Festivalul Nordului la Darabani: Viziune, misiune, valoare! FOTO, VIDEO

Festivalul Nordului la Darabani: Viziune, misiune, valoare! FOTO, VIDEO
Inimi fremătânde din trei ţări, în aceeaşi limbă română. Apa limpede a Prutului-graniţă, o biserică unicat în spaţiul european, experienţe noi, dătătoare de jucătoare emoţie, oaspeţi şi gazde dimpreună, un loc mirific al unei Românii care parcă stă ascunsă de meschinăriile politice care apasă atât de greu pe sufletul omului de rând.

Festivalul Nordului a adunat energii, a creat bucurie, a adus speranţa că Botoşaniul poate renaşte prin el însuşi, că Darabanii pot redeveni oricând la strălucirea de odinioară, cu oameni vrednici, chibzuiţi, inteligenţi.

După un parcurs cultural, joi, "Pe urmele lui Enescu" la Mihăileni, Liveni, Darabani, parcurs care a deschis, de altfel, Zilele Nordului, după un tur spiritual, vineri, la casa Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, sâmbătă, Festivalul Nordului a purces pe urmele istoriei şi ale rădăcinilor.


Câteva zeci de persoane, de la tineri la vârstnici, veniţi din Darabani, Botoşani, Cluj, Târgu Mureş, Suceava, dar şi din Chişinău, Edineţ sau Cernăuţi, după ce au străbătut drumuri chinuite prin localităţile ce mărginesc nordul ţării, au poposit pe malul Prutului, la graniţa care desparte sate româneşti, graniţă care, chiar de netrecut fiind, uneşte acelaşi suflet de român.  

Popasul următor a fost unul cât se poate de emoţionant. La Biserica din Hilişeu-Crişan, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", pelerinii au fost întâmpinaţi de primarul Ioan Butnaru, de preotul Mihai Ţigănaşu, de zeci de săteni tresărind în privire la fiecare bucurie a oaspeţilor. Copii în costume populare, o vioară tânjind de dor la colţul bisericii, o trompetă vibrând abia auzit, tălănci răsunând în arşiţa amiezii, curtea "presărată" cu cai, căpriţe, oi, vaci. Mai sus, la stână, focul buluceşte spre gurile flămânde o mămăligă furioasă, valea se umple de glasuri. Temerarii urcă pasul şi mai sus, în coama dealului de unde privirea se lipeşte de Codrii Herţei.  




 În Biserica monument istoric, preotul Ţigănaşu este copleşit nu doar de venirea pelerinilor, ci şi de amintirea fostului preot paroh Gabriel Derscariu, plecat la Domnul în puterea vieţii. Drept omagiu, parohul care astăzi păstoreşte biserica prezintă istoricul locaşului scotocind prin monografia pe care a alcătuit-o părintele Gabriel Derscariu.

"Această biserică a fost zidită pe locul unui vechi schit, despre care nu ştie foarte bine când a fost construit. Alături se afla moşia boierului Vasile Curt, cel care a ctitorit această biserică. Construcţia a fost ridicată în anul 1802. Veţi vedea, la intrare, este înscrisă data sfinţirii bisericii, în ziua Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Biserica se află între două sate, Hilişeu-Horia şi Hilişeu-Crişan. Ea a servit ca biserică parohială pentru satul Hilişeu-Crişan", spune părintele Ţigănaşu.

Preotul spune povestea care impresionează cel mai mult la acest monument istoric, cultural, de aleasă spiritualitate. "Ce este deosebit la acest aşezământ, este acel portal prin care dumneavoastră aţi trecut. În biserica ortodoxă nu veţi găsi niciodată statui. Ele fac parte din ritul catolic. Se spune că Ana, soţia boierului Vasile Curt, era de neam austriac şi era catolică. Spun bătrânii satului că, din dragoste pentru soţia sa, şi probabil ca să o liniştească, boierul a ales să facă acest portal cadou pentru soţia sa, Ana. Biserica este unică în Europa. Nu veţi mai găsi un ansamblu bisericesc care să îmbine ritul bisericesc cu cel catolic. Biserica a fost restaurată de mai multe ori, ultima dată în 2003- 2014, când s-a schimbat acoperişul. În momentul de faţă, după cum a spus şi dl. primar, încercăm să facem un proiect pentru a restaura acest monument istoric şi pentru a-l pune în valoare. Eu, chiar dacă nu sunt născut aici, sunt din Bucovina, mă simt ca acasă aici. Sunt câţiva ani buni de când mă aflu aici şi aş vrea ca locul meu să fie pus în valoare. Cu ajutorul dvs., care veţi duce mai departe, le veţi spune prietenilor ce aţi văzut aici, poate vor veni şi ei să vadă că, iată, într-un loc uitat de lume se află aşa o bijuterie".
În curte dăm peste mai mulţi tineri voluntari. Veniţi din Republica Moldova şi Ucraina, sunt impresionaţi de tot ce au găsit la Darabani şi în împrejurimi. "Satul meu natal este chiar peste Prut, mă simt ca acasă în aceste zile, am o mulţime de prieteni noi, este multă distracţie, muzică, poezie, sper să revin şi la anul", spune Sergiu, din Ucraina de astăzi.

Vlad este din Târgu Mureş. A venit la festival pentru prima dată, la fel cum pentru prima dată a călcat pe pământul nordului dărăbănean.
"Mă bucur foarte mult că mă aflu aici, la Darabani. Suntem 6-7 prieteni, mai aşteptăm să vină şi alţii de la Cluj. Am găsit aici oameni foarte călduroşi, primitori. E ceva deosebit. Recomand tuturor tinerilor care vor să găsească un peisaj minunat, oameni minunaţi, care efectiv cu mult suflet au reuşit ceva impresionant. Mă bucur că se întâmplă în cel mai nordic punct al României un eveniment aşa important. M-au impresionat oamenii, o echipa minunată care, cu mult suflet, a reuşit să organizeze acest festival", spune Vlad. "Au fost clipe minunate în aceste zile, concerte în Poiana Teioasa, am participat la fel de fel de evenimente, am rămas cu o impresie foarte bună. Cu siguranţă vom veni şi la anul. Sunt pentru prima dată în zonă, dar cu siguranţă vom reveni. E de nota 10 totul. Formaţiile invitate sunt foarte bune, pot să spun că anul acesta băieţii s-au implicat în a găsi trupe care să placă publicului".

Eugeniu Gîrlă este născut în Chişinău, Republica Moldova. A venit la Darabani la invitaţia lui Ştefan Teişanu. "Este prima dată când Ştefan Teişanu m-a invitat la el acasă-acasă, nu la Cluj. A fost o experienţă extraordinară".

Eugeniu este trainer de dezvoltare personală, iar la Zilele Nordului a susţinut un atelier cu numele "Viziune, misiune, valoare".
"Viziune, misiune şi valori, din punctul nostru de vedere, acestia sunt trei piloni care te ajută să înţelegi ce vrei de la viaţă, iar istoria pe care am folosit-o noi a fost cea legată de istoria lui Ştefan, care la un moment dat a avut o viziune, să renască acest loc. Ulterior misiunea lui a fost să adune oameni în jur, şi tot ce se întâmplă aici se bazează pe valori. Iar acele valori sunt rădăcinile pe care le simţim noi când simţim că viaţa se mişcă, când trebuie să ştim ce anume te ţine în picioare.  Oamenii au fost mulţumiţi petru că li s-a oferit o altă perspectivă a Darabanilor, uneori trebuie să vezi locul în care eşti tu cu ochii altora. Pentru mine ce se întâmplă aici este un pic asemănător cu "Cunoaşte-te pe tine însuţi", din punctul de vedere al rădăcinilor strămoşeşti", a spus Eugen Gîrlă.

"Vrem să arătăm lumii cât de frumos e Nordul Moldovei, cât de frumoși sunt oamenii săi și ce lucruri frumoase se pot face aici. Și pentru noi, cei care trăim aici sau suntem, pur și simplu, legați sufletește de această regiune, e important să ne amintim din când în când aceste lucruri. În acest fel Nordul va fi nu numai locul în care ne-am născut, ci și locul în care să vrem să trăim. Când mai mulți tineri din Botoșani, Suceava, Iași, Cernăuți și Chișinău vor vrea, în loc să plece cât mai departe, să-și aducă ei înșiși contribuția la dezvoltarea regiunii, atunci misiunea pe care ne-am asumat-o la Asociația Nord va fi îndeplinită", spune Ștefan Teișanu, președintele asociației organizatoare a festivalului.

Festivalul este organizat de Asociația Nord, care contribuie la dezvoltarea regiunii de Nord (Botoșani – Suceava – Iași – Chișinău – Cernăuți) prin proiecte de revitalizare urbană, culturală și socială. Misiunea asociației este de a contribui la dezvoltarea regiunii de Nord prin stimularea spiritului civic și proactiv al tinerilor, prin întărirea, pentru localnici, a sentimentului de apartenență la o comunitate vie și valoroasă și prin promovarea acestui spațiu ca nod cultural și turistic între cele trei frontiere (România, Republica Moldova, Ucraina).


















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Când Biserica se face punte sufletească între Școală și Spital. ”Este un moment de emoție supremă!” (Foto, Video)

astăzi, 14:51
476

Au o blândețe îngerească, priviri calde, iar cumințenia lor are ceva copilăresc. Căci, da, chiar asta sunt: niște copii ascunși în trupurile unor ”oameni mari”. Au...

De Ziua Teatrului: Actrița Mihaela Ștempel împlinește 60 de ani! (Foto, Video)

Miercuri, 27 Martie 2024
323

"Dacă adunăm pe 1 cu 1, care 1 se adună cu celălalt? Care unu se transformă în 2?", se întreba Constantin Noica, într-o pură mirare filosofică. Dacă adunăm 1 Păpu...

Ce a apărut la magazinul în care a lucrat Mihaela, femeia omorâtă de soț în scara blocului!

Luni, 25 Martie 2024
2508

Omorâtă în scara blocului de partenerul de viațăMihaela a murit săptămâna trecută, fiind omorâtă în scara blocului de către soțul ei, chiar dacă pe numele a...