Cum recupereaza un angajator pagubele de la un salariat

Pentru ca un salariat sa fie considerat raspunzator pentru prejudiciul cauzat angajatorului, trebuie indeplinite cumulativ mai multe conditii.

Cum recupereaza un angajator pagubele de la un salariat

Exista cazuri in care angajatorul este pus in postura de a recupera pagubele produse de salariati. Legea furnizeaza mai multe optiuni astfel incat sa se poata evita apelarea la instantele de judecata - unde procesul poate fi indelungat si costisitor.

Pentru ca un salariat sa fie considerat raspunzator pentru prejudiciul cauzat angajatorului, trebuie indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

- Persoana care a produs prejudiciul sa aiba calitatea de salariat la angajatorul care a fost pagubit (respectiv sa existe un contract individual de munca intre cele doua parti) ;
- Sa existe un prejudiciu in patrimoniul angajatorului;
- Fapta savarsita de salariat sa aiba un caracter ilicit si sa fie savarsita in legatura cu munca sa;
- Intre fapta savarsita de salariat si prejudiciul suferit de angajator sa existe o legatura de cauzalitate;
- Sa fie dovedita vinovatia salariatului.

Recuperarea prejudiciului pe cale amiabila

Astfel, conform normelor legale in vigoare, salariatul raspunde patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca sa. Cand se constata astfel de cazuri, angajatorul poate solicita salariatului in cauza, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

Legea nu specifica termenul maxim in care salariatul si angajatorul pot decide, de comun acord, recuperarea pagubei produse de cel dintai, in schimb ofera un termen minim sub care nu se poate cobori. In plus, contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie.

In caz contrar, nu mai este posibil un acord al partilor cu privire la recuperarea pagubei, pentru intreaga suma fiind nevoie sa se apeleze la alte alternative, respectiv apelarea la instantele de judecata.

Află mai departe ce trebuie sa cuprinda acordul...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...