Expozitie de pictura, un eveniment de suflet!

Expozitie de pictura, un eveniment de suflet!
Pictura pe panza, metaloplastie, arta goblenului si, peste toate, arta sufletului! Pacientii Spitalului de Psihiatrie din Botosani au demonstrat ca terapia nu inseamna doar tratament strict, ci si echilibru sufletesc.

O expozitie vernisata sambata, 23 octombrie, in Mediateca de pe Pietonalul Unirii, a reunit pacienti ai Spitalului de Psihiatrie, beneficiari ai programelor de ArtTerapie, precum si familiile acestora, prieteni sau consumatori obisnuiti de evenimente culturale.



Denumita METAmorfoza, expozitia cuprinde peste 15 tablouri in ulei pictate de Ilie Munteanu, precum si obiecte de metaloplastie realizate de Laurentiu, un botosanean care a urmat in tinerete cursuri de specialitate la Liceul de Arta "Stefan Luchian" din Botosani. "Am facut cursuri de pictura, si la Liceul de Arta, si la Scoala Populara de Arta. Am fost coleg cu Mihai Malaimare", marturiseste Laurentiu.

"Ilie Munteanu nu are pregatire de specialitate, dar a muncit si trairile se vad, orice stare se vede in lucrarile lui, e sufletul lui acolo. Un om care se afla intr-o anumita situatie sau intr-o anumita stare de spirit poate face usor ca, prin aceasta ArtTerapie, sa isi schimbe starea, devenind un om echilibrat. Ilie a evoluat si in domeniul artistic, si din punct de vedere psihic. Este cu totul alt om acum, o persoana comunicativa, vesela, gasind in aceasta preocupare un refugiu, o eliberare", spune despre artist Aida Şuşter, cea care ii indruma pe pacienti in cadrul sectiei de ArtTerapie.



"Laurentiu, foarte cunoscut ca artist plastic in mediul nostru, a inceput cu acuarele, timid, dar a ajuns la nivelul acesta in metaloplastie. Iti trebuie multa rabdare, talent, sa ai un potential destul de mare ca sa scoti asemenea lucrari. Laurentiu a devenit un autodidact, a dus la finalizare creatia lui", a mai spus Aida Şuşter, apreciind, totodata, si goblenurile pacientilor de de la Ergoterapie, lucrari care au necesitat multa munca si efort.



Expozantii sunt pacienti ai Spitalului de Psihiatrie, care frecventeaza si Clubul Centrului de Sanatate Mintala. Evenimentul de sambata a beneficiat si de un moment muzical realizat chiar de catre pacientii spitalului.



"Incercam sa ii ajutam sa treaca de acea gandire ca sunt plafonati sau stigmatizati prin acea afectiune. Ii scoatem putin din starile lor, le dam o preocupare, ii scoatem din spital, din mediul lor, sa ii vada si altcineva in afara de cei din spital. In felul acesta ii si reintegram in societate", a completat Aida Şuşter.

De ani buni, in Spitalul de Psihiatrie Botosani, ArtTerapia a devenit o componenta vitala a procesului de ameliorare a unor tulburari psihice, proces pe care il încep, bineinteles, medicii.

Vezi si: Sa aducem oamenii la un nivel de buna dispozitie, sa spuna si ei o data: TRAIESC!



Expoziţia va ramane deschisa publicului pentru cel putin inca o saptamana. 


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
29

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
109

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...

Marcel Ciolacu anunță regionalizarea României. ”Asta nu înseamnă că se vor desființa!”

astăzi, 08:45
200

Ciolacu a dat ca exemplu Polonia și arată că se face un studiu foarte amplu privitor la modul în care va fi reorganizată România.”Reforma bugetară și reorganizarea teritori...