Vasile Seicaru: Noi stim cel mai bine sa rabdam si sa ne uitam la TV

Vasile Seicaru: Noi stim cel mai bine sa rabdam si sa ne uitam la TV
Vasile Seicaru marturiseste ca este dezamagit de Romania si de cum sunt priviti conationalii nostri peste hotare, desi odinioara canta pe scena cantece cu tenta patriotica si indraznea sa spere la mai bine. Cantaretul marturiseste ca nu de putine ori i s-a intamplat ca in afara tarii sa ii fie rusine sa vorbeasca romaneste, pentru ca oamenii din jur incep sa-si fereasca buzunarele.

Sunteti mandru ca sunteti roman?

Nu sunt mandru! Cum sa fiu mandru? Nu cred ca m-ai nimerit aici! Cand ies afara, intr-o tara civilizata, nu pot sa vorbesc romaneste pe strada si daca indraznesc, o fac in soapta, pentru ca nimeni nu se uita cu ochi buni la tine, nu trebuie sa se afle ca esti roman, ca e... "de rusine", ne ocolesc strainii si isi feresc buzunarele!

Am tot umblat prin mai toate tarile din Europa, dar si in SUA, Canada... Eu n-as mai pleca acum din tara, ca e tarziu, dar ma bucur cand imi dau seama acum ce bine a facut Hrusca in 1990, cand s-a stabilit in Canada.

Nu ma refer la tara numita Romania, ca ea n-are nici o vina, eu ma refer aici la oameni, ca de oameni e vorba, la cei care au condus-o in ultimii ani, dand vina la nesfarsit pe "mostenirile trecutului", cand romanii au ajuns atat de saraci, atat de umiliti!

Am fost acum cateva zile in Germania si stiu ce spun! Norocul meu e ca m-am invartit numai printre tineri nemti, colegi si prieteni de-ai fiului meu, Mihnea. Lucrurile astea nu se vor rezolva asa usor cum isi inchipuie probabil unii, atat de rea e imaginea romanilor in lume!

Cum s-au schimbat lucrurile in ultimii 20 de ani?

Inainte, imaginea romanilor era alta si eu unul nu m-am ferit sa arat asta si sa se stie ca sunt roman, ba din contra. Acum mi-e rusine sa aud peste tot ca romanii sunt hoti, cersetori, puturosi, talhari, nespalati si needucati. Ei pun semnul egal intre tigani si romani si daca spun ca sunt artist, cantaret, se poate intelege, de catre multi, ca sunt manelist!

Eu stiu ca nu-i asa, ca nu toti romanii sunt asa, dar din pacate raul e facut si trebuie sa treaca mult timp pana se vor clarifica si rezolva lucrurile si apoi eu nu mai am nici stare, nici chef si, din nefericire, nici timp pentru a mai face ceva in acest sens!

Inainte cantam pe scena "Asa-i romanul", "Nu uita ca esti roman" sau altele pe versurile lui Grigore Vieru, unele dintre ele cu tenta patriotica, acum n-o mai fac demult, ca e desuet, hilar, ciudat si eu pot parea mai degraba de pe alta planeta.

De aceea, nu vreau sa mai stiu de asa ceva! Toti folkistii au cantat cantece cu tenta patriotica, incepand de la Mircea Vintila, Alifantis sau Tudor Gheorghe si terminand cu noi, Seicaru, Hrusca, Socaciu si acele cantece au fost tare iubite de romani.

Din pacate, acum stiu sigur ca in foarte mare parte romanii nu sunt nici virtuosi, nici harnici, nici educati, nici patrioti si, din pacate, nici civilizati! Noi romanii stim cel mai bine sa rabdam si sa ne uitam la televizor! Astazi e o intreaga poveste sa iesi cu masina in strada (si eu stiu bine ce spun, ca circul mult), fara sa ajungi inapoi acasa, un pachet de nervi. Ia intrebati-va de ce?

Puteti sa ne spuneti numele unui roman fara notorietate sau mai putin cunoscut, dar care este un roman cu care ne putem mandri?

Nu pot sa dau nume, ca nu stiu. Stiu insa ca sunt tineri foarte destepti, care parasesc repede tara si prefera sa traiasca normal, in alta tara normala, in care sunt respectati, bine platiti si tratati cu respect. Numai tinerii acestia ar putea schimba Romania, dar ei aleg sa plece si eu ii inteleg perfect. Ei devin in cativa ani cetatenii altor tari, cu care altii se mandresc.

Care este simbolul care credeti ca se potriveste poporului roman - daca ar fi, sa zicem, sa reinventam stema?

Nu stiu si nu ma intereseaza asa ceva. Generatia mea a trebuit sa stranga mereu cureaua, sa fie obligata sa inteleaga mereu niste aberatii, sa priveasca cum unii se imbogatesc nesimtit in cativa ani sau in cateva luni, devenind milionari in euro, furand pur si simplu, in timp ce altii au invatat sa priveasca cu umilinta in pamant, asteptand mila doar de la Dumnezeu.

Eu unul nu ma pot plange de nimic, pentru ca n-am fost angajat decat sapte ani la stat, atunci cand am fost profesor, apoi am fost propriul meu stapan... dar nu de mine-i vorba acum si aici. Lucrurile astea nu se discuta si nu se pot lamuri intr-un astfel de interviu si nu cred ca eu sunt neaparat persoana care poate aduce lumina in chestiunea aceasta.

Eu pot, iata, doar sa-mi dau cu parerea, pentru ca apoi sa fiu injurat in comentarii, de nu stiu cine, fara identitate, venit din intuneric si eu trebuind sa inteleg ca asta-i democratia, ca asta-i starea de normalitate! Din fericire pentru mine, stiu ca nu sunt un prost si pot intelege si vedea realitatea asa cum e ea, nu cea din ziare, reviste sau de la televizor!

Simbolul ala cu stema, de care ma intrebai, ar putea fi un pat, in care sta un om dormind, care are pe frunte scris, "roman".

Care este evenimentul pe care il considerati cel mai important pentru istoria Romaniei?

In orice caz niciunul din cele din care reiesea ca am fost neam de viteji, curajosi, muncitori si demni! Daca am avut voievozi, haiduci, regi sau domnitori atat de virtuosi, acum de ce de atata amar de vreme in asteptare nu mai apare niciunul? Am tot dreptul sa ma indoiesc de multe lucruri din istoria Romaniei, asa cum ne-au fost ele aduse in timp, pentru ca noi sa le invatam, spre a ne intra bine in cap. Poate ziua de 1 Decembrie 1918, ar putea fi acel eveniment.
 


Interviu acordat ziare.com

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Liberalii și-au depus candidaturile pentru Consiliul Județean Botoșani. Iftime: ”Politica nu este doar vot, este despre cum poți să faci bine oamenilor!” (Foto, Video)

astăzi, 11:33
52

Partidul Național Liberal de la Botoșani a depus astăzi candidaturile pentru președinția Consiliului Județean și pentru funcțiile de consilieri județeni.”Lumea așteaptă schimbarea...

Cosmin Andrei, PSD: „Candidez pentru a finaliza toate investițiile începute și pentru a continua dezvoltarea orașului nostru împreună cu botoșănenii”

astăzi, 10:53
66

„Dragi botoșăneni, vă mulțumesc pentru încrederea acordată în 2020. Am finalizat proiectele rămase neterminate, am finalizat proiecte început de mine și voi mai finaliza...

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
589

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...