Cauza salariilor mici ale românilor e ponderea crescută a profitului companiilor din munca angajaţilor

"De ce nivelul salariilor este atât de scăzut în România? Explicaţia standard în discursul public actual este centrată pe formularea confuză a nivelului scăzut al productivității muncii. Formularea trimite emoţional la responsabilitatea salariatului. În fapt, trebuie limpezite cauzele aşa-zisei productivităţi scăzute"

Cauza salariilor mici ale românilor e ponderea crescută a profitului companiilor din munca angajaţilor

   FOTO: legestart.ro

Peste 62% din valoarea adăugată creată prin munca salariaţilor români se duce în profitul angajatorilor. Academia Română recomandă în "Strategia de dezvoltare a României în următorii 20 de ani", recent făcută publică, scăderea ponderii profitului angajatorilor din munca salariaţilor cu peste 21 de puncte procentuale, pentru a ne apropia de media europeană a acestui indicator.

Academia Română a publicat recent online cea de-a patra parte a "Strategiei de dezvoltare a României în următorii 20 de ani". Academicienii explică în raportul citat că una dintre principalele cauze ale salariilor mici din România este ponderea prea mare a profitului companiilor în valoarea creată prin muncă a salariaţilor lor.  

"De ce nivelul salariilor este atât de scăzut în România? Explicaţia standard în discursul public actual este centrată pe formularea confuză a nivelului scăzut al productivității muncii. Formularea trimite emoţional la responsabilitatea salariatului. În fapt, trebuie limpezite cauzele aşa-zisei productivităţi scăzute. Desigur, şi salariatul poate avea o vină. Dar cauzele stau în altă parte: prăbuşirea sferelor cu munci de valoare (dezindustrializarea a produs un dezastru al capacităţii de muncă), tehnologia depăşită în multe domenii și, în primul rând, deficitul de management. Se ignoră însă o altă cauză care explică probabil în cea mai mare parte salariile mici: raportul dintre muncă şi profit (îngroşarea aparţine autorilor analizei). În primul rând (cauza salariilor mici) o politică pro-profit, accentuată în favoarea profitului, complementar cu prăbuşirea capacității de negociere a angajaţilor. Poziţia sindicatelor s-a marginalizat rapid. O creştere comodă a producţiei prin sacrificarea muncii", spun autorii strategiei de dezvoltare a României în următorii 20 de ani.

Peste 62% din valoarea creată prin muncă de salariaţii români se duce în profitul angajatorilor, iar restul - în salariile angajaţilor, potrivit unui raport Eurostat citat de Academia Română. Spre comparaţie, doar 41% din valoarea creată prin muncă de salariaţii din restul statelor europene se duce în profitul angajatorilor. Peste 20 de ani, România ar trebui să scadă cu peste 20 de puncte procentuale ponderea profitului angajatorilor din valoarea creată prin muncă de salariaţi, pentru a ne apropia de media europeană înregistrată în prezent, spune Academia Română în raportul citat.

"Un obiectiv important al reechilibrării standardului de viaţă al românilor este modificarea drastică a raportului muncă - profit: de la 62,2% în favoarea profitului companiilor în 2014, la circa 40% în perspectiva anului 2038. Distribuția valorii nou create între profit şi angajaţi trebuie adusă la nivelul practicii europene", atrag atenţia autorii strategiei de dezvoltare a României în următorii 20 de ani.

Politica salarială în următorii 20 de ani va avea se va baza pe refacerea capacităţii de negociere colectivă a salariilor şi a condiţiilor de muncă, complementar cu creșterea ocupării, se mai precizează în raportul citat. Sursa: Economica.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...