Tudor Gheorghe la Botosani, spectacolul si istoria neamului sau! - VIDEO

"In cantec este vorba despre comunisti. Dumneavoastra puteti sa spuneti in gand orice partid doriti. Toate se potrivesc!". O sala arhiplina, o atmosfera de sustinere reciproca si de complicitate artist-public, aplauze meritate si un spectacol periculos de actual, despre o Romanie a anilor 30-40 din secolul trecut, care seamana intocmai cu Romania chinuitoare a anului 2010. Duminica, 24 octombrie, in sala Casei de Cultura a Sindicatelor Botosani.

Greu de crezut ca, la 20 de ani de la caderea comunismului, un spectacol de muzica romaneasca poate capata un caracter subversiv prin mesajul cantecelor. "Cavalerii felinarelor tarzii", un regal muzical cu cele mai frumoase melodii ale lui Zavaidoc si Jean Moscopol, a trecut de la un aparent periplu prin societatea interbelica la un extrem de dur atac la adresa celor care au stapanit un popor starpindu-i valorile. Indiferent ca acei stapanitori au fost din afara sau dinlauntrul Romaniei.
 
Tudor Gheorghe a fost acompaniat de orchestra Arkadia, sub bagheta dirijorului si orchestratorului Marius Hristescu. Zavaidoc a fost apreciat pentru talentul si virtuozitatea sa artistica chiar de George Enescu, alaturi de care a sustinut in timpul Primului Razboi Mondial spectacole muzicale menite sa ridice moralul soldatilor si ofiterilor romani, in timp ce Jean Moscopol, personalitate complexa interbelica, s-a remarcat prin frumoase romante, iar mai tarziu, cand a plecat in America, prin cantece de o duritate extrema la adresa rusilor si a sistemului comunist.

"Asta-seara incheiem, elegant, un ciclu obsedant pentru mine, cel al muzicii interbelice. Mi se pare ca este cel mai bine reprezentat prin doi titani ai muzicii, reprezentand astfel si organizarea sociala din acea perioada. Clasa de mijloc, oamenii care mergeau in carciumile obisnuite, mancau mititei, beau bere si il admirau pe Zavaidoc. Dincolo, elitele, cuconeturile elegante, frumos mirositoare, domni distinsi, in sali alese, unde canta Moscopol. In spectacolul acesta se vede cum era societatea romana in perioada interbelica. Astazi nu mai este asa. Astazi suntem o masa de indivizi. Clasa de mijloc nu exista, iar elitele... Atunci erau Eliade, Nae Ionescu, Tutea, Cioran, diferenta e de la cer la pamant pana la Becali de astazi, pe care il consideram o elita. Patapievici e departe… Departe de numele pe care le-am spus eu mai devreme", a spus artistul pe scena de la Botosani.

"Tot ce e romanesc nu piere", "Violete pentru fete", "Da-mi gurita s-o sarut", "Te-astept diseara-n Cismigiu" ale lui Jean Moscopol, sau "Dragostea e ca si-o raie" si "Daca ea nu ma iubeste" ale lui Zavaidoc, sunt cantece cau starnit ropote de aplauze.



"Inainte de 89 am tacut vreo 3 ani pentru ca m-au oprit ei. Dupa 90 am tacut eu, cu de la mine putere, considerand ca ma amestecam cu zoaiele care incepeau sa ma inconjoare. Am vrut sa fac o pauza sa vad in ce directie merg. Am sperat din tot sufletul ca dupa 90 vom reveni la un rafinament spiritual, dar m-am inselat amarnic. Dupa 90 au iesit la iveala absurditati la care nu ma asteptam. Am tacut 10 ani. Si dupa 10 ani am venit sa va uimesc, pentru ca, iata, nicioadata nu am venit in orasul domniilor voastre cu acelasi spectacol. Din respect pentru mine si pentru domniile voastre", a spus la Botosani Tudor Gheorghe.

"Tot ce e românesc nu piere!
Și nici nu va pieri!
Oricât vom îndura
Jurăm să fie așa
Căci tot ce-i românesc nu piere
Și nici nu va pieri!
Românul știe să înfrunte ceasul greu
El crede în dreptatea lui și-n Dumnezeu..."


"Bolsevicii ne-au inselat
Acum tara ei ne-au furat,
Nu disperati, frati romani!


Toate trec asa cum trece un nor,
Cand un viteaz popor vrea
Sa traiasca in libertate!


Toate trec, au trecut si alti pagani
Dar noi am ramas tot romani!
Vom rezista prin munti, prin vai si campii,
Si vom lupta pana ce liberi din nou vom fi.


Toate trec, trec si acesti pagani
Si noi ramanem tot romani
Desi azi cumplit suferiti
Si ca niste robi voi traiti
Nu pierdeti speranta, romani eroi,


Ca Dumnezeu e cu noi!"


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...