Sunt născut în 1989 și sunt dezgustat de tot ceea ce se întâmplă la începutul lui 2015

Sunt născut în 1989 și sunt dezgustat de tot ceea ce se întâmplă la începutul lui 2015
O luptă tot mai virulentă (a se citi zgomotoasă) se dă de la începutul anului 2015 în lumea literară românească. Mai ales în mediul online.
Lupta pentru putere este una dintre cele mai naturale acțiuni pe care le poți observa. Societatea nu este nimic diferită de regnul animal: unii latră, alții mușcă, unii se simt protejați, alții conduc. Iar o luptă tot mai virulentă (a se citi zgomotoasă) se dă de la începutul anului 2015 în lumea literară românească. Mai ales în mediul online.

Premisa a constituit-o Premiul Național "Mihai Eminescu" Opera Omnia de la Botoșani, considerat a fi cea mai mare distincție românească pe care o poate primi un poet. S-au creat cel puțin trei tabere: cei care au protestat vocal împotriva câștigătorului și a juriului, cei care au susținut alegerea juriului și cei care aparent au tăcut. Lucrurile s-au complicat ulterior, ca într-un roman cavaleresc din Evul Mediu: au apărut conspirații, s-au cerut capete tăiate, bătrânii satului i-au mustrat pe tineri.

Premiul de la Botoșani a fost catalizator și pentru a atrage atenția asupra unei uniuni de creație. Peste noapte USR-ul s-a transformat într-o creatură monstruoasă, cu numeroase tentacule otrăvite și otrăvitoare. Apoi s-a adus în discuție și o lege a timbrului cultural. În luptele amintite au sărit ca arși și reprezentanții sau echipele de PR ale editurilor.

Un început de an în care scriitorii au început să fie invitați în studiourile de televiziune, în care ziarele de mare tiraj (dacă se mai poate vorbi de un mare tiraj în presa românească) alocă pagini întregi scriitorilor și conflictelor dintre ei. Ce mai contează că războiul bate la ușă în Ucraina, că episodul început la Charlie Hebdo este departe de a se fi încheiat, că DNA-ul creează un guvern, de dată aceasta nu din umbră, ci în închisoare, punând chiar și un candidat la președinție în persoana Elenei Udrea (care a ajuns după gratii, chiar și pentru câteva zile, fiind  singurul român, în afară de Adrian Năstase, care a reușit această "performanță" după ce a fost votat de 493.376 de cetățeni), că săptămânal se mai scutură scaunului unui ales local din cauza problemelor penale, că Educația și Sănătatea sunt la un pas de colaps din cauza proastei guvernări? Important este ca scriitorii să își dea în cap unul celuilalt.

Citeste mai departe, pe fede.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marcel Ciolacu anunță regionalizarea României. ”Asta nu înseamnă că se vor desființa!”

astăzi, 08:45
9

Ciolacu a dat ca exemplu Polonia și arată că se face un studiu foarte amplu privitor la modul în care va fi reorganizată România.”Reforma bugetară și reorganizarea teritori...

Suferința unui copil de 6 anișori: De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător!

astăzi, 08:16
163

Părinții s-au alarmat și l-au dus la medic. Pentru că totul s-a întâmplat în timpul pandemiei, așteptarea pentru programare și diagnostic a fost o încercare grea.Dup...

Care este echipa care a vrut să îl ”fure” pe Andone și cum a răspuns antrenorul de la Botoșani!

astăzi, 07:48
394

Bogdan Andone e aproape să reușească o minune la FC Botoșani, formație pe care a preluat-o în iarnă, cu 12 puncte după 21 de etape.“Mi-a zis că mă salvează în decembrie...