Botoșănenii care uimesc lumea: ANDREI AVĂDĂNEI - "Energia vine din provocare constantă. Nu cred că m-am oprit până acum în vreun moment ca să trag linie"

Botoșănenii care uimesc lumea: ANDREI AVĂDĂNEI - "Energia vine din provocare constantă. Nu cred că m-am oprit până acum în vreun moment ca să trag linie"

 ANDREI AVĂDĂNEI  FOTO: revistabiz.ro

La 24 de ani, Andrei Avădănei are un CV impresionant în domeniul securității informatice. Inițiator al celei mai importante conferințe despre hacking din Europa Centrală și de Est, Andrei a fondat și o firmă care livrează servicii de securitate în mai multe țări din Europa și Orientul Mijlociu, scrie despre Andrei Avădănei (născut în Botoșani) revistabiz.ro.
 
Ești fondator al Centrului de Cercetare în Securitate Informatică din România, CEO al Bit Sentinel, inițiator al  DefCamp, membru executiv al GovITHub. Și toate acestea până la vârsta de 24 de ani. De unde atâta energie, pasiune, implicare?

Energia vine din provocare constantă. Nu cred că m-am oprit până acum în vreun moment ca să trag linie. Consider că toate proiectele în care mă implic și provocările prin care trec sunt etape în dezvoltarea mea personală și profesională. Pe lângă asta, în permanență îmi propun lucruri care inițial par greu de realizat. Nu în ultimul rând, am învățat că trebuie să am răbdare și să perseverez pentru a-mi susține ideile și planurile în care cred.
 
În câțiva ani, DefCamp a devenit cea mai importantă conferință de hacking și securitate informatică din Europa Centrală și de Est. Cum privești evoluția DefCamp și la ce ar trebui să ne așteptăm În 2017?

DefCamp a crescut treptat, atât cantitativ, cât și calitativ. Prima ediție a evenimentului a fost la Bran, la finalul anului 2011, când a adunat aproximativ 60 de participanți. În același an, a fost organizată o ediție și la Iași, unde au fost peste 100 de persoane. Din 2012, evenimentul a devenit o tradiție a lunii noiembrie, la București. Astfel am ajuns ca în 2016 să avem 1.100 de participanți din peste 35 de țări. Cea mai importantă noutate a ediției de anul trecut, și poate singura acțiune de acest gen și de această anvergură din Europa, a fost Hacking Village. Este un concept ce presupune o zonă special amenajată unde sunt propuse scenarii întâlnite în viața reală, precum atacurile împotriva sistemelor critice care asigură integritatea și siguranța sistemelor feroviare, a sistemelor de electricitate, dispozitivelor IoT, băncilor, aici lista poate conti­nua. Participanții pot astfel să descopere amenințările pe care aceste infrastructuri le suportă zilnic și înțeleg cum pot fi prevenite incidentele.  Dorim ca în 2017 să continuăm dezvoltarea zonei Hacking Village, zonă dedicată exclusiv simulărilor de atacuri cibernetice.
 
Cum poate deveni un crac­ker… white hat hacker?

Linia dintre un cracker și un white hat hacker este extrem de subțire. Singura diferență semnificativă o vedem în atitudinea și predispoziția pentru activități infracționale. E ca în bucătărie. Cu toții avem cuțite și deși majoritatea dintre noi le folosim pentru a ne prepara mâncarea, sunt și cazuri când acestea devin arme.
 
Are România nevoie de un „scut“ de securitate informatică, ținând cont și de terorismul cibernetic sau de atacurile informatice globale? Și dacă da, poate fi creat și de către cine?


România e într-o etapă crucială a dezvoltării capabilităților tehnologice ale statului. Tot mai mult din interacțiunea cu statul se mută în mediul online, iar toate aceste sisteme vor deveni critice. Indife­rent că vorbim de plăți online, sisteme centralizate ale datelor me­dicale, alegeri online, toate pot deveni o țintă atractivă pentru atacurile cibernetice. De aceea, e foarte important ca, încă de pe acum, subiectul să fie tratat cu maximă seriozitate. Putem învăța din deciziile greșite ale altor țări cu pri­vire la modul în care ar trebui tehnologizate structurile centrale de stat și cum poate fi optimizată și securizată interacțiunea cu cetățeanul în general.

Citeste interviul complet pe revistabiz.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Claudia Chiraș, actriță: "Spun cu mâna pe inimă că iubesc România"

Luni, 12 Noiembrie 2018
827

Drum. Claudia Chiraș, actriță. De unde vine Claudia și unde vrea ea să se îndrepte? Să privim un pic în urmă către devenirea sa. Cum s-a format acrița de astăzi?Vin din Boto...

Darren Cahill, despre Simona Halep: "Persoana care este în afara terenului de tenis este mult mai bună decât orice rezultat a reuşit"

Duminică, 11 Noiembrie 2018
622

Simona Halep şi Darren Cahill nu vor mai colabora începând cu 2019. Australianul a invocat motive familiale, care au dus, în cele din urmă, la încetarea parteneriatului care ...

România: O fată de 13 ani s-a aruncat de la etajul 2, după ce s-a certat cu părinții din cauza telefonului mobil

Vineri, 9 Noiembrie 2018
1105

O fată de 13 ani s-a aruncat de la etajul doi al unui bloc după o ceartă cu părinţii în legătură cu folosirea telefonului mobil, a informat, vineri, Inspectoratul de Poliţie Judeţe...