Memoria zilei: Adrian Neculau, mărturisitor al lui Hristos, creator de școală în psihologia socială!

Memoria zilei: Adrian Neculau, mărturisitor al lui Hristos, creator de școală în psihologia socială!

Adrian Neculau s-a nascut pe 30 august 1938, in Ungureni, judetul Botosani, și a plecat la cele veșnice pe 21 decembrie 2012, la Iași. Psiholog, profesor universitar, initiator de scoala in psihologia sociala, fost prorector al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", in perioada 1993-2000. A urmat scoala generala in comuna Ungureni, apoi Liceul "A.T. Laurian" din Botosani, promotia 1956.  

Licentiat al sectiei de Pedagogie, Limba si Literatura Romana a Facultatii de Litere si Filosofie din Iasi, promotia 1962. Isi sustine in 1974 doctoratul, cu tema Liderii in dinamica grupurilor. Intreaga cariera didactica o desfasoara la Catedra de Psihologie a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, unde a obtinut titlul de profesor in 1990.  

Dupa 1989, s-a dedicat constructiei institutionale (Catedra de psihologie, Laboratorul de psihologie sociala), formarii noilor generatii de psihologi si stabilirii unor contacte de parteneriat cu laboratoare si personalitati ale psihologiei sociale din Europa.  

A fost printre cei mai activi psihosociologi din Europa de Est.    

A creat o scoala romaneasca in psihologia sociala, initiind cercetari in domeniul reprezentarii sociale a saraciei, puterii, minoritatilor. A publicat mai multe studii si monografii, a coordonat volume colective in care sunt analizate efectele psihosociale ale comunismului si tranzitiei.  

Profesorul Adrian Neculau a fost, de-a lungul vieţii sale, un fiu devotat al Bisericii, un practicant al credinţei şi un mărturisitor al lui Hristos, inclusiv în mediile universitare, fapt care se datorează, cu siguranţă, şi educaţiei pe care a primit-o, după cum mărturisește părintele Constantin Sturzu. Din familie i s-a cultivat, pe de o parte, aplecarea spre carte şi râvna spre educarea şi luminarea poporului, pe de altă parte, în inima sa a fost sădită, încă de timpuriu, sămânţa credinţei. E suficient, în acest sens, să menţionăm că a fost nepotul lui Eugen Neculau, care a fondat, la Ungureni, Universitatea Populară, şi că a fost fiul unor învăţători ce l-au cunoscut şi au ucenicit, o vreme, pe lângă părintele Constantin Galeriu. Deloc întâmplător, la rândul său, profesorul Adrian Neculau a crescut, ca pe un fiu, pe nepotul său, Bogdan Neculau, licenţiat în Teologie şi în Psihologie, realizator de programe religioase la Radio Iaşi, actualmente cadru didactic la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Iasi.  

Adrian Neculau este un nume din galeria de aur a Botoșanilor, o galerie care ar trebui să fie carte de căpătâi tuturor celor care, într-un fel sau altul, ne diriguiesc viețile în plan social, educațional sau administrativ.


Ultima prelegere!

În decembrie 2012, cu nici două zile înainte ca sufletul său să fie chemat la întâlnirea cu Domnul, a ţinut şi o prelegere la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" – Galata, Iași, unde a fost invitat de părintele Mircea Stoleru să vorbească despre "Psihologia credinţei". A vorbit atunci, dă mărturie părintele Constantin Sturzu, despre credinţa care i-a făcut pe intelectuali să reziste în închisorile comuniste, despre resorturile psihologice ale faptului că prigoana nu îndepărtează, ci apropie de Dumnezeu, precum şi despre faptul că oamenii sunt uniţi de puterea credinţei care, între altele, fortifică sentimentul de întrajutorare, responsabilizează şi, nu în ultimul rând, micşorează, până la dispariţie, sentimentul de singurătate. "Aceasta a fost ultima prelegere publică a profesorului şi psihologului Adrian Neculau, ţinută, precum se vede, nu într-un amfiteatru sau într-o aulă academică, ci într-o biserică! Întâmplare? Sigur că nu. De aici – şi nu numai – îmi alimentez nădejdea că sufletul său se odihneşte cu cei drepţi. Pentru că, în Biserică, avem convingerea că "în ce vei fi găsit, în aceea vei fi judecat!". Iar pe dumnealui moartea l-a surprins, practic, în biserică, în calitatea pe care şi-a cultivat-o de-a lungul întregii vieţi, aceea de mărturisitor al lui Hristos", spune pr. Constantin Sturzu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dăncilă: "Dacă șeful CNAS nu demisionează, mâine îl demit eu"

astăzi, 22:59
43

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că marți îl va demite pe președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, dacă acesta nu își va da demisia. Premierul a mai spus că a cerut ministerului...

Fotografia zilei: coșul fără fund din curtea bisericii de lângă "Mavromati"

astăzi, 21:49
126

Fotografia zilei de luni a fost trimisă de către una dintre cititoarele Știri.Botoșani.Ro, pe adresa redacției.Botoșăneanca a pozat unul dintre coșurile de gunoi din curtea bisericii "...

Maratonul Nordului 2019: traseul Teioasa Trail vine cu o noutate "abruptă"

astăzi, 19:22
151

Traseul de Maraton al Nordului Teioasa Trail va avea, în premieră, un traseu modificat. Cei 20,5 km (530m diferență nivel, elevație maximă 270m) sunt configurați astfel încât alergătorii ...