OPINII: "De ce nu alegi, lașule, nenorocitule? Din cauza ta se duce țara de râpă!"

OPINII: "De ce nu alegi, lașule, nenorocitule? Din cauza ta se duce țara de râpă!"

 FLORIN LAZARESCU  

De cum deschizi ochii dimineaţa, lumea începe să se împartă în două tabere. La micul dejun, stai în cumpănă de care parte a mesei să te aşezi: a celor care mănîncă pîine prăjită sau normală, a celor care vor ochiuri sau omletă, cafea ori ceai. Nu-i mare ceartă, dar un fel de segregare tot se produce.

În casa scării e şedinţă de administraţie: cei care au centrală se ceartă cu cei care rămas racordaţi la sistemul de încălzire centralizat, cei cu datorii la întreţinere contra celor fără. La garaj, te gîndeşti dacă să mergi cu maşina sau cu bicicleta. Dacă iei maşina, te înjură bicicliştii. Şi invers. Iei bicicleta şi ai de ales între stradă şi trotuar. Pe stradă, te urăsc şoferii, pe trotuar, pietonii.

La serviciu, e scandal în privinţa unei decizii de interes general: o parte găseşte decizia justă, cealaltă se gîndeşte la săracii simpli angajaţi. Ai de ales între "scandalagii" şi "apatici". Între "lingăi" şi "angajaţi-problemă". Între oameni care au "sînge-n instalaţie" şi "cei lipsiţi de coloană vertebrală".

Unii vor pauză de masă, alţii nu, vor să plece mai devreme acasă. În pauza de masă, o parte mănîncă, o alta fumează. Unii mănîncă prostii, tot felul de căcaturi fast-food, alţii sînt vegetarieni, înghit ca bovinele căcaturi cu clorofilă. Unii mănîncă şi fumează, alţii, nici una, nici alta. Femeile cu femeile. Bărbaţii cu bărbaţii. Femeile sînt superficiale şi sofisticate, bune sau rele, blonde sau brunete. Bărbaţii sînt porci sau nişte domni, căsătoriţi sau burlaci. Trebuie să alegi între "X factor" şi "Românii au talent", între Discovery şi Digi Life, între a fi "spălat pe creier" de Antena 3 sau de B1 TV, între Steaua şi Dinamo, între Boomerang şi Cartoon Network, între GSP şi Prosport, între televizor şi citit o carte.

În timpul serviciului, eşti printre cei care muncesc pe bune sau între cei care freacă menta. Cei care muncesc pe bune se împart în "talente adevărate" şi "muncitori sîrguincioşi", în "artişti" şi "ingineri". Cei care freacă menta, în cei care recunosc că o fac şi cei care nu.

Ieşi de-acolo şi trebuie să alegi dacă mergi la o bere sau la o plimbare. La bere sau la un whisky. Cu privaţii sau bugetarii. Trebuie să alegi între Băse şi Ponta, între "lovitura de stat" şi "colonia uistă", între comunişti şi reformatori. Preferi Evul Mediu sau Modernitatea. Eşti cu Estul sau cu Vestul. Cu Putin sau cu Obama. Cu Europa sau cu SUA. Vrei ca Siria să fie atacată, dă-i în mă-sa de nenorociţi, sau să fie lăsaţi în pace, că-s treburile lor interne. Din nou, revine în discuţie dacă vrei să cadă avionul cu echipa Stelei sau cu cea a lui Dinamo.

Pe stradă, trebuie să alegi dacă mergi la o plimbare sau la un protest. Te plimbi singur sau cu familia. Dacă mergi la protest, trebuie să alegi unul. Între cel legat de Roşia Montană sau cel despre maidanezi. Vrei cianură, ape subterane contaminate pe veci sau cer senin, păduri verzi şi păsărele vioaie. Vrei sărăcie demnă sau bunăstare sub lesă. Vrei locuri de muncă în turism sau în galerii de şobolani. Vrei să dispară "jigodiile ordinare", "animalele sălbatice" din oraş sau devii apărător pătimaş al unor "cuţu-cuţu drăgălaşi", al unor "suflete mai curate decît ale oamenilor".

Trebuie să alegi! Alege! Alege acum! Vrei pîine prăjită sau normală, omletă sau ochiuri? Cu mama sau cu tata? Mănînci în bucătărie sau la televizor, în sufragerie? Mergi cu bicicleta sau cu maşina? Ţii cu conducerea sau cu pălmaşii? Cu pauză sau fără pauză? Whisky sau bere? Pro sau anti Roşia Montană? Trăieşti din bani publici sau privaţi? Eşti activ sau pasiv? Informat sau manipulat? Fumezi ţigări lungi sau scurte? Îţi plac blondele sau brunetele? Te excită pletoşii sau chelioşii? Vrei cadavre de maidanezi sau cuţu-cuţu drăgălaşi? Eşti cu Băse sau cu Ponta? Alege! Ai ales?
Dacă ai ales, sigur ai fost plătit pentru ceea ce ai ales, sigur ai un interes personal ascuns, de regulă, meschin, sigur eşti omul lui cutare. Dacă nu ai ales, de ce nu alegi, laşule, nenorocitule? Din cauza ta se duce ţara de rîpă.

Şi asta pentru că nu ai avut de ales şi te-ai născut în România, pentru că ai fost învăţat de mic cum lumea nu se poate împărţi decît în două tabere care se urăsc, că nu există loc pentru o a treia cale. De nuanţe şi culori nici nu mai poate fi vorba. Nu poţi să vrei decît alb sau negru. Şi, indiferent ce alegi, la urmă va veni cineva şi-ţi va spune "Hai sictir!".

Florin Lazarescu, in 
Suplimentul de Cultura de sîmbătă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
52

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...

PSD-iștii din Botoșani și-au depus candidaturile pentru Primărie și Consiliu Local! Cosmin Andrei: „Mi-au cerut să candidez în continuare” (foto, video)

astăzi, 18:49
112

Cosmin Andrei, primarul în funcție al municipiului Botoșani, și-a depus candidatura pentru Primăria Botoșani. Tot astăzi a fost depusă și lista de candidați pentru consilieri municipali...

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
56

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...