Curiozităţi la Darabani: O expoziţie care face istoria vie şi atractivă! FOTO, VIDEO

Curiozităţi la Darabani: O expoziţie care face istoria vie şi atractivă! FOTO, VIDEO
Curiozităţi, piese rare, istorie şi lecţii "pe viu" la Muzeul Nordului de la Darabani. Arme albe folosite la Revoluţia din 1989 în Botoşani, chipuri ale fruntaşilor legionari, autograful lui Elvis Presley, cea mai mică bancnotă din lume, "jucării" care au decis soarta a milioane de oameni.  

Expoziţia colecţionarilor de curiozităţi, vernisată la Muzeul Nordului din Darabani duminică, 9 august, de la ora 9.00, este o premieră pentru Botoşani. Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Nordului şi reprezintă, pentru sute de oameni veniţi la Darabani, un moment nu doar inedit, ci şi plin de semnificaţii.

Vă oferim un tur virtual al acestei expoziţii, cel care ne va însoţi fiind Dumitru Haha, un pasionat de istorie, curatorul Muzeului Nordului din Darabani, o nouă entitate culturală deschisă în anul 2014, la prima ediţie a Zilelor Nordului.

Expoziţia se deschide cu câteva rarităţi, printre care un autograf original al lui Elvis Presley, trimis la Darabani unui elev în anul 1971, cu plicul original, cartea de vizită a lui Gheorghe Eminescu, nepotul poetului Mihai Eminescu, fiul lui Matei, autograf Gheorghe Cozorici, Statutul cooperativei "Tovărăşia" din Darabani, înfiinţată în 1906, un exemplar unicat, care a aparţinut Academiei Române.
De asemenea, o bancnotă de 500 de lei, emisă de Comandamentul Armatei Roşii 44. "Aşa-numiţii bani de zonă. Piesele sunt foarte rare. Cu aceşti bani, care erau pur şi simplu pe hârtie, cumpărau ruşii animalele de la oameni. Era obligatoriu să primească bancnota, altfel îl împuşca şi tot îi lua vaca", ne povesteşte Dumitru Haha.

O raritate este medalia de botez a lui Carol al II-lea. "O mare raritate numismatică. Medaliile de botez se dădeau la data la care era botezat copilul, 1983, este o piesă din argint găsită în Darabani. Nicolae Lupescu, tatăl Elenei Lupescu, a fost farmacist la Darabani", dezvăluie ghidul nostru.

Găsim şi trei bancnote tipărite la Iaşi în anul 1917,  printer care bancnota de 10 bani este trecută în Guiness Book ca fiind cea mai mică bancnotă din lume.


Vitrina cu miniaturi ne aduce sub privire tancuri, avioane jucării. "Par jucării, dar nu sunt. Ele sunt obiecte militare folosite pentru jocurile de război de la o unitate de Ucraina. Sunt metalice şi erau foloite pe hărţile respective", aflăm în clipa următoare de la Dumitru Haha.

Expoziţia cuprinde şi bancnote româneşti şi străine, cu câteva falsuri, inclusiv un fals din perioada comunistă, o piesă de 5 lei. Dar şi instrumente de fumat, o pipă de subofiţer german, o cutie de tutun de la sfârşitul sec. XIX, cărţi de vizită.

Secţiunea de filatelie cuprinde piese care sunt foarte rare, printer care Majadahonda a legionarilor Moţa şi Marin. "Au fost distruse în perioada comunistă ca să nu se facă propagandă. Astea au scăpat, au o cotă destul de ridicată. Avem şi timbre din timpul războiului, o carte poştală a unui spărgător de gheaţă sovietic, cu semnătura căpitanului de vas", ne conduce ghidul nostru.

Medalistică, medalii istorice, ale aviaţiei române, marine, medicină, sport, cultură, artă. Medalii bătute în judeţul Botoşani. Medali legionare, cu Moţa, Marin, Corneliu Zelea Codreanu, dar şi cu chipul lui Petru Groza.

Vitrina cu arme albe ne prezintă o arbaletă, o sabie chinezească de două mâini,. două săbii japoneze, o sabie rusească. Dar şi steluţa de la Revoluţia din Botoşani. "Steluţa este făcută de cei de la Electrocontact şi aruncată în balcoanele Comitetului de partid Botoşani, în 1989. Este foarte grea, dintr-o tablă groasă. Eu de acolo am colectat-o", spune Dumitru Haha.

Expoziţia este deschisă până la data de 1 septembrie, după care fosta sală de bal a Conacului Balş va redeveni sala de Istorie a Muzeului Nordului. "Această este fosta sală de bal, vedeţi că este cea mai înaltă dintre toate. Orchestra stătea pe balcon, aici se desfăşurau balurile. Astăzi este sala istorică. Ultima achiziţie este reprezentată de doi colţi de mamut şi două corne de cerb pietrificate, de la regretatul profesor Ioan Iftincă", încheie Dumitru Haha, odată cu o invitaţie de suflet către toţi iubitorii de cultură: Drumul la Darabani înseamnă urcuş, înseamnă treaptă spirituală necesară dezvoltării noastre ca oameni, ca români.   

(Florentina Toniţă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

COD GALBEN pentru Botoșani: Ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și grindină!

Joi, 21 Iunie 2018
2753

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de tip COD GALBEN, valabilă pe 22 iunie, între orele 6.00 și 23.00. Pe arii extinse va fi instabilitate atm...

Care este cel mai mare sat din România? E mai mare chiar decât Bucureștiul!

Joi, 21 Iunie 2018
1408

Ei bine, este vorba despre Jina, comuna formată dintr-un singur sat din Mărginimea Sibiului, care se întinde pe 315 km pătrați.Suprafața Bucureștiului este de 228 de km pătrați. A Ji...

VIDEO - In Piata Victoriei, protestatarii cer demisia lui Dragnea dupa condamnare!

Joi, 21 Iunie 2018
373

In Piata Victoriei s-au strans deja, joi seara, aproape 1.000 de persoane care ii cer lui Liviu Dragnea sa demisioneze din functiile publice dupa ce a fost condamnat, in prima instanta, la 3 ani si ju...