"O lume de lepădat", un nou roman de Gellu Dorian

"O lume de lepădat", un nou roman de Gellu Dorian

GELLU DORIAN

Cartea scriitorului Gellu Dorian, "O lume de lepădat", apăruta la Editura Limes din Cluj-Napoca, va avea lansarea astazi, la Galeriile "Stefan Luchian". Romanul tratează, în oglindă, situaţii ce pleacă de la cazuri reale, atât în Botoşani, cum ar fi cazul elevului Mugur Călinescu, fost elev al Liceului "A.T.Laurian" Botoşani, victimă, alături de tatăl său, Mihai Călinescu, ambii torturaţi şi ucişi de securitastea ceauşistă, precum şi în Basarabia, unde, în acelaşi sistem kaghebist, în zilele noastre, este ucis un ziarist.

Scris alert şi direct, romanul "O lume de lepădat", plecând de la cazuri reale, tratate cu mijloacele beletristicii, include, astfel, două romane siameze, primul intitulat "Bleadiuşka", în care emigraţia şi sistemul antiuman aplicat atât de o parte şi de alta a Prutului, de la corupţie la linşaj, sunt reflectate obiectiv şi curajos de autor, şi al doilea intitulat "Stafia", în care autorul prezintă obsesia unui fost securist, văzut plimbându-se zilnic pe Pietonalul Unirii, facându-şi, fie mustrări de conştiinţă, fie calcule cum să fie mai bine pentru el, continuându-şi într-un fel şi acum activitatea, participând, în colaborare cu alţi ofiţeri sub acoperire din Rusia, la linşarea unui om paşnic din oraş.

"O lume de lepădat este un roman despre securitatea ceauşistă, despre victimele ei, despre lumea rea de lângă noi, despre kaghebismul basarabean, despre lumea coruptă a zilelor noastre, despre emigraţie, despre pierzanie, dar şi despre iubire şi moarte" – spune autorul cărţii.

Romanul este lansat astazi, ora 16.15, la Galeriile "Ştefan Luchian" din Botoşani, împreună cu cartea de poezie "De veghe în lanul cu moroi" de Lucian Alecsa, apărută la aceeaşi editură, şi cu vernisajul expoziţiei de pictură a pictorului Corneliu Dumitriu.
 
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
103

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
192

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
92

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...