Festival de Toacă în oraşul pe care comuniştii l-au vrut fără de Dumnezeu

Festival de Toacă în oraşul pe care comuniştii l-au vrut fără de Dumnezeu
Singurul festival de bătut toaca din lume are loc, anual, în Victoria, oraş întemeiat de regimul comunist în 1949 şi unde prima biserică ortodoxă a fost înălţată abia după revoluţie, avându-l printre ctitori pe Miron Cozma.

Liderul de altădată al minerilor, Miron Cozma, va petrece Sărbătorile Pascale la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, împreună cu soţia şi cu fiica sa vitregă. Ceea ce foarte putini ştiu este că fostul lider din Valea Jiului, împreună cu stareţul Ilarion, organizează în micuţul orăşel Victoria, din apropierea Mănăstirii Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, un festival internaţional de bătut toaca.

Comuniştii au început să construiască oraşul în 1949, în jurul noului combinat chimic, şi au vrut să facă din Victoria o citadelă marxistă, fără Dumnezeu.  La marginea aşezării industriale, într-o şură cu geamurile pictate cu sfinţi diformi şi trişti, un preot ţinea, totuşi, nişte slujbe la care oamenii veneau mai mult pe furiş. Se botezau şi se cununau pe la bisericile din comunele vecine.

În 1981, bisericuţa improvizată s-a mutat din acea şură la demisolul casei parohiale, o casă cu etaj, cu o cruce deasupra, ca s-o deosebească de celelalte case. Abia în 1992 a putut începe construcţia primei biserici adevărate şi era să rămână neterminată dacă nu ajuta Miron Cozma, spun localnicii.
 
În această biserică, parcă pentru a umple un gol de credinţă de peste 50 de ani, se organizează în fiecare vară Festivalul Internaţional de Toacă, marcă înregistrată la OSIM, singurul de acest fel din lume. Anul trecut, la a cincea ediţie, între 6 şi 8 iulie, au participat 86 de copii din aproape toate judeţele României, din Serbia, Slovenia, Ucraina, Franţa, Siria, Palestina, India.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
255

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
421

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
131

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...