Deficit uriaș de talente. Se plâng angajatorii!

Deficit uriaș de talente. Se plâng angajatorii!


Foto: Capital.ro

Angajatorii din România se confruntă cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodată în ţara noastră, potrivit Studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente. Prin urmare, nu este de mirare că 72% dintre angajatorii chestionaţi pentru ediţia 2016/2017 a studiului declară că întâmpină dificultăţi la ocuparea posturilor vacante, faţă de 61% în 2015.

La nivel global, 40% dintre angajatori au declarat că întâmpină dificultăţi, cea mai ridicată pondere din 2007 până în prezent. Țările cu cele mai răspândite dificultăţi sunt Japonia (86%) şi Taiwan (73%), urmate de România (72%). În topul angajatorilor care întâmpină dificultăţi se regăsesc alte patru ţări din regiune: Turcia (66%, locul 5 din 43), Bulgaria (62%, locul 6 din 43) Grecia (59%, locul 8 din 43) şi Ungaria (57%, locul 9 din 43), dar per ansamblul regiunii Europa, Orientul Mijlociu şi Africa ponderea angajatorilor care întâmpină dificultăţi este de 36%, în creştere cu 4 puncte procentuale faţă de 2015, însă sub media globală.

"Deficitul de talente raportat de angajatorii români a ajuns la o extindere fără precedent în istoria studiului din România, ponderea celor care întâmpină dificultăţi fiind dublă faţă de media europeană. În contextul unor intenţii de angajare favorabile, care în 2016 / 2017 şi-au atins şi depăşit deja nivelul istoric de optimism, competiţia pentru competenţele de care angajatorii au nevoie va deveni din ce în ce mai acerbă", spune Corina-Bianca Gonteanu, director strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.

La fel ca în ultimele trei ediţii ale studiului (2012 -2015), posturile cele mai dificil de ocupat sunt cele de meseriaşi calificaţi, urmate de muncitori, ingineri şi operatori producţie/ operatori CNC. În topul posturilor dificil de ocupat se regăsesc şi şoferii (locul 5), personalul pentru hoteluri şi restaurante (locul 6) şi personalul de vânzări (deopotrivă reprezentanţi, locul 8 şi manageri, locul 10), dar şi personalul contabil-financiar (locul 9). Personalul IT, atât programatori şi dezvoltatori, cât şi administratori şi manageri, este pe locul 7 în topul dificultăţilor, în scădere faţă de locul 5 ocupat în ediţia anterioară a studiului.

Angajatorii consideră că principalul motiv pentru care ocuparea acestor posturi vacante prezintă dificultăţi este lipsa candidaţilor disponibili, altfel spus numărul redus de candidaţi, identificat drept cauză a deficitului de 35% dintre angajatori. 21% spun că este vorba de lipsa competenţelor specifice rolului (hard skills), iar 18% menţionează lipsa de experienţă practică. În ediţia anterioară (2015), principala cauză identificată de angajatori era lipsa competenţelor specifice rolului (hard skills), menţionate de 48% dintre angajatori, deficitul numeric de candidaţi fiind pe locul 2, menţionat de 37%.

Angajatorii români iau măsuri pentru a contracara deficitul de talente. O bună parte îşi extind oferta, 52% oferind beneficii şi avantaje suplimentare candidaţilor, iar 48% oferind pachete salariale mai mari, iar peste jumătate investesc în formarea şi dezvoltarea personalului existent (51%), aproximativ aceeaşi pondere ca media globală (53%) care a evoluat de la 1 din 5 angajatori în 2015, la 1 din 2 în actuala ediţie a studiului. Sursa: Capital

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...