S-a stins din viață un fost director al Filarmonicii din Botoșani

S-a stins din viață un fost director al Filarmonicii din Botoșani

Un reputat muzician, care și-a petrecut mai bine de un deceniu la Botoșani, s-a stins din viață, sâmbătă, la vârsta de 69 de ani. Este vorba despre Modest Cichirdan, fost director al Filarmonicii „George Enescu” din Botoșani. Trecerea sa în neființă a fost anunțată de către fiica acestuia, pe o rețea de socializare.

„Cu durere în suflet, noi familia, Magdalena, Alexandra si Adriana Cichirdan, anunțăm că astăzi, la ora 13, s-a stins din viață dragul nostru tată și soț, Modest Cichirdan. Cuvintele nu pot exprima sentimentele pe care le purtăm acum în suflet. Sufletul cald, protecția și iubirea pe care a purtat-o pentru familie vor rămâne veșnic în memoria noastră! Drum lin și luminos către un univers mai bun! Te vom iubi mereu!”, a scris Magdalena Cichirdan pe Facebook.

Potrivit acesteia, slujba de înmormântare va avea loc luni, de la ora 15:00, la Capela Cimitirului „Bellu” din București.

Trupul dirijorului, care și-a petrecut ultimii ani conducând Filarmonica „Oltenia” din Craiova, va fi depus duminică, de la ora 18:00, în foaierul instituției.

Născut la 13 aprilie 1941, în Lipcani, judeţul Hotin, Modest Cichirdan şi-a început studiile muzicale în oraşul Rm. Vâlcea. În perioada 1961-1966, a urmat cursurile Conservatorului de Muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. A debutat, ca dirijor, în anul absolvirii studiilor universitare, la pupitrul Filarmonicii din Arad.

A activat, pentru scurt timp, ca instrumentist în orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timişoara, dirijând, în paralel, și orchestra de cameră. Începând cu anul 1972, s-a stabilit în Botoşani, îndeplinind calitatea de dirijor şi, apoi, de director al filarmonicii din localitate.

În 1986, a acceptat transferul la Filarmonica “Oltenia”, într-un moment de incertitudine managerială a instituţiei. A ocupat postul de dirijor (1986-2003) şi director (1986-1990) al Filarmonicii, propunând un program de relansare artistică a colectivului în plan local, regional, naţional şi internaţional. A invitat, la Craiova, reputaţi dirijori şi solişti din ţară şi străinătate, a dirijat concerte de anvergură la Sala Polivalentă din Craiova. Maestrul Modest Cichirdan a stabilit stagiuni permanente în oraşele reşedinţă de judeţ din Oltenia, conferind noi dimensiuni unor manifestări tradiţionale (Festivalul “Craiova Muzicală”, “Săptămâna Muzicii de Cameră”). A fost inițiatorul Concursului de Interpretare Muzicală “Dinu Lipatti”, iar, în perioada 1991-1994,  a fost director al Teatrului Liric “Elena Teodorini” Craiova.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine plătește dacă te inundă vecinul: legea spune clar!

astăzi, 15:00
20

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cin...

Primii fermieri despăgubiți în acest an din cauza secetei și a grindinei. ”Am fost la un fermier din județul Botoșani…”

astăzi, 14:25
52

Echipele din cadrul Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare au un program încărcat în aceste zile în care se fac constatări în câmp acolo unde ferm...

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
25

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...