JOI, la Filarmonica Botosani: Concert de CRACIUN cu Veronica Anusca si Costel Busuioc. Dirijor Marius Hristescu!
Stiri Botosani Thursday, 20 December 2012 CulturăParticipă un grup coral pregătit de profesorul DRAGOŞ VOICU
În program:
Johann Strauss: Uvertura operetei Liliacul
Johann Strauss: Opereta Liliacul, cupletul Adelei
Eduardo di Capua: Canzonetta O, sole mio!
***** - Marius Hristescu: Amazing grace (Minunată graţie divină)
***** - Marius Hristescu: Panis Angelicus (Pâine îngerească)
***** - Marius Hristescu: În noaptea sfântă de Crăciun
***** - Marius Hristescu: Adeste Fideles (Veniţi voi, credincioşii)
***** - Marius Hristescu: O, ce veste minunată!
***** - Marius Hristescu: Moş Crăciun
Georges Bizet: Uvertura operei Carmen
Giacomo Puccini: Opera Boema, Valsul Musettei
Giacomo Puccini: Opera Turandot, aria lui Calaf (Nessun dorma - Nimeni să nu doarmă)
***** - Zeno Apostolache: Canzonetta Abbalatti
***** - Marius Hristescu: Lascia chio pianga (Lasă-mă să plâng)
***** - Marius Hristescu: Linu-i lin
***** - Marius Hristescu: Din cer senin
***** - Marius Hristescu: Silent Night (Noapte de vis)
***** - Marius Hristescu: A la Nanita Nana
PRETUL UNUI BILET: 35 de lei (25 lei la balcon)
MARIUS HRISTESCU s-a născut la 29 septembrie 1975, la Craiova. A absolvit Liceul de Artă din oraşul natal (1994), bucurându-se de îndrumarea profesorilor Mariana Ilie (pian), Florian-George Zamfir (teoria muzicii) şi Alexandru Racu (acompaniament). Pregătirea muzicală o continuă la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde studiază, în paralel, trei dintre secţiile acesteia: Compoziţie, Dirijat cor academic şi Dirijat orchestră, fiind discipol al maeştrilor Ştefan Niculescu (compoziţie), Dan Buciu (armonie), Dinu Ciocan (contrapunct), Valentin Gruescu (dirijat cor academic), Ludovic Bács şi Petru Andriesei (dirijat orchestră). În anul 2000, absolvă cursul de studii aprofundate (master) - Stil şi Limbaj Compoziţional, la clasa Ştefan Niculescu.
Primele apariţii scenice în calitate de dirijor sunt legate de concertele susţinute de Corul Carmina Nova din Craiova, înfiinţat de Florian-George Zamfir.
În anul 1997, obţine Premiul de Debut în cadrul Festivalului Tinerilor Dirijori de Cor de la Craiova (ediţia a V-a), în anul 2002, o bursă de studii la Accademia Marciana din Veneţia si in 2005, la Roma. În anul 2004, participă la un master-class de artă dirijorală susţinut de Kurt Masur, organizat de Fundaţia Eurosilesia la Wroclaw (Polonia), iar în 2008 - începe să frecventeze seria de master-class-uri de artă dirijorală şi fenomenologie muzicală susţinute de Konrad von Abel, un recunoscut discipol al lui Sergiu Celibidache.
Profesor titular la catedra de teorie-orchestră a Liceului de Artă Marin Sorescu din Craiova (1999 - 2001), maestru de cor al Coralei Academice a Filarmonicii Oltenia din Craiova (2001), dirijor al Corului de cameră Da Capo din Bucureşti (2001 - 2004), dirijor al Teatrului Liric Elena Teodorini din Craiova (2001 - 2009), Marius Hristescu este o prezenţă constantă pe scenele principalelor instituţii de cultură din ţară (Filarmonici şi Teatre de Operă), în dubla ipostază de dirijor şi orchestrator. Din iunie 2007, deţine statutul de prim-dirijor al Filarmonicii Muntenia din Târgovişte iar din 2009 - director artistic al Filarmonicii Oltenia şi profesor-asociat la Departamentul de Muzică din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova.
Anul 1999 marchează începutul colaborării cu binecunoscutul cantautor Tudor Gheorghe, colaborare în urma căreia a luat naştere proiectul Anotimpurile Poeziei Româneşti. Prima parte a acestui proiect, Primăvara Simfonic, a obţinut titlul de cel mai bun CD de muzică clasică al anului 2001, trofeu oferit la decernarea Premiilor Industriei Muzicale Româneşti (martie 2002). Au urmat Toamna, Iarna şi Vara Simfonic. Anotimpurilor simfonice li s-au alăturat Calvarul unei inime pribegi şi Parfumele nebunelor dorinţi, albume ce au ca tematică melodiile Bucureştiului interbelic. Ultimul proiect realizat în colaborare cu Tudor Gheorghe a avut premiera în decembrie 2009 este vorba de spectacolul extraordinar Degeaba...?!, dedicat Revolutiei Române din decembrie 89 .
