Prunca Teofana din Săveni, botezată de IPS Mitropolit Teofan

Prunca Teofana din Săveni, botezată de IPS Mitropolit Teofan
Duminica trecută, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a slujit Sfânta Liturghie în Biserica "Sf. M. Mc. Gheorghe" din parohia Drăguşeni, Protopopiatul Săveni. În după-amiaza zilei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a săvârşit slujba Botezului pentru prunca Teofana, cel de-al cincilea copil al părintelui Constantin Macuc, protopopul Protoieriei Săveni.

Zi de mare sărbătoare în parohia "Sf. M. Mc. Gheorghe" - Protopopiatul Săveni, unde duminică, 15 decembrie 2013, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După tradiţionala întâmpinare cu pâine şi cu sare de la poarta de intrare în curtea bisericii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost primit de cele câteva sute de credincioşi prezenţi cu flori şi cu lumânări aprinse în mâini, arătându-şi în acest fel bucuria de a-l avea pe IPS Teofan în mijlocul lor.

Slujba arhierească a debutat cu citirea rugăciunii de dezlegare de către IPS Teofan, printre preoţii slujitori numărându-se şi părintele Constantin Macuc, protopopul Protoieriei Săveni. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de elevi seminarişti.

"Dumnezeu este Cel care ne cheamă în împărăţia Sa şi ne spune tuturor să intrăm"

După citirea pericopei evanghelice a fost rostit cuvântul de învăţătură, în care IPS Teofan a vorbit cum poate dobândi omul împărăţia cerurilor: "Dumnezeu este Cel care ne cheamă în împărăţia Sa şi ne spune tuturor să intrăm; chiar stăruie pentru acesta, zicând că mai este loc la cină, să vină cât mai mulţi. Desigur, trebuie să avem în vedere faptul că, atunci când eşti invitat la masă de cineva, trebuie să ai o haină curată, eventual un dar pentru cel care te-a chemat. Tot aşa şi la cina împărăţiei cerurilor omul trebuie să poarte haina curată a pocăinţei şi să-şi îmbăieze sufletul prin rugăciune, prin spovedanie, prin milostenie, prin venirea la Sfânta Biserică. Şi pentru ca împărăţia cerurilor să poată fi înţeleasă mai bine de către om, a lăsat aici, pe pământ, două lucruri: viaţa de mănăstire şi viaţa de familie. Atât viaţa de mănăstire, cât şi viaţa de familie sunt ca o cină; călugării sunt chemaţi să fie împreună, să meargă la slujbe împreună, să meargă la masă şi să muncească împreună, iar familia, alcătuită din soţ, soţie şi copii, formează un loc unde împărăţia cerurilor poate fi pregustată, după spusele părintelui Paisie Aghioritul: «familia este locul unde se realizează raiul pe pământ»".

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine, au urmat cuvântările de final susţinute de pr. protopop Constantin Macuc şi pr. Ioan Manoliu, parohul de la Drăguşeni. "Am simţit în această zi aceeaşi bucurie pe care au simţit-o Sfinţii Apostoli Petru, Iacob şi Ioan pe Muntele Taborului, la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, bucurie pe care ne-a adus-o venirea Înaltpreasfinţiei Voastre în mijlocul nostru. Faptul că, în pofida agendei foarte încărcate pe care o aveţi, v-aţi făcut timp să veniţi şi în parohia noastră, arată cât de mult preţuiţi preoţii şi credincioşii pe care îi păstoriţi. Venirea Înaltpreasfinţiei Voastre la mijlocul lunii decembrie a unit cele două mari praznice creştineşti din această perioadă, sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae şi marea sărbătoare a Naşterii Domnului", i-a transmis parohul din Drăguşeni Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei.

Vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan în parohia Drăguşeni s-a încheiat cu un minirecital de colinde, cântate de un grup de copii.

Prunca Teofana, botezată de IPS Mitropolit Teofan


În după-amiaza zilei de duminică, 15 decembrie 2013, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a poposit în parohia "Sfântul Gheorghe" - Săveni I, unde, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Botezului pentru prunca Teofana, cel de-al cincilea copil al părintelui Constantin Macuc, protopopul Protoieriei Săveni. La emoţionantul eveniment, alături de familia părintelui protopop, au fost prezenţi şi credincioşi, precum şi oficialităţi locale şi centrale. (Ziarul Lumina)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Preşedintele Consiliului Judeţean îşi prezintă activitatea din ultimii doi ani

astăzi, 10:09
69

Consilierii judeţeni din opoziţie vor avea ocazia să afle ce s-a întâmplat în Consiliul Judeţean şi în instituţiile subordonate în ultimii doi ani, cu ocazia prezen...

Zeci de cazuri noi de rujeolă înregistrate de autorităţile sanitare

astăzi, 09:13
179

Potrivit CNSCBT, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România de la debutul epidemiei este 14.758, din care 59 de decese. În ultima săptămână au fost raportate...

CFR Cluj - FC Botosani, scor 1-1 în prima etapă a noului sezon din Liga 1!

Vineri, 20 Iulie 2018
509

CFR Cluj a terminat la egalitate, scor 1-1, cu FC Botosani, in prima etapa a noului sezon din Liga 1. Clujenii au deschis scorul in minutul 26 prin Paulo Vinicius, cu o lovitura de cap, dar au fo...