IPS Teofan slujeste, astazi, la Manastirea "Sfantul Nicolae" Popauti

IPS Teofan slujeste, astazi, la Manastirea "Sfantul Nicolae" Popauti
Manastirea Popauti din Botosani isi cinsteste, joi, ocrotitorul, Sfantul Ierarh Nicolae, slujba Sfintei Liturghii fiind oficiata de Inaltpreasfintitul Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu un sobor de preoti.

Biserica Sfantul Nicolae Popauti, din judetul Botosani, este una din multele ctitorii ale domnitorului Stefan cel Mare si Sfant. Manastirea dateaza din anul 1496, avand astazi o mare valoare artistica si istorica, atat pentru picturile sale interioare de mare valoare, cat si pentru arhitectura si rolul stratecig indeplinit.
 
Manastirea din Popauti a fost amplasata intr-o pozitie strategica determinata de iminentele navaliri ale dusmanilor atrasi de bogatiile targului Botosanilor. Drept urmare, arhitectura acesteia a urmat anumite criterii de siguranta - cladirii propriu zise a manastirii i-au fost adaugate ziduri solide si un turn de veghe - ajungandu-se la aspectul prezent pe care il are biserica - o veritabila cetate.
    
Din punct de vedere arhitectonic, biserica are toate trasaturile stilului moldovenesc din perioada de maxima inflorire a acestuia - atat planul, dispunerea incaperilor, cat si sistemul de constructie al turlei naosului, decorarea exterioara etc.

Fatada cladirii este realizata din benzi de caramida aparenta smaltuita si discuri ceramice colorate, ornamente cu motive geometrice, faunistice si heraldice.
 
Turnul-clopotnita a servit si ca adapost in caz de pericol, ceea ce explica de ce la etajul intai intrarea se face pe o scara exterioara care poate fi ridicata.
 
Biserica ocupa un loc important in ansamblul artei moldovenesti din secolul al XV-lea. Nu se poate sti cu certitudine momentul in care acest monument a primit decoratia sa interioara, caci nu exista documente din epoca care sa ateste data inceperii sau finalizarea decoratiei murale in timpul lui Stefan cel Mare.

In prezent, vechiul zid ce inconjoara manastirea a fost reconstruit pe vechea fundatie, conferindu-i acestui lacas sfant maretia de odinioara.
 
Armonia intre forme si valoarea cromatica impun acestui spatiu religos identitatea unicitatii lui. Manastirea din Popauti a fost declarata monument istoric in anul 1897 iar in 1899 aceasta va fi supusa unor lucrari de restaurare.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Marcel Ciolacu anunță regionalizarea României. ”Asta nu înseamnă că se vor desființa!”

astăzi, 08:45
21

Ciolacu a dat ca exemplu Polonia și arată că se face un studiu foarte amplu privitor la modul în care va fi reorganizată România.”Reforma bugetară și reorganizarea teritori...

Suferința unui copil de 6 anișori: De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător!

astăzi, 08:16
180

Părinții s-au alarmat și l-au dus la medic. Pentru că totul s-a întâmplat în timpul pandemiei, așteptarea pentru programare și diagnostic a fost o încercare grea.Dup...

Care este echipa care a vrut să îl ”fure” pe Andone și cum a răspuns antrenorul de la Botoșani!

astăzi, 07:48
418

Bogdan Andone e aproape să reușească o minune la FC Botoșani, formație pe care a preluat-o în iarnă, cu 12 puncte după 21 de etape.“Mi-a zis că mă salvează în decembrie...