe plan mondial.

O analiză realizată de OECD în 2017 plasează Pilonul II din România pe locul 2 dintre 38 de state analizate în termeni de randamente reale (ajustate cu inflația) în perioada 2008-2016. În cei 10 ani, fondurile private din România au obținut peste 7 miliarde de lei prin investirea celor 35 de miliarde primite în administrare, în condițiile unor restricții investiționale semnificative, impuse de legislație.

Claudiu Vrînceanu, pe contributors.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI