Cititorii Știri Botoșani îți recomandă: CĂRȚI DE CITIT!

Cititorii Știri Botoșani îți recomandă: CĂRȚI DE CITIT!
Librăriile sunt ale tuturor. Important este ca, la fel ca şi din viaţă, să luăm de pe raft doar ceea ce ne îmbunătăţeşte. Şi cu cât noi vom fi mai numeroşi, cu atât cărţile mediocre se vor împuţina! Până la urmă, nu ne-a promis nimeni o lume perfectă, curată, lipsită de ispite şi de provocări. În fapt, într-o astfel de lume, care ar mai fi fericirea noastră dacă nu chiar bucuria de a căuta - şi găsi - frumuseţea?

În urmă cu câteva zile, propuneam cititorilor Știri.Botoșani.Ro un top al cărților care merită citite într-o viață de om, lăsând totodată deschisă lista pentru noi propuneri. Surpriza a constat in receptivitatea și disponibilitatea botoșănenilor de a împărtăși bucuria cărților frumoase, într-un oraș care pentru unii pare mai degrabă aculturalizat, pierdut în buruienișul electoral, în braconajul politic. 

Dincolo de lipsuri sau preaplinul cotidian, există o lume a oamenilor frumoși, luminoși, aducători de pace. Din respect pentru ei am ales sa continuăm materialul, adăugând și păstrând astfel gândurile pe care cititorii ni le-au transmis. Despre Cărți!


10 cărți de citit într-o viață!


1. Război şi pace - Lev Nikolaevici Tolstoi
2. Divina Comedie - Dante Alighieri
3. Crimă şi pedeapsă - Fiodor Dostoievski
4. Muntele vrăjit - Thomas Mann
5. Iliada şi Odiseea - Homer
6. Mizerabilii – Victor Hugo
7. Demonii - Dostoievski
8. În căutarea timpului pierdut - Marcel Proust
9. Anna Karenina - Lev Tolstoi
10. De veghe în lanul de secară - J.D. Sallinger


Propunerile cititorilor noștri (preluate de la rubrica de comentarii):


1.Sud-americanii (in intregime): Sabato si Marquez. Primul cu "Abaddon, exterminatorul", al doilea cu "Un veac de singuratate" sau "Toamna patriarhului" (dupa gusturi).  Apoi, ar fi Cinghiz Aitmatov cu  "O zi mai lunga decat veacul". Si ca roman ar merge "Jurnalul fericirii" si "Jurnalul filosofic", primul al lui Steinhardt, al doilea al lui Noica... 

2. Tot ca român, aș adăuga, lângă Steinhardt, cărțile lui Ianolide: "Întoarcerea la Hristos" și "Deținutul profet". Și de la Fiodor Dostoievski depinde mult de gusturi, alegerea poate fi alta decât cea de mai sus. La fel și la Tolstoi.

3.CIOCOII VECHI SI NOI, a lui Nicolae Filimon. Este cartea care reda cel mai bine realitatea vietii romanesti din timpuri stravechi si pana astazi, si... cu putin efort putem "vedea" in viitor ca tot astfel se va intampla in Romania. ASTA E ROMANIA MEA!

4.La Dostoievski ar merge mai mult "Fratii Karamazov".

5. William Shakespeare, Johann Wolfgang Goethe si Franz Kafka.

6. Nikos Kazantzakis - "Hristos răstignit a doua oară"

7.Tadeusz Dolega Mostowicz - "Vraciul. Profesorul Wilczur"; Octavian Paler - "Autoportret intr-o oglinda sparta"; Emil Zola- "La paradisul femeilor"; Jane Austen- "Mândrie si prejudecata"
 
8. Marin Preda - "Cel mai iubit dintre pamanteni" si "Delirul".

9. Vintila Corbul. Eugen Burada - "Uragan asupra Europei".

10. "Morometii" lui Marin Preda, "Ciresarii" lui Constantin Chirita.

11. "Nuvelele" lui Kafka, "Faust" a lui Goethe, "Tragediile" lui Shakespeare. Daca ar fi sa plec pe luna astea le-as lua cu mine.

12. Un dicton latin spune ca gusturile nu se discuta, dar valoarea transcende realitatea preferintelor ce tin de subiectivism. Ma alatur iubitorilor de carti bune si vin cu alte titluri, in completare: Herman Hesse - "Jocul cu margele de sticla", Cehov - "Teatru", "Schite si nuvele", John Fowles - "Magicianul", "Daniel Martin", Mihail Sadoveanu - "Creanga de aur", Thomas Mann - "Iosif si fratii sai", "Muntele vrajit", "Doctor Faustus", Cesare Pavese - "Meseria de a trai", Umberto Eco - "Numele trandafirului", "Insula din ziua de ieri", Aldous Huzley - "Orb prin Gaza", "Punct contrapunct", si-nainte cu poveste, caci cuvantul mult mai este…

 

În acest oraș, şi extinzând ne putem raporta la comunitate, popor, suntem noi înşine cărţi pe rafturile rânduite de Dumnezeu. Cărţi mediocre, cărţi de învăţătură, de artă sau... doar coperţi strălucitoare învelind pagini albe, rupte şi îngălbenite, pe care nu scrie nimic. Autorul acestor cărţi, Creatorul lor, este de bună seamă Dumnezeu. Dar, după cum vedem, avem libertatea de a ne făuri singuri conţinutul, de a umple pagină cu pagină, până la coperta ultimă. Dumnezeu ne respectă, ne dăruieşte coperţile, un credit în alb pentru care nu ne face datori, nici responsabili, apoi ne lasă libertatea de a umple prin râvna noastră paginile vieţii. Şi, la fel ca dintr-o librărie, depinde de noi să alegem de pe raft doar cărţile care ne vor fi de folos, adică oamenii îmbunătăţiţi... (Florentina Toniță)


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
290

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
497

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
148

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...