Dublă lansare de carte la 100 de ani de România Mare

Dublă lansare de carte la 100 de ani de România Mare

Cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri, la Casa de Cultură "Theodor Balș" din Darabani a avut loc, de 1 Decembrie, lansarea cărții Biserica Botoșăneană și Marea Unire, a preotului originar din Darabani, Ioan Iordachi, dar și a volumului Monografia laconică a localității Darabani, autor prof. Octav Teioșanu. 

Pr. protopop Costică Pînzariu i-a făcut o prezentare preotului Parohiei ”Ziua Crucii din Botoșani, numindu-l pe Ioan Iordachi ”unul dintre preoții de seamă ai județului nostru, un slujitor important al Bisericii noastre”. 

”Este ca o minune pentru mine, la 100 de ani să fiu în orașul meu natal… Este o bucurie să mă aflu aici… Vin să vă aduc o poveste frumoasă, o poveste despre bunicii și străbunicii dvs., care acum 100 de ani, în cel mai important moment al istoriei românilor, au fost eroi și martiri”, a spus pr. Iordachi, care le-a vorbit dărăbănenilor despre personalitățile care au contribuit la făurirea Marii Uniri, precizând că 96 de soldați din Darabani au murit pe front, 55 din Bajura și 45 din Teioasa s-au jertfit în Primul Război Mondial, menționându-i pe cpt. Constantin Hadârcă, lct. Ioan Duzinschi și soldatul Gheorghe Vornicescu. 

”Războiul i-a unit pe români în necazuri, i-a unit în bucurie…Unirea se săvârșește zi de zi”, a conchis pr. Ioan Iordachi, care a mulțumit unor ”dărăbăneni ai Centenarului sufletului său”: familiei sale, înv. Elena Aioanei, profesorilor Ghinea și Huțanu. 

A doua carte prezentată dărăbănenilor de poetul Victor Teișanu, istoricul Dumitru Haha și preotul Pînzariu a fost Monografia laconică a localității Darabani, ”o carte capitală pentru localitate”, așa cum a caracterizat-o amfitrionul manifestării, Ionel David.

”Este o lucrare cuprinzătoare de aproape 400 de pagini. Practic se compune din opt capitole, toate bine documentate, și uneori chiar pline de patos… Oricine ar dori să cunoască Darabaniul, cu trecutul și prezentul său, poate apela cu încredere la această monografie… Îl felicit pe Octav și doresc cărții sale un destin pe măsura efortului de creație al autorului”, a spus Victor Teișanu.

Cei prezenți au avut posibilitatea să cumpere cele două volume, pe care autorii au acordat autografe. 

Darabaneni.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
305

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
520

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
153

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...