Memoria zilei: El este primul român doctor în fizică. S-a născut la Botoșani, unde un liceu îi poartă astăzi numele!

Pe 30 aprilie, în urmă cu 111 ani, se stingea din viață unul dintre cei mai mari români. Născut în Botoşani, a fost primul român doctor în fizică, titlu obţinut la Paris şi girat de un laureat al Premiului Nobel pentru fizică! A trăit mai puţin de 50 de ani, iar la numai 35 de ani devenea membru corespondent al Academiei Române. Un liceu din Botoșani îi poartă, astăzi, numele.

Memoria zilei: El este primul român doctor în fizică. S-a născut la Botoșani, unde un liceu îi poartă astăzi numele!

Dimitrie Negreanu s-a născut pe 25 octombrie 1858, în Botoşani, şi a murit înainte de a împlini vârsta de 50 de ani, pe 30 aprilie 1908, în Bucureşti. A fost fizician şi profesor universitar.

Studiile primare şi secundare le-a urmat la Botoşani (1865-1876), la Liceul "August Treboniu Laurian", iar cele universitare la Facultatea de Ştiinţe din Iaşi, însă licenţa în fizică a susţinut-o la Universitatea din Bucureşti (1880).

A fost profesor de fizică la Liceul "Naţional" din Iaşi (1881-1883), urmând apoi - cu bursă - să se specializeze la Paris, unde a activat în Laboratorul de electricitate, impreună cu Gabriel Lippmann, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, cu care susține şi teza de doctorat, devenind primul român doctor în fizică.

Întors în ţară la catedra de electricitate a Facultăţii de Ştiinţe din  Bucureşti, Dimitrie Negreanu organizează un laborator de căldură şi electricitate pentru studenţi şi a redactat un îndrumător de lucrări practice.

La 35 de ani devine membru corespondent al Academiei Române.

Dimitrie Negreanu este cel care a propus testarea apei potabile pe baza rezistivităţii electrice (1906). Cărţile sale didactice au contribuit la ridicarea nivelului ştiinţific al învăţământului românesc.

Pentru meritele sale didactice și științifice, în anul 1893 a fost ales membru al Societății Franceze de Fizică și al Societății Internaționale de Electricitate din Paris.

În Botoşani, astăzi, un liceu şi o stradă poartă numele ilustrului savant. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Audi în valoare de peste 73.000 lei furat din Italia, oprit la Stânca!

astăzi, 12:25
38

În data de 28 martie 2023, în jurul orei 05.50, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca - I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control necesare...

Singurul candidat înscris pentru postul de manager al Spitalului „Mavromati” a fost respins!

astăzi, 12:11
253

Pentru postul de manager al Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani o singură persoană și-a depus dosarul de înscriere în concurs.În urma verificării dosar...

Medic, despre cel mai mare pericol în AVC: ”Fiecare minut, fiecare oră înseamnă scăderea şansei de recuperare a pacientului”

astăzi, 11:56
186

Profesorul Gheorghe Iana, doctor în medicină, afirmă că este important ca pacienţii, dar şi familiile acestora să înveţe să recunoască simptomele unui accident vascular cerebral (...