În urma reputaţiei de compozitor şi orchestrator dobândite, artişti valoroşi ai momentului din industria muzicală românească i-au solicitat colaborarea: Felicia Filip, Nicu Covaci (Phoenix), Loredana Groza, Florin Piersic, Radu Fornea (K1), Ştefan Bănică jr., Linda, Paula Seling. De un real succes s-au bucurat şi cele doua proiecte simfonice realizate alături de baritonul Daniel Prunaru (pe scena Operelor din Craiova şi Cluj-Napoca), materializate în realizarea a două CD-uri, precum şi turneele de colinde din decembrie 2008 şi 2009, alături de tenorul Costel Busuioc.
Rodul pasiunii pentru compoziţie, îmbogăţit cu cel al specializării ca dirijor de cor, s-a concretizat în lucrări premiate la concursuri de creaţie corală: Două colinde româneşti - Premiul al II-lea la Concursul de Creaţie Corală (Bucureşti, 1997) şi Ave Maria - Premiul al III-lea la Concursul Coral Internaţional Gheorghe Dima (Cluj-Napoca, 1997).
Creaţia sa mai cuprinde o Uvertură de concert, un Concert pentru două viori şi orchestră şi numeroase lucrări camerale. Cvartetul de coarde, op. 11, Golful Persic a obţinut Premiul pentru cea mai bună creaţie străină, la cea de-a XXI-a ediţie a Festivalul Internaţional de Muzică Fadjir din Iran. În decembrie 2004, a început colaborarea cu scene teatrale din ţară: compune muzica pentru piesele de teatru Hotel Europa de Matei Vişniec (Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova), Prinţul Frederic de Homburg de Heinrich von Kleist şi Cui i-e frică de Virginia Woolf de Edward Albee (Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu), toate în regia lui Şerban Puiu. O altă premieră în cariera sa a constituit-o pregătirea muzicală a spectacolului Omul din La Mancha de Mitch Leigh, pe scena Naţionalului din Craiova, în regia lui Cezar Ghioca, avându-l în rolul principal pe Tudor Gheorghe.
Repertoriul abordat în concertele simfonice cuprinde o paletă stilistică diversificată lucrări pornind de la perioada preclasică (Haendel, Gluck, Pergolesi), ajungând la cea clasică şi romantică, (Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Mendelssohn-Bartholdy, Ceaikovsky, Glazunov, Grieg) continuând cu G. Fauré, C. Orff, G. Enescu sau D. Milhaud. În spectacolele sale se regăsesc şi lucrări ale genului liric. Printre titlurile abordate se numără: G. Verdi - Un ballo in maschera (Bal Mascat), G. Donizetti - Lucia di Lamermoor, G. Bizet Carmen, P. Mascagni - Cavalleria Rusticana, Mozart - Le nozze di Figaro (Nunta lui Figaro) şi Johann Strauss - Die Fledermaus (Liliacul).
VERONICA ANUŞCA s-a născut la Piatra Neamţ în 1985. A absolvit cursurile U.N.M.B., la clasa de canto a prof. univ. dr. Ionel Voineag, iar în prezent este doctorand al aceleiaşi instituţii sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu-Dediu; colaborator al Operei Naţionale Bucureşti şi solistă a Catedralei Sf. Iosif Bucureşti. A urmat cursuri de măiestrie cu nume artişti precum: Cristian Badea, Georg Beckmann, Adrian Butterfield, Claudio Desderi, Marina Krilovici, Ionel Pantea, Mariana Nicolesco etc. Soprana are un palmares impresionant de premii şi distincţii printre care: Premiul pentru Debut la secţiunea Operă în Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului, Premiul II la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee (Brăila), Premiul I la Concursul Internaţional de Canto Maeştrii Artei Lirice Petre Ştefănescu-Goangă (Opera Naţională Bucureşti), Premiul I la Concursul Naţional al Liedului Românesc (Braşov), Marele Premiu la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală Sabin Drăgoi (Timişoara) etc. Veronica Anuşca a susţinut numeroase concerte şi recitaluri, spectacole şi colaborări cu: Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Masca Bucureşti, Orchestra U.N.M.B., Filarmonica George Enescu Bucureşti, Orchestra Naţională Radio, Filarmonica Ion Dumitrescu Râmnicu-Vâlcea, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Orchestra Barocă a U.N.M.B., Orchestra Conservatorului din Gdansk (Polonia) etc. Repertoriul sau cuprinde atat arii şi roluri din opere, de la stilul baroc până la muzica moderna, precum şi lucrări vocal-simfonice.
COSTEL BUSUIOC: Povestea unui succes
1974: se naşte la Iaşi Costel, al doilea din cei zece copii ai familiei Busuioc.
1988: constrâns de lipsurile materiale şi de dificultăţile din familie, decide să îşi câştige existenţa, la doar 14 ani, departe de casă, în Valea Jiului. Vreme de mai bine de un deceniu va continua să lucreze cu ziua sau ca cioban, în diverse colţuri ale ţării, fiind nevoit să trăiască la limita subzistenţei şi să renunţe complet la şcoală.
1991: primul moment în care se face auzită vocea Costel Busuioc: la 17 ani începe să cânte în corul bisericii din Reea (judeţul Hunedoara), unde lucrează cu ziua la o gospodărie.
1998: se căsătoreşte cu Dana şi se stabilesc în Ghilad (judeţul Timiş). Începe să cânte în corurile bisericilor din Ghilad, Obad şi Ciacova. În acelaşi an se angajează la staţia CFR din Timişoara, unde lucrează timp de patru ani ca spălator de vagoane şi motostivuitorist.
2004: datorită lui Nicu Gligor, naşul său de cununie, are prima întâlnire importantă din cariera lui muzicală, cu Directorul Operei din Timişoara, Corneliu Murgu. Cu sprijinul acestuia urmează cursuri de canto şi de notaţie muzicală cu profesoara Lucia Mihăescu, la Şcoala de Artă Populară din Timişoara, unde este încurajat să continue pe linia unei posibile cariere muzicale.
Primele apariţii la televiziunea publică, într-un reportaj realizat de Diana Trocmaier, la TVR Timişoara (link), şi la emisiunea Garantat 100%, la TVR1.
2006: din cauza lipsurilor financiare şi dornic să îşi susţina familia, în aşteptarea celui de-al patrulea copil, Costel Busuioc pleacă la muncă în Spania.
2007: primele apariţii la televiziunile spaniole: Tele5, Canal 3 şi TVE realizează reportaje al căror subiect central este el albanil tenor, Costel Busuioc.
2008: în timp ce lucra pe un şantier din Madrid, află întâmplător despre concursul Hijos de Babel, destinat talentelor muzicale native şi se hotărăşte să îşi încerce norocul. Un milion şi jumătate de spanioli sunt cuceriţi de apariţia sa explozivă: Costel câştigă trofeul Hijos de Babel în faţa a 4000 de competitori!
Se editează primul album, intitulat Costel, pentru care SONY BMG şi Nova Music îi acordă Discul de Aur, pentru cel mai bun album de debut.
Cântă în cadrul concertelor Julio Iglesias la Iasi şi Cluj (Link).
Fundaţia Dinu Patriciu îi oferă o bursă de studiu de patru ani, pentru lecţii de canto şi solfegiu, iar Costel Busuioc se hotărăşte să îşi urmeze studiile liceale în vederea unei ulterioare admiteri la Conservator.
2009: În Spania, CD-ul Passione, produs în ediţie de lux de Sony BMG cu ocazia sărbătorii îndrăgostiţilor (Sf. Valentin), include, alături de peste 20 de nume uriaşe ale muzicii de operă (Montserrat Caballe, Luciano Pavarotti, Angela Gheorghiu, Placido Domingo, Joan Sutherland, Sarah Brightman etc), o singură noutate: Costel Busuioc, cu piesa El Mundo.
Apare la Editura Agnos, volumul de convorbiri Costel Busuioc, o (auto)biografie epica realizata de Romeo Petraşciuc
La recomandarea sopranei Diana Ţugui, începe studii zilnice aprofundate de canto, sub îndrumarea baritonului Balla Sandor, cu care studiază şi în prezent, la Târgu Mureş.
2010: un an dedicat studiului şi perfecţionării, dar şi pregătirii unei noi întâlniri cu publicul.
Costel Busuioc înregistrează al doilea album, Segundo, o înlănţuire de canzonette napoletane şi zarzuellas şi se pregăteşte pentru turneul de promovare, printr-o serie de concerte împreună cu renumite filarmonici din ţară.
Încep pregătirile pentru înregistrarea albumului de colinde, care va fi lansat în iarnă.
botosani-info-simfonic.cabanova.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!
Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...
Unde te poți angaja la Botoșani: Vezi oferta de locuri de muncă a AJOFM!
Astfel, pe nível de studii, 21 sunt pentru absolvenții de studii superioare, iar 336 se adresează celor cu studii medii. Pe nível de calificare, 287 de locuri de muncă sunt la disp...
Spectacolul „Tigrișorul Pietrek” se joacă două zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani! (foto)
Spectacolul se va juca în zilele de joi, 23 ianuarie 2025, de la ora 18:00, și duminică, 26 ianuarie 2025, de la orele 11:00 și 12:30. Regia artistică îi aparține lui Valentin Dobr...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.69 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici