Salvati-l pe Mos Craciun!

Salvati-l pe Mos Craciun!
Nu aveam mai mult de 10 ani iar fratele meu, 7. Spre deosebire de alte seri cand vorbeam vrute si nevrute in asteptarea lui Mos Ene, in acel an, in seara din Ajunul Craciunului, ne-am bagat amandoi in pat, cu emotie, schimband cateva cuvinte in soapta, parca sa nu-l speriem pe Mosul care urma sa soseasca si la noi acasa, asa cum facea an de an. "Auzi, tu chiar crezi ca exista Mos Craciun?", m-a intrebat brusc fratele meu, facandu-ma sa tresar. "Mie mi-a spus un coleg, la scoala, ca Mosul nu exista si ca de fapt sunt parintii care ne aduc daruri", a continuat el. M-am ridicat in capul oaselor, am aprins veioza si l-am privit fix. "Este o prostie ce ti-a spus colegul tau. Bineinteles ca exista. Uita-te la mama. De unde sa aiba ea bani, din salariul mic pe care-l castiga, ca sa ne faca noua cadouri? Normal ca toate cadourile le aduce Mosul", i-am raspuns eu, aproape indignat de intrebare. "Mda, cred ca ai dreptate", a murmurat frate-miu, cufundandu-se apoi in somn. A doua zi dimineata, am gasit, fireste, cadorile sub brad dar abia dupa 30 si ceva de ani am aflat de ce atunci, in ziua de Craciun, mama m-a imbratisat cu putere, m-a sarutat pe frunte si mi-a spus "Multumesc". Intamplator, auzise la usa conversatia si statuse cu inima cat un purice ca sa nu il "rapesc" pe Mosul lui frate-miu.
 
Acum, la aproape 40 de ani, sunt mai convins ca oricand ca Mos Craciun exista, va exista intotdeauna si nu va absenta in niciun an de la casele noastre, ale tuturor. El este binefacatorul saracilor si al nevoiasilor, un "batranel" intelept, corect, voios si bine dispus, care are pentru fiecare cate ceva. Cu toate acestea, nu am stiut ce sa-i raspund fetitei mele cand m-a intrebat recent, dupa ce a vazut o reclama la televizor, de ce Mosul apare dezbracat in dus. Am privit si eu consternat reclama respectiva, cu individul care face pe Mos Craciun si este surprins in dus, zicand nelipsitul stereotip "Ho, ho,ho". Sau pe Mos Craciun care face pe taximetristul, pe cel care bea cola sau pe cel care, nici mai mult, nici mai putin face reclama la bere. Nu m-ar mira daca in curand il vom vedea pe Mosul cu o sticla de vin in mana sau indopandu-se cu diferite mezeluri ori, de ce nu, cu o tigara in coltul gurii.
 
Nu imi vine sa cred cum spiritul Craciunului, magia Mosului cel bun, este desacralizata, demitizata, batjocorita, anihilata in acest fel de companii care, in goana nebuna dupa bani, dupa profit, nu ezita sa apeleze la metode cel putin discutabile pentru a-si rotunji veniturile, acum, la sfarsit de an. Dupa intrebarea fiicei mele stau si ma gandesc ce o fi in mintea fiecarui copil care, vrea-nu vrea, vede o astfel de publicitate nu numai la tv, ci si in magazine sau pe strada, pe afisele uriase care indeamna oamenii sa cumpere tot felul de produse din diferite hypermarketuri.
 
De aceea, in numele milioanelor de copii care si in acest an vor astepta emotionati cadourile sub bradul impodobit, am o rugaminte: Nu il furati pe Mos Craciun, nu il "dezbracati" ca sa tremure de frig pe drumul lung pe care-l va face, lasati-l sa vina si acum, asa cum il stim cu totii din mosi-stramosi: zambitor si fericit pentru ca poate sa aduca bucuria in sufletele micutilor, dar si in sufletele noastre. Pentru ca, asa cum spune si versul colindului: Niciodata n-a lipsit! Va multumesc si Sarbatori fericite!
 
Adi Ionescu


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean atacat noaptea pe stradă de un tânăr de 20 de ani!

astăzi, 12:02

La data de 25 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 20 de ani, din municipiul Botoș...

Liberalii și-au depus candidaturile pentru Consiliul Județean Botoșani. Iftime: ”Politica nu este doar vot, este despre cum poți să faci bine oamenilor!” (Foto, Video)

astăzi, 11:33
94

Partidul Național Liberal de la Botoșani a depus astăzi candidaturile pentru președinția Consiliului Județean și pentru funcțiile de consilieri județeni.”Lumea așteaptă schimbarea...

Cosmin Andrei, PSD: „Candidez pentru a finaliza toate investițiile începute și pentru a continua dezvoltarea orașului nostru împreună cu botoșănenii”

astăzi, 10:53
73

„Dragi botoșăneni, vă mulțumesc pentru încrederea acordată în 2020. Am finalizat proiectele rămase neterminate, am finalizat proiecte început de mine și voi mai finaliza